Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τους κιρσούς ανώδυνα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 13:30

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τους κιρσούς ανώδυνα

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τους κιρσούς ανώδυνα

Όσο ζεσταίνει ο καιρός και το καθημερινό ντύσιμο γίνεται ολοένα και πιο ανάλαφρο, κάθε γυναίκα επιδιώκει να έχει υπέροχα και υγιή πόδια για να απολαμβάνει στο έπακρο κάθε στιγμή του καλοκαιριού!

Πολλές γυναίκες όμως, αισθάνονται ανασφάλεια για την εικόνα των ποδιών τους καθώς οι κιρσοί, οι οποίοι μοιάζουν με αραχνοειδή ιστό μικρών μπλε φλεβών που διευρύνεται με τον καιρό, έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Πιθανώς δεν γνωρίζετε ότι οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί συνιστούν κλινικές εκδηλώσεις για την ύπαρξη της φλεβικής νόσου στον οργανισμό σας. Γι αυτό, δείτε παρακάτω γιατί είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο χειρουργό για τις παθήσεις των φλεβών ώστε να λάβετε θεραπεία.

Τι είναι οι κιρσοί & πώς εκδηλώνονται

Οι κιρσοί αποτελούν μια δυσλειτουργία των επιφανειακών φλεβών, οι οποίες βρίσκονται στα κάτω άκρα. Όταν το αίμα αντί να ρέει ομαλά, αρχίζει να «λιμνάζει» τοπικά, προκαλεί διαστολή στις επιφανειακές φλέβες. Αυτές με τη σειρά τους, εξαιτίας της διαστολής που υφίστανται, γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα και ονομάζονται κιρσοί.

Η εμφάνιση των κιρσών δημιουργεί αισθητικά προβλήματα στην όψη και την υφή του δέρματος των κάτω άκρων. Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωσή τους φανερώνει την ύπαρξη φλεβικής πάθησης στα πρώτα στάδια της εξέλιξής της.

Η παρακολούθηση των κιρσών από ειδικό ιατρό κρίνεται επιτακτική διότι μπορεί να μην προκαλούν κάποια σοβαρή πάθηση στον ασθενή, αλλά χρειάζεται προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του προβλήματος στο φλεβικό σύστημα.

Γιατί οι κιρσοί στα πόδια σας χρειάζονται θεραπεία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι κιρσοί από μόνοι τους δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για την υγεία του ασθενούς. Αν όμως, αφεθούν χωρίς θεραπεία, υπάρχει πιθανότητα με τον καιρό να προκαλέσουν χρόνιο οίδημα στα πόδια, δερματικές αλλοιώσεις κοντά στους αστραγάλους και θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών.

Οι εκδηλώσεις αυτές που δημιουργούν αισθητικά προβλήματα στα πόδια του ασθενή μπορεί να προκαλούν συμπτώματα βάρους και καύσου, οι οποίες μάλιστα, δεν αποκλείεται αν επιδεινωθούν περαιτέρω, να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί περιστατικά θρόμβωσης των εν τω βάθει φλεβών και άτονα φλεβικά έλκη -παθήσεις που θεωρούνται δυνάμει επικίνδυνες για την υγεία του ασθενή.

Ποιες μέθοδοι προσφέρουν ανώδυνη θεραπεία;

Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των κιρσών είναι αυτές που έχουν αντικαταστήσει παλαιότερες θεραπείες που περιελάμβαναν χειρουργείο και νοσηλεία. Οι χειρουργοί που ειδικεύονται στις παθήσεις των φλεβών πλέον, εφαρμόζουν λιγότερο επεμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των κιρσών: το ενδοαυλικό - ενδοφλεβικό Laser, τις Ραδιοσυχνότητες και την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό.

Ενδοαυλικό Laser ή Ραδιοσυχνότητες

Η θεραπευτική μέθοδος με ενδοαυλικό Laser ή ραδιοσυχνότητες επιτυγχάνει την καυτηρίαση και την καταστροφή της φλέβας που ευθύνεται για το πρόβλημα των κιρσών, μέσω της θερμότητας. Η παθολογική φλέβα νεκρώνεται σταδιακά και απορροφάται από τον οργανισμό του ασθενούς. Η θεραπεία με Laser θεωρείται αποτελεσματική σε περιπτώσεις εκτεταμένων κιρσών αλλά δεν είναι ιδανική για μικρούς κιρσούς, καθώς τα αντιαισθητικά φλεβίδια δεν εξαλείφονται, παρά μόνο με επιπλέον σκληρυντικές ενέσεις.

Σκληρυντικές ενέσεις

Με τη θεραπεία των σκληρυντικών ενέσεων πετυχαίνεται η καταστροφή της παθολογικής φλέβας με τη χρήση χημικών ουσιών, που εισάγονται σε αυτή. Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο του χειρουργού χωρίς αναισθησία καθώς δεν είναι επώδυνη. Το αποτέλεσμα της θεραπείας απαιτεί μερικές συνεδρίες αναλόγως με την έκταση των κιρσών του ασθενούς για να επιτευχθεί αλλά περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση των μικρών κιρσών και των ευρυαγγειών του δέρματος.