Πρωινό: 6 λόγοι για να μην το αμελήσεις ποτέ ξανά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 17:03

Πρωινό: 6 λόγοι για να μην το αμελήσεις ποτέ ξανά

unsplash

Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας, το οποίο καταναλώνουμε μετά από πολλές ώρες αφαγίας από τον ύπνο, τη στιγμή που το σώμα μας έχει στερέψει από ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό άλλωστε λέγεται και «breakfast», γιατί σπάει (break) τη νηστεία (fast).

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην αμελούμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, καθώς μετά από τον ύπνο τα αποθέματα γλυκόζης στο συκώτι αρχίζουν να εξαντλούνται και να επέρχεται η κόπωση. Έτσι, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί άλλες πηγές, όπως η μυϊκή μάζα, μετατρέποντάς την σε ενέργεια, προκαλώντας έτσι το «κάψιμο» των μυών. Το πρωινό λοιπόν, δεν θα πρέπει με τίποτα να παραλείπεται, και να θυμάσαι ότι θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 25% της ημερήσιας θερμιδικής σου πρόσληψης. Όταν παραλείπεις το πρωινό είναι πολύ δύσκολο να καλύψεις όλες τις θρεπτικές σου ανάγκες μέσα στη μέρα.

Για κάποιο λόγο οι παλιοί έλεγαν το ρητό «το πρωί (τρως) σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Για να δούμε λεπτομερώς γιατί απαγορεύεται να παραλείπεις το πρωινό σου γεύμα.

Βοηθά στον έλεγχο του βάρους και μειώνει το «τσιμπολόγημα»

Καταναλώνοντας ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα βοηθάς στη διατήρηση του βάρους σου σε υγιή επίπεδα,  σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι εάν παρέλειπες αυτό το πολύ σημαντικό γεύμα της ημέρας. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωινού, σε βοηθάει να καλύψεις το αίσθημα της πείνας σου, και έτσι είναι λιγότερο πιθανές οι συχνές επιδρομές στο ψυγείο ανάμεσα στα κυρίως γεύματά σου, ειδικά αν δουλεύεις και από το σπίτι.

Ενδυνάμωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Η κατανάλωση πρωινού συνδέεται άμεσα με τις καλύτερες νοητικές αποδόσεις και την παραγωγικότητά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άσε που είναι πάρα πολύ δύσκολο να εστιάσεις είτε στη δουλειά σου, είτε στο διάβασμά σου, είτε να εκτελέσεις απλές καθημερινές δουλειές εντός και εκτός σπιτιού, όταν η κοιλιά σου παίζει ταμπούρλο. Με την πρόσληψη γλυκόζης από ένα ισορροπημένο πρωινό, ο εγκέφαλος θα «τραφεί», διότι η γλυκόζη είναι η «τροφή» του εγκεφάλου, και θα δουλεύει στην μέγιστη δυνατότητά του. Και με αυτόν τον τρόπο δεν εντείνεται μόνο η συγκέντρωσή σου, αλλά αυξάνεται και η δημιουργικότητά σου.

Καλύτερη διάθεση μέσα στη μέρα

Όπως προείπαμε, το πρωινό αυξάνει τη γλυκόζη, η οποία πέφτει στα τάρταρα μετά από όλη τη νύχτα της «νηστείας». Η αύξηση της γλυκόζης συνεπάγεται καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, η οποία μεταφράζεται σε χαρά, αισιοδοξία, και ευδιαθεσία. Μάλιστα, ικανοποιώντας και την ορμόνη «της πείνας», την γκρελίνη, η οποία βρίσκεται στα υψηλοτέρα επίπεδα το πρωί, νιώθεις ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Μεγαλύτερες σωματικές αντοχές

Μπορεί να έχεις ακούσει κατά καιρούς, είτε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες αθλητές, να προτείνουν την πρωινή εκγύμναση με άδειο στομάχι. Η λύση αυτή προτείνεται λόγω του ότι το σώμα θα κάψει κατευθείαν το λίπος που έχει αποθηκεύσει και όχι την τροφή που θα έχει μόλις καταναλώσει, από το πρωινό γεύμα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να νοιώσεις δυσφορία και ζαλάδα, πέφτοντας κατευθείαν από το στρώμα του κρεβατιού σου στο στρώμα γυμναστικής. Προτίμησε να φας έστω δυο κουταλιές ταχίνι για το extra boost ενέργειας που χρειάζεσαι. Α και να πιεις νερό! Τα έχουμε ξαναπεί αυτά, ενυδάτωση πάντα μετά τον ύπνο. Και μετά την άσκηση, βέβαια, κατανάλωσε το «βασιλικό» σου πρωινό.

Ενεργοποίηση του μεταβολισμού σου

Όταν τρως πρωινό, ενεργοποιείς τη διαδικασία θερμογένεσης και έτσι εντείνεται η λειτουργία του μεταβολισμού σου. Αυτό σε συμφέρει, διότι μπορείς να καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες, υγιεινού πάντα, φαγητού, και ο οργανισμός σου να τις χρησιμοποιεί σαν καύσιμο και όχι να τις αποθηκεύει σαν λίπος.

Ποιοτικότερες διατροφικές επιλογές όλη τη μέρα

Έχοντας καταναλώσει ένα πλήρες πρωινό, καθίσταται ευκολότερη η κατανάλωση τροφίμων με λιγότερα λιπαρά και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός καλύπτει με τον σωστό ρυθμό της διατροφικές του ανάγκες, άρα δεν αποζητάει κάτι για να υπερκαλύψει την όρεξή του, που πιθανώς να είναι κάτι ανθυγιεινό.

ladylike.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250