Πως η διατροφή συνδέεται με τη γονιμότητα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 17:30

Πως η διατροφή συνδέεται με τη γονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών παγκοσμίως.

Τα πιθανά αίτια εμφάνισής της είναι πολλά και περιλαμβάνουν γενετικούς, οργανικούς, ψυχολογικούς και παθολογικούς παράγοντες.

Ωστόσο, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει δείξει πως και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, καθώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά συνδέονται στενά με αυτή.

Παρακάτω, θα δείτε ποιες ομάδες τροφίμων μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της γονιμότητας:

Φρούτα & λαχανικά: Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι πολύ πλούσια και σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Έτσι, η αυξημένη πρόσληψή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον οργανισμό, το οποίο έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.

Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης: Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης σχετίζεται με μείωση της γονιμότητας. Από την άλλη, έχει φανεί πως η αντικατάσταση μέρους των ζωικών πηγών πρωτεΐνης με φυτικές πηγές, όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα προϊόντα δημητριακών μπορεί να δράσει ευεργετικά.

Προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης: Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν, προκαλούν μικρότερες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, γεγονός που συνδέεται με καλύτερη ορμονική ρύθμιση.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγική λειτουργία. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση light γαλακτοκομικών με την υπογονιμότητα. Έτσι, τα πλήρη γαλακτοκομικά φαίνεται ότι είναι προτιμότερα κατά την περίοδο όπου γίνεται προσπάθεια σύλληψης.

«Καλά» λιπαρά: Συστήνεται η επιλογή κυρίως μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχονται σε φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς και ο περιορισμός των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων που έχει φανεί ότι δρουν επιβαρυντικά, όχι μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στη γονιμότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr