Τι να φάμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 10:39

Τι να φάμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Αν ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να νηστέψουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ίσως να προβληματίζεστε για το τι μπορείτε να καταναλώσετε ώστε να μη χαλάσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα. Οι περισσότεροι φοβούνται πως τα τρόφιμα της νηστείας είναι πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες και αυτό θα τους δυσκολέψει στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Το βασικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι πως η νηστεία είναι μια περίοδος εγκράτειας , και όχι απλά μια περίοδος στην οποία αντικαθιστούμε το κρέας με αφθονία μη ζωικών τροφίμων. Εφόσον τηρήσετε την εγκράτεια μη φοβάστε τίποτα!!

tips για να μην παχύνω στην νηστεία:

  1. Δίνω έμφαση στην ποσότητα των τροφίμων, ιδιαίτερα σε τρόφιμα που είναι μεν θρεπτικά αλλά και πλούσια σε θερμίδες όπως το ταχίνι, οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς κα.
  2. Συνοδεύω το κύριο γεύμα μου με σαλάτα από φρέσκα λαχανικά εποχής.
  3. Ακουλουθώ το πρόγραμμα των γευμάτων μου, φροντίζοντας να κάνω μικρά και τακτικά γεύματα.
  4. Προσέχω την ποσότητα του λαδιού στα νηστίσιμα φαγητά, η οποία συνήθως είναι αυξημένη!
  5. Εκμεταλλεύομαι τον ελεύθερο χρόνο των ημερών για περπάτημα και κίνηση!

Ιδέες για πρωινά:

Το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας και στη νηστεία μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικό και νόστιμο. Μερικές ιδέες:

  1. Πολύσπορο ψωμί με ταχίνι ολικής άλεσης και φρέσκο φρούτο.
  2. Φρυγανιές ολικής άλεσης ή παξιμάδι με ελιές και ντομάτα.
  3. Φρέσκο γάλα αμυγδάλου με σπιτικό μούσλι βρώμης με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
  4. 1 μικρό κομμάτι χαλβά με φρούτο.
  5. Κουλούρι θες/κης ή σταφιδόψωμο ή ψωμί με ελιές.
  6. Βρώμη σε νερό με μέλι και κανέλα.

Ιδέες για γεύματα:

Προσπαθήστε η Μ. Εβδομάδα να έχει ποικιλία τροφίμων, ώστε να μη περιοριστείτε στην αυξημένη και συχνή κατανάλωση ζυμαρικών που συνήθως συμβαίνει. Μπορείτε να φτιάξετε:

  1. Όσπρια όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια τα οποία να συνδυάσετε με ρύζι ή πλιγούρι ή κινόα, αυξάνοντας έτσι τη διατροφική τους αξία, καθώς ο συνδυασμός αυτός αντικαθιστά πλήρως τη ζωική πρωτεΐνη.  Για περισσότερη γεύση δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ οσπρίων όπως το χούμους ή μπιφτέκια από όσπρια με λαχανικά τα οποία θα ξετρελάνουν και τα παιδιά.
  2. Θαλασσινά όπως χταπόδι ψητό ή ξιδάτο, γαρίδες ψητές ή με σάλτσα ντομάτας, καλαμαράκι ψητό ή γεμιστό με λαχανικά, σουπιές λεμονάτες ή με φρέσκο σπανάκι και συνδυάστε τα με πλούσια σαλάτα λαχανικών .
  3. Λαδερά όπως μπριάμ, σπανακόρυζο, φασολάκια, αρακά, γεμιστά, ντολμαδάκια τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με ελιές.
  4. Μανιτάρια! Τα μανιτάρια αποτελούν μια φυσική, άλιπη πηγή πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει ιδανικά το κρέας. Μαγειρέψτε τα στη κατσαρόλα με διάφορα πράσινα λαχανικά, όπως θα φτιάχνατε το φρικασέ, ψήστε τα στο φούρνο και συνδυάστε τα με μια δροσερή σαλάτα, βάλτε τα ωμά σε μια σαλάτα σας ή προσθέστε τα σε μια σάλτσα ντομάτας για τα ζυμαρικά σας.
  5. Σούπες λαχανικών με διάφορα λαχανικά εποχής. Για περισσότερη γεύση και αντί λαδιού μπορείτε να προσθέσετε ταχίνι.

Ενώ για βραδινό επιλέξτε ελαφριές σαλάτες λαχανικών με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή και πλιγούρι. Καθώς και παραδοσιακή ελληνική σαλάτα με ελιές και παξιμάδι.  Τέλος αν έχετε παιδιά φτιάξτε τους σπιτική πίτσα με ζυμαράκι ολικής άλεσης, σάλτσα ντομάτας, λαχανικά, ελιές και νηστίσιμο τυρί!

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!

πηγή: allazoume.com




00 inkefalonia general ad 300X250