Καρδιαγγειακά προβλήματα για όσους εργάζονται νυχτερινή ή εναλασσόμενη βάρδια

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 14:16

Καρδιαγγειακά προβλήματα για όσους εργάζονται νυχτερινή ή εναλασσόμενη βάρδια

Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, συγκριτικά με αυτούς που δουλεύουν μόνο ημέρα, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Νταν Χάκαμ του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα αφορά γενικότερα, αν και σε μικρότερο βαθμό, όσους εργάζονται όχι μόνο το πρωί, αλλά σε ακανόνιστες ή εναλλασσόμενες βάρδιες.

Στο παρελθόν η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες, η οποία μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού (κιρκαδιανό ρυθμό), έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και διαβήτη. Οι ερευνητές συστήνουν στους εργαζόμενους να περιορίσουν, στο μέτρο που μπορούν, τη νυχτερινή εργασία.

Διενεργώντας μετα-ανάλυση 34 ήδη δημοσιευμένων μελετών στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η εργασία σε βάρδιες φαίνεται να αυξάνει, κατά μέσο όρο, κατά 23% τον κίνδυνο εμφράγματος, κατά 24% τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και κατά 5% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσοι εργάζονται κυρίως το βράδυ, έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (κατά 41%).

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι σε μία αναπτυγμένη χώρα, όπου συχνά οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βάρδιες (π.χ. ένας στους τρεις εργαζόμενους στον Καναδά), το 7% των εμφραγμάτων και των περιστατικών στεφανιαίας νόσου, καθώς και σχεδόν το 2% των εγκεφαλικών επεισοδίων θα μπορούσαν να συσχετισθούν με την εργασία σε βάρδιες.

Πάντως, η εργασία σε βάρδιες δεν βρέθηκε να συνδέεται με αυξημένη γενική θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία.

Όπως εξηγεί ο Δρ Χάκαμ, «οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, ιδίως τη νύχτα, βρίσκονται στο πόδι όλη τη μέρα και δεν έχουν αρκετή ξεκούραση. Το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε συνεχή ενεργοποίηση, πράγμα κακό για την παχυσαρκία ή την χοληστερόλη».

Άρα, οι εργαζόμενοι τη νύχτα πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί για πρόωρα συμπτώματα (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υψηλό σάκχαρο, αύξηση βάρους κ.α.), που μπορεί να υποδεικνύουν ενδεχόμενο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Η νυχτερινή εργασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της όρεξης και της πέψης, εξάρτηση από ηρεμιστικά χάπια ή διεγερτικές ουσίες, μειωμένη εργασιακή απόδοση και αυξημένα λάθη στη δουλειά, με συνέπεια ακόμα και ατυχήματα. Οι ειδικοί συστήνουν σε εργοδότες και εργαζόμενους, η νυχτερινή εργασία να μην είναι μόνιμη και οι εργαζόμενοι να έχουν κατά καιρούς την ευκαιρία να κοιμούνται κανονικά το βράδυ.

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ