Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα; Ποια είναι πιο υγιεινά και τι να επιλέξεις;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 20:40

Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα; Ποια είναι πιο υγιεινά και τι να επιλέξεις;

Δεν τρως τόσα φρούτα όσα θα έπρεπε; Δεν είσαι μόνη. Αν και οι ειδικοί συνιστούν ότι θα έπρεπε να τρώμε 2 μερίδες φρούτων ημερησίως, μόνο το 12,3% των ενηλίκων εκπληρώνει αυτόν τον στόχο.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από την κατανάλωση φρούτων, με τις φυτικές ίνες να είναι ένα από τα μεγαλύτερα. Οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για την υγεία του εντέρου και, φυσικά, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα φρούτα περιέχουν επίσης διάφορα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες, γι’ αυτό όσο περισσότερη ποικιλία φρούτων τρως, τόσο το καλύτερο. Η κατανάλωση φρούτων – σε συνδυασμό με λαχανικά – μπορεί ακόμη και να αυξήσει τη μακροζωία. Σχετική μελέτη, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων φρούτων καθημερινά και τριών μερίδων λαχανικών, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου. Φυσικά, όμως, τα φρούτα έρχονται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων και αποξηραμένων. Ποια όμως είναι η πιο υγιεινή επιλογή; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται προφανής στην αρχή, αλλά μια πιο αναλυτική ματιά αποκαλύπτει μια όχι και τόσο ξεκάθαρη απάντηση.

Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα Unsplash

Τα πλεονεκτήματα των φρέσκων φρούτων

Ξεκινώντας από το προφανές, τα φρέσκα φρούτα κερδίζουν λόγω της περιεκτικότητας τους σε νερό, καθώς αποτελούνται από τουλάχιστον 80% νερό. Γεγονός το οποίο κάνει τα αποξηραμένα φρούτα σημαντικά υψηλότερα σε θερμίδες σε σχέση με τα φρέσκα. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει περίπου 62 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδες έχει πάνω από 434 θερμίδες.

Η περιεκτικότητα σε νερό επηρεάζει επίσης τη συγκέντρωση σακχάρων. Και όπως μπορεί να μαντεύεις, χαμηλότερη ποσότητα νερού σημαίνει υψηλότερες ποσότητες σακχάρων. Με άλλα λόγια, τα φρέσκα φρούτα έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα αποξηραμένα φρούτα. Οι ειδικοί επίσης τονίζουν πως άτομα που πρέπει να προσέχουν τη συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα τους, θα πρέπει να προσέχουν τις ποσότητες αποξηραμένων φρούτων που καταναλώνουν.

Ένας άλλος λόγος για να αγαπήσεις τα φρέσκα φρούτα: Θα σε χορτάσουν. Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε νερό και συνολικό όγκο, σημαίνει ότι τα φρέσκα φρούτα είναι πιο χορταστικά, καθώς μια μερίδα φρέσκων φρούτων είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη από τα αποξηραμένα. Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν επίσης περισσότερα ζωντανά ένζυμα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πεπτική διαδικασία και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και ορισμένοι τύποι βιταμινών Β.

Τα πλεονεκτήματα των αποξηραμένων φρούτων

Παρουσιάζοντας τα παραπάνω πλεονεκτήματα των φρέσκων φρούτων, ίσως αναρωτιέσαι αν τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Παραδόξως, η απάντηση είναι ναι.

Ο παράγοντας ευκολίας κατανάλωσης, είναι ίσως ο πιο προφανής. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι λιγότερο ευπαθή και πιο πρακτικά στη μεταφορά τους σε σύγκριση με τα περισσότερα είδη φρέσκων φρούτων. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί ακόμη και να έχουν κάποια θρεπτικά πλεονεκτήματα. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ένα αντιοξειδωτικά, κυρίως επειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ πιο συμπυκνωμένα. Σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων συσχετίστηκε με καλύτερη ποιότητα διατροφής, υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, καλίου και πολυακόρεστων λιπαρών. Ορισμένοι τύποι αποξηραμένων φρούτων, όπως τα δαμάσκηνα, είναι επίσης καλύτερα σε σύγκριση με την φρέσκια εκδοχή τους.

Λοιπόν, ποιο είναι πιο υγιεινό;

Η συζήτηση για το εάν τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο υγιεινά είναι κάπως αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, αν έπρεπε να διαλέξεις, οι ειδικοί δίνουν στα φρέσκα φρούτα προβάδισμα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, τα φρέσκα φρούτα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν κρυφές πηγές πρόσθετης ζάχαρης.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι τα αποξηραμένα φρούτα συχνά διατηρούνται σε ηλιέλαιο ή σογιέλαιο, κάτι που μπορεί να είναι αρνητικό για ορισμένα άτομα. Και ενώ υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι τα συμβατικά, φρέσκα φρούτα μπορεί να περιέχουν φυτοφάρμακα, τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι ακόμη πιο προβληματικά. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022, φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν στα μισά από τα μη βιολογικά αποξηραμένα φρούτα που εξετάστηκαν.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250