5 τρόποι με τους οποίους το σώμα σου λέει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 17:38

5 τρόποι με τους οποίους το σώμα σου λέει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά

Και τι μπορείς να κάνεις για να τα μειώσεις

Το άγχος έχει μια πολύ κακή μορφή, αλλά η αλήθεια είναι ότι εξυπηρετεί έναν σκοπό. Το άγχος μπορεί να μας ωθήσει να ολοκληρώσουμε ένα έργο μέχρι την προθεσμία του. Μπορεί να μας θυμίσει να φοράμε μάσκα. Σε ορισμένες καταστάσεις, μπορεί ακόμη και να σώσει τη ζωή μας. Αλλά όπως θα σου πει κάθε ειδικός υγείας, το να ζεις σε μια διαρκή αγχώδη κατάσταση είναι πολύ επιζήμιο για την υγεία - και συνδέεται άμεσα με μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη.

"Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται σε περιόδους άγχους", λέει η διαιτολόγος λειτουργικής ιατρικής Lacey Dunn. Εξηγεί ότι καθώς το σώμα αντιλαμβάνεται το άγχος, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν κορτιζόλη, η οποία προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Και πάλι, αυτό δεν είναι απαραιτήτως "κακό", αλλά όταν τα επίπεδα κορτιζόλης παραμένουν αυξημένα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, λέει ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία. "Η κορτιζόλη και η ανισορροπία των επινεφριδίων είναι οι μεγαλύτεροι δαίμονες για την υγεία, την ευτυχία και την ευημερία", λέει η Dunn, τονίζοντας ότι τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου και το πεπτικό σύστημα, την υγεία του ανοσοποιητικού, τα επίπεδα ενέργειας και μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία σου στην ινσουλίνη, να συμβάλουν στην επιτάχυνση της γήρανσης, ακόμη και να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. 

Η γιατρός Sara Gottfried εξηγεί ότι το άγχος δεν είναι η μόνη αιτία των συνεχώς υψηλών επιπέδων κορτιζόλης. Ο ελλειπής ύπνος ή τα υποκείμενα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τα επινεφρίδια μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αλλά πριν μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα σημάδια της υψηλής κορτιζόλης. Εάν αισθάνεσαι ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σου είναι εκτός λειτουργίας, είναι σημαντικό να συμβουλευείς τον/την γιατρό σου για να τα ελέγξει μέσω εξετάσεων αίματος, σάλιου ή ούρων. Υπάρχουν όμως κάποια κλασικά σημάδια υψηλών επιπέδων κορτιζόλης που πρέπει να προσέξεις:

Αίσθημα κόπωσης
"Το κλασικό σημάδι της υψηλής κορτιζόλης είναι η αίσθηση της κούρασης", λέει η Gottfried. Εάν αισθάνεσαι εξαντλημένη, αλλά δεν μπορείς να κοιμηθείς, για παράδειγμα, για αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι. 

Εγκεφαλική ομίχλη 
Εάν έχεις πρόβλημα να συγκεντρώνεσαι σε τακτική βάση, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σου είναι πολύ υψηλά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να βλάψουν τον προμετωπιαίο φλοιό - την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις περισσότερες γνωστικές λειτουργίες μας, όπως η λήψη αποφάσεων και η συγκέντρωση.

Αισθάνεσαι διαρκώς στα πρόθυρα
Έχεις νιώσει ποτέ αυτό το συναίσθημα ότι βρίσκεσαι στα πρόθυρα να σκάσεις, αλλά δεν μπορείς να εντοπίσεις το γιατί; Είναι πολύ πιθανό να φταίει η υψηλή κορτιζόλη. 

Απώλεια μαλλιών
H Dunn λέει επίσης ότι η τριχόπτωση μπορεί να είναι ένας δείκτης ότι κάτι συμβαίνει με τα επίπεδα κορτιζόλης σου. Αυτό συμβαίνει επειδή η παραγωγή κορτιζόλης ενεργοποιεί το σώμα να παράγει μια λιπαρή έκκριση που ονομάζεται σμήγμα και μια υπερπαραγωγή σμήγματος μπορεί να φράξει τους θύλακες των τριχών.

Υψηλή πίεση του αίματος
Όταν ενεργοποιείται το άγχος και τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, έχουμε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται. 

Πώς να φέρεις ισορροπία στο σώμα
Κοιμήσου καλά σε σταθερή βάση

Ο καλός, ποιοτικός ύπνος σε τακτική βάση είναι ζωτικής σημασίας. Καθιέρωσε μια βραδινή ρουτίνα, βρες ένα στρώμα που αγαπάς - ό, τι θα σε βοηθήσει να κοιμάσει οκτώ ώρες τη μέρα.

Ελαχιστοποίησε το άγχος
Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι είναι αγχωμένοι μέχρι το σώμα τους να τους στείλει το σήμα ότι είναι. Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο συνηθισμένοι να λειτουργούν σε επίπεδα υψηλού άγχους που έχει γίνει το "φυσιολογικό» τους", λέει η Dunn. 

Κατανάλωσε ωμέγα-3 
Ενώ τα ω-3 είναι πάντα σημαντικά για την υγεία, η Gottfried λέει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν προσπαθείς να φέρεις ισορροπία στο σώμα σου. «Οι άνθρωποι που έλαβαν ιχθυέλαιο ημερησίως για έξι εβδομάδες μείωσαν την κορτιζόλη σε πιο υγιή επίπεδα», λέει, επικαλούμενη μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition. Μπορείς να λάβεις ωμέγα-3 μέσω τροφής: λιπαρά ψάρια, καρύδια, σπόρους λιναριού και σπόρους chia.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250