Υδατάνθρακες που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 11:00

Υδατάνθρακες που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Αν και παρεξηγημένοι, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων, τροφοδοτούν με ενέργεια το σώμα και το πνεύμα, ρυθμίζουν τη διάθεση, ευνοούν την κινητικότητα του εντέρου και προλαμβάνουν την παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες εξίσου ευεργετικοί. 

Μια ισορροπημένη διατροφή οφείλει να περιλαμβάνει τους καλύτερους από αυτούς. Το itrofi.gr σας παρουσιάζει ποιοι είναι αυτοί: 

Μπανάνα

Αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Β6, φυτικών ινών και καλίου. Επίσης, περιέχει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ωφελεί σημαντικά την υγεία, καθώς βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αποτελεί, συνεπώς, ιδανικό σνακ για τους διαβητικούς και όχι μόνο, αφού επιπλέον προκαλεί την αίσθηση του κορεσμού.

Καλαμπόκι

Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, συμβάλλει στη διατήρηση της καλής όρασης. Μπορείτε να το ψήσετε, αλλά και να το προσθέσετε φρέσκο στη σαλάτα σας.

Λαχανικά

Συγκεκριμένα, τα φασόλια και οι φακές περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Πρόκειται για συστατικά που τα καθιστούν αρκετά χορταστικά.

Γλυκοπατάτες

Το ζωηρό πορτοκαλί τους χρώμα αποδεικνύει τις καλές τους ιδιότητες. Είναι γεμάτες από β-καροτίνη, κάτι που τις καθιστά σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της όρασης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν λακτόζη, ένα είδος φυσικού σακχάρου. Το γάλα περιέχει επίσης νάτριο και πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή ροφήματος μετά από έντονη προπόνηση.

Ποπκόρν

Πρόκειται για δημητριακά ολικής άλεσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά. O κάθε σπόρος φουσκώνει τόσο ώστε μπορείτε να βγάλετε 3 ½ κούπες από μόλις 28 γραμμάρια σπόρων. Θα σας προσφέρουν φυτικές ίνες χωρίς να σας γεμίσουν με περιττές θερμίδες, με την προϋπόθεση, βέβαια, πως δε θα τους προσθέσετε αλάτι.

Πατάτες

Ως πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών αποτελούν ιδανικό συνοδευτικό των πιάτων σας. Επίσης, η φλούδα τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό συνίσταται να μην την αφαιρείτε.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Η υψηλή τους θρεπτική αξία είναι γνωστή. Συγκεκριμένα, η βρώμη τροφοδοτεί τον οργανισμό σας με διαλυτές φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερίνη, ενώ η κινόα αποτελεί μια ολοκληρωμένη πηγή πρωτεΐνης.

itrofi.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ