Τι ποσότητα ζάχαρης θεωρείται υπερβολική;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 16:45

Τι ποσότητα ζάχαρης θεωρείται υπερβολική;

Δεν είναι όλα τα σάκχαρα κακά για την υγεία σου 

Είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις ότι κάθε μορφή ζάχαρης είναι κακή για εσένα, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Ο όρος "ζάχαρη" ορίζεται ως ένας συγκεκριμένος τύπος υδατανθράκων. Υπάρχουν τα φυσικά σάκχαρα - όπως αυτά που υπάρχουν στα φρούτα, το γάλα, ακόμη και σε ορισμένα λαχανικά, και τα επεξεργασμένα και προστιθέμενα σάκχαρα, που εμφανίζονται στα τρόφιμά μας χωρίς να το γνωρίζουμε.

"Όταν τρώμε φυσικά σάκχαρα, το σώμα μας πρέπει να κάνει την εξαγωγή και την επεξεργασία", λέει ο Alejandro Junger, καρδιολόγος και γιατρός λειτουργικής ιατρικής. "Πρέπει να 'δουλέψεις' για τη ζάχαρη, η οποία κατά κάποιο τρόπο αντισταθμίζει το περίσσευμα ενέργειας που φέρνουν".

Γιατί πρέπει να δώσεις προσοχή στα προστιθέμενα σάκχαρα
Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι πραγματικά αυτά που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα σου. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που έχουν ύπουλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης: σάλτσες σαλάτας, γιαούρτια με γεύση και γάλα χωρίς γαλακτοκομικά. Είναι σημαντικό να διαβάζεις τις ετικέτες των τροφίμων, αφού θα μπορούσες εύκολα να καταναλώνεις πολλά γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης κάθε μέρα χωρίς καν να το γνωρίζεις.

Πόση προστιθέμενη ζάχαρη την ημέρα είναι εντάξει
Οι πιο πρόσφατες διαιτητικές οδηγίες συνιστούν ότι το 10% των ημερήσιων θερμίδων δεν προέρχεται από πρόσθετα σάκχαρα. Η American Heart Association συνιστά ακόμη λιγότερα: "Για τις περισσότερες γυναίκες, δε θα πρέπει να προσπερνούνται οι 100 θερμίδες την ημέρα ή περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη".

Τι γίνεται με τα φυσικά σάκχαρα;
Βασικά, είναι σημαντικό το σώμα σου να λαμβάνει λίγη ζάχαρη. Όπως λέει ο Junger, "τα σάκχαρα είναι σημαντικά για την κυτταρική ζωή και επισκευή". "Όλοι οι υδατάνθρακες διασπώνται στο σώμα μας όπως η ζάχαρη", λέει η Holly Lorusso, εκπαιδεύτρια διαβήτη στο νοσοκομείο Yale New Haven. Αυτό περιλαμβάνει άμυλα (δημητριακά, όσπρια, πατάτες), λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. "Πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυσική ζάχαρη, αλλά είναι ευεργετικά με όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν".

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ακόμα σημαντική. Αν και αυτά τα φυσικά σάκχαρα είναι διατροφικά καλύτερα για εσένα από τα επεξεργασμένα - θα πρέπει να καταναλώνεις με προσοχή. "Στόχευσε στο 40 έως 50 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων από υδατάνθρακες", λέει η Lorusso.

Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής σου. "Εάν τρέχεις σε μαραθώνιους ή εργάζεσαι σκληρά σωματικά, μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερους υδατάνθρακες από ό, τι αν απλά έχεις μια χαλαρή καθημερινότητα", λέει ο Junger. 

Αλλά μην στερείσαι 
Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείς την πρόσληψη ζάχαρης για την υγεία σου, αλλά μια διατροφή χωρίς ζάχαρη δεν είναι βιώσιμη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, ούτε υγιεινή. "Το σώμα μας χρειάζεται κάποιο είδος υδατανθράκων", λέει η Lorusso. «Όταν δεν τρως αυτά τα τρόφιμα, νιώθεις νωθρή και κουρασμένη".

Προσπάθησε να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα με σπιτική σαντιγί ή κάτι με φυσική ζάχαρη (δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μέλι, χουρμάδες, σιρόπι σφενδάμου, καρύδα ή κανέλα).

womenonly.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ