Μιχάλης Βοργιάς : Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 12:01

Μιχάλης Βοργιάς : Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας

Του Μιχάλη Βοργιά * Ποια είναι η νέα διαδικασία για τη θεραπεία αιμορροιδοπάθειας;

Είναι η διαδικασία THD ( Transanal Hemorrhoidal Dearterialization ) Διαπρωκτική Απολίνωση Αιμορροιδικών  Αγγείων.   Αυτή είναι μια νεότερη διαδικασία στη θεραπεία των αιμορροΐδων.   Ένδειξη έχουν οι εσωτερικές  αιμορροΐδες που προκαλούν αιμορραγία, αν  υπάρχουν όμως και εξωτερικές αιμορροΐδες και προπίπτουν τότε γίνεται as πούμε “lifting” αυτών   (Hemorrhoidopexy )  Αιμορροιδοπηξία.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία THD;

Δεν υπάρχει τομή γιατί δεν αφαιρείται ιστός !   Με την χρήση της τεχνολογίας  υπερήχων (Doppler) μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια  τις μικρές αιμορροιδικές αρτηρίες  μέσα το πρωκτό και να τοποθετήσουμε απορροφήσημο  ράμμα για την απολίνωση αυτών.   Η ιδέα (τεχνική) πίσω από αυτό είναι θα διακοπή της παθολογικής αιμάτωσης των αιμορροίδων,  με αποτέλεσμα οι εσωτερικές αιμορροΐδες να συρρικνωθούν.  Στην συνέχεια για την αντιμετώπιση των εξωτερικών αιμορροίδων, με το ίδιο ράμμα με ραφές από το εσωτερικό προς το εξωτερικό  εκτελείται η Αιμορροιδοπηξία  lifting” των εξωτερικών αιμορροίδων.

Υπάρχει εναλλακτική τεχνική;

Η κλασική αιμορροιδεκτομή με ή χωρίς την χρήση laser CO2  όπου αφαιρούνται οι αιμορροΐδες είναι μια επώδυνη διαδικασία, γιατί υπάρχει διαφορά στην νεύρωση μέσα στον πρωκτό από έξω στο δέρμα. Έτσι, όταν επεμβαίνουμε και εξωτερικά του πρωκτού είναι επώδυνο.  Η THD είναι μια διαδικασία που είναι εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό του πρωκτικού, οπότε υπάρχει λιγότερο πόνο που σχετίζεται με αυτό.   Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες,  από αυτό που ονομάζουμε μια PPH (Procedure for Prolapse and Hemorrhoids) μέθοδος Longo, η οποία είναι μια διαδικασία συρραφής που γίνεται μέσα στο πρωκτό, πράγμα που έχει επίσης καλά αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποια τεχνολογία υπερύθρων, για την απολίνωση των εσωτερικών αιμορροΐδων.   Η THD είναι απλά μια νεότερη  τεχνική  η οποία έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Πόσο καιρό είναι διαθέσιμη αυτή η τεχνική;  Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η τεχνική πρωτοπαρουσιάσθηκε 2006,  πήρε έγκριση στον Αμερικανικό FDA  τον Ιούλιο του 2008 και εμείς  στην κλινική μας την εφαρμόζουμε από αρχές 2009.

Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά, είναι δυνατόν αν επιτρέπεται από το ασφαλιστικό του ταμείο ο ασθενής να πάω σπίτι την ίδια ημέρα.

Πόσο καιρό παίρνει για τους ασθενείς να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές τους;

Αυτό ποικίλλει, ανάλογα με το βαθμό της αιμορροΐδοπάθειας  που έχουν οι ασθενείς, αλλά υπάρχουν αναφορές των ασθενών που επιστρέφουν στην εργασία εντός δύο ή τρεις ημέρες. Σίγουρα, μερικές φορές διαρκέσει λίγο περισσότερο και μπορεί να είναι μέχρι και μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες, αν έχουν σημαντική δυσφορία. Ο λόγος για την δυσφορία αυτή  είναι επειδή μερικές φορές τα ράμματα μπαίνουν  πραγματικά κοντά την άκρη του δέρματος, όμως, υπάρχει μια πολύ ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με την κλασσική αιμορροιδεκτομή.

 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη διαδικασία THD;

Υπάρχει πάντοτε κίνδυνος με κάθε χειρουργική επέμβαση, αλλά ο κίνδυνος με αυτή την τεχνική είναι πολύ μικρός. Στην κλασσική επέμβαση πάντα ανησυχούμε για τυχών  τραυματισμό  του σφιγκτήρα γύρω από τον πρωκτό, ο κίνδυνος με αυτήν την τεχνική είναι ελάχιστος.

Πώς η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να αλλάξει κάποιος την ποιότητα ζωής;

Η Αιμορροΐδική  νόσος είναι πολύ κοινή.  Αιμορροΐδες είναι φλεβικά αγγεία  που δρουν σαν προστατευτικά  μαξιλάρια στην περιοχή που βρίσκονται οι σφιγκτήρες.  Πολλές φορές, διογκώνονται και «πρήζονται», οι ασθενείς παραπονούνται για  ερεθισμού, αιμορραγία, καύση, και δυσφορία κατά τις  κενώσεις του εντέρου.  Μπορεί να είναι αρκετά συμπτωματικές  για τον ασθενή και μία ταλαιπωρία,  έχοντας πάντα την ανάγκη να χρησιμοποιούν σερβιέτα και τον συνεχή καθαρισμό της περιοχής.

Με αυτή τη ελάχιστα τραυματική τεχνική είναι σχεδόν ανώδυνη χωρίς τραυματική επιφάνεια πού επιτρέπει γρήγορη ανάρρωση.  Έτσι οι ασθενείς έχουν μια εναλλακτική λύση «τεχνική» που θα κάνουν τη ζωή τους πολύ πιο άνετα.  Πολλούς ασθενείς μου έχουν πει  «Είχα το πρόβλημα  για 10, 20 χρόνια ή περισσότερο μόνο και μόνο επειδή δεν ήθελα να κάνω την επέμβαση  επειδή ήταν τόσο επώδυνη.»

Όταν εξαντληθούν η επιλογές

Σίγουρα, οι περισσότεροι ασθενείς θα επιχειρήσει έναν αριθμό συντηρητικών  θεραπειών πριν την απόφαση να υποστούν σε μια  χειρουργική επέμβαση.  Αν  μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση  χωρίς χειρουργείο  τότε και εγώ σίγουρα θα πρότεινα  αυτό, αλλά όταν αυτές τις θεραπείες  παύουν να έχουν αποτέλεσμα και συνεχίζεται το πρόβλημα τότε  καλά είναι να απευθύνονται  σε χειρουργό.  Η επιλογή της τεχνικής που θα εφαρμοστεί γίνεται μαζί με τον ασθενή και χειρουργό ανάλογα με την παθολογία της νόσου.

Σε ποιό βαθμό της νόσου θα εφαρμόσει  αυτή τη διαδικασία  THD;

Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί αιμορροΐδες, από ένα έως το τέσσερα. Oμως, εξαρτάται από την συμπτωματολογία.  Κλασικά, αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα για τις αιμορροΐδες που θα μπορούν να θεωρηθούν δευτέρου η τρίτου βαθμού, με συμπτώματα και χωρίς ανταπόκριση  στην συντηρητική θεραπεία.

* Ο κ. Μιχάλης Βοργιάς κατάγεται από την Κεφαλονιά και είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του «Mediterraneo Hospital»

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.vorias.gr και τηλεφωνικά στο 6977407508.




00 inkefalonia general ad 300X250