«Κλειδώνει» η τρίτη δόση για 2 εκατομμύρια πολίτες

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 11:36

«Κλειδώνει» η τρίτη δόση για 2 εκατομμύρια πολίτες

Την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού για όλους τους πολίτες πάνω από 60 ετών φαίνεται πως έχει εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα κάνουν εμβόλια mRNA.

Στη μάχη κατά του κορονοϊού αλλά και των σοβαρών μεταλλάξεων έχουν πέσει ειδικοί οι οποίοι έχουν επισημάνει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου στοχεύει στην προστασία ατόμων που χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους λόγω ηλικίας ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό.

Η τρίτη δόση όπως εξήγησε κυρία Θεοδωρίδου θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης  θα πραγματοποιηθεί με mRNA εμβόλια και αφορά τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπείες/Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία
Νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες
Άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή HIV λοίμωξη.
Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών

Ενισχυτική δόση εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τρίτη ενισχυτική δόση εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών φέρεται να έχει καταλήξει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σύμφωνα με πληροφορίες. Η απόφαση φαίνεται πως έχει «κλειδώσει».

Αναμένεται και η απόφαση του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), ωστόσο η Επιτροπή ήδη εξετάζει το επιχειρησιακό σχέδιο και αναμένεται η τελική συζήτηση για να ληφθεί η απόφαση.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες.

Κριτήριο για όλους των άνω των 60 ετών θα είναι πότε έχουν κάνει την τελευταία δόση ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει αυτή τη φορά ταυτόχρονα για όλους.

Εκτός των άνω των 60 θα μπουν όμως στην τρίτη δόση και ειδικές ομάδες όπως οι υγειονομικοί, καθώς έχουν κάνει το εμβόλιο εδώ και 8 μήνες και ενδεχομένως και άλλες επαγγελματικές ομάδες στις επόμενες φάσεις.

Όπως συνέβη και με τους ανοσοκατεσταλμένους, η τρίτη ενισχυτική δόση θα γίνει με mRNA εμβόλιο, δηλαδή είτε κάποιος έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca είτε με Johnson & Johnson θα κάνει τρίτη δόση με εμβόλιο Moderna ή Pfizer.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού», δήλωσε σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τρίτη δόση: Τι είπαν Σκέρτσος - Πλεύρης

Αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες σχετικά με την τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει όλες τις λεπτομέρειες για την τρίτη δόση.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί ποιοι και πότε θα κάνουν πρώτοι την επαναληπτική δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Άκης Σκέρτσος αυτοί που θα προηγηθούν είναι όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες με σοβαρά προβλήματα υγείας και χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημειώνεται πως για την τρίτη δόση του εμβολίου μίλησε και ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζουν οι ειδικοί, οι οποίοι θα αποφασίσουν πότε και σε ποιους θα χορηγηθεί.

dikaiologitika.gr