Κύστη κόκκυγος και συμπτώματα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 09:52

Κύστη κόκκυγος και συμπτώματα

Κύστη κόκκυγος και συμπτώματα

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μια κοινή φλεγμονώδη πάθηση, η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε άνδρες νεαρής ηλικίας, δηλαδή έφηβους ή άνδρες μέχρι και 25 ετών.

Πρόκειται για την κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο, η οποία είναι μία φλεγμονή του δέρματος στην περιοχή του κόκκυγα, στο σημείο που αρχίζει η σχισμή των γλουτών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;

- Πρήξιμο και ερυθρότητα στην περιοχή: Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κύστης του κόκκυγα είναι η εμφάνιση ενός αποστήματος στην περιοχή, το οποίο είναι κόκκινο και επιδεινώνεται με τον καιρό. Μπορεί λοιπόν να είναι μία πολύ μικρή φουσκάλα ή μία πιο μεγάλη διογκωμένη μάζα, εύκολα ορατή.

- Εκροή υγρού: Αν το απόστημα σπάσει, τότε θα υπάρξει και εκροή από πύον ή και αίμα, την οποία είναι πιθανό ο ασθενής να παρατηρήσει στα εσώρουχά του.

- Πόνος και πυρετός: Η κύστη προκαλεί πόνο και ενόχληση στην περιοχή, ενώ πολλές φορές καταβάλλει τον οργανισμό και εμφανίζεται πυρετός.

Ποια είναι τα αίτια της κύστης κόκκυγος;

Ενώ αρχικά οι επιστήμονες δεν είχαν καταλήξει στα ακριβή αίτια που προκαλούν τη νόσο, πλέον είναι ευρέως αποδεκτό ότι οφείλεται τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα που δημιουργούν την φλεγμονή.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου;

- Φύλο και ηλικία: προσβάλλει τέσσερις φορές περισσότερο τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, κυρίως ηλικίας από 20 έως 25 ετών.

- Καθιστική ζωή

- Έντονη τριχοφυΐα

- Συχνή τριβή και πίεση στην περιοχή του κόκκυγα από διάφορες δραστηριότητες

- Παχυσαρκία

- Προηγούμενη εμφάνιση της νόσου

Τι είδους θεραπεία ενδείκνυται για την κύστη κόκκυγος;

Η καλύτερη θεραπεία για την κύστη κόκκυγος είναι η χειρουργική επέμβαση. Η πιο κλασσική μέθοδος μέχρι και πρόσφατα ήταν η χειρουργική εκτομή της κύστης και ο καθαρισμός του αποστήματος, η οποία όμως ταλαιπωρεί τους ασθενείς με πόνο και περιορισμό των δραστηριοτήτων τους για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς η θεραπεία μπορεί να γίνει πολύ πιο ανώδυνη και σύντομη, με τη χρήση ειδικού laser. Με αυτή τη μέθοδο, που διαρκεί μόλις 20-30 λεπτά, δε χρειάζεται να γίνει καμία εκτομή στην περιοχή και έτσι εκμηδενίζεται το ρίσκο μόλυνσης και επιπλοκών. Επίσης, ο χρόνος νοσηλείας και πλήρους ανάρρωσης είναι είναι πολύ πιο σύντομος, μόλις 2 ώρες και 7 ημέρες αντίστοιχα. Παράλληλα, η πιθανότητα επανεμφάνισης της παθήσεως μειώνεται, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τέλειο, μην αφήνοντας καμία ουλή.

Επομένως, τα νέα είναι καλά και δε χρειάζεται να ανησυχείτε αν υποφέρετε από κύστη κόκκυγος, αφού μπορείτε εύκολα και γρήγορα να απαλλαγείτε από αυτήν με τη μέθοδο laser, και να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες, σε μόλις 1 με 2 ημέρες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το ρίσκο επανεμφάνισης της παθήσεως;

Η κύστη κόκκυγος, δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπεται σε χρόνια και εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καλό είναι λοιπόν να τηρείτε κάποιους κανόνες υγιεινής για τη μείωση αυτής της πιθανότητας. Διατηρείτε την περιοχή του κόκκυγα καθαρή και ξυρισμένη, και φορέστε μαλακά και άνετα ρούχα. Επίσης, περιορίστε την καθιστική ζωή και βελτιώστε τη στάση του σώματος όταν κάθεστε.




00 inkefalonia general ad 300X250