Το λαχανικό που δεν πρέπει να τρως το βράδυ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 17:10

Το λαχανικό που δεν πρέπει να τρως το βράδυ

Τα λαχανικά είναι από τις υγιεινές τροφές που συχνά επιλέγουμε για ένα ελαφρύ γεύμα. Πιθανότατα οι φορές που έχεις ετοιμάσει μια σαλάτα για βραδινό, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι αμέτρητες.

Κι ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με μια «αθώα» σαλάτα, υπάρχουν λαχανικά που είναι καλύτερα από άλλα, ειδικά πριν τον βραδινό σου ύπνο. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς απαγορευτικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη βραδινή σου ξεκούραση.

Το μόνο λαχανικό που δεν πρέπει να τρως το βράδυ Pexels

Το λαχανικό που πρέπει να αποφεύγεις το βράδυ

Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε τακτικά ντομάτες. Είναι από τα λαχανικά εκείνα που βρίσκουμε σε πολλά πιάτα, χάρη στη μοναδική τους γεύση. Κι ενώ το διατροφικό προφίλ τους είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το λυκοπένιο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωσή τους το βράδυ είναι απαγορευτική.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και καούρες, οι ντομάτες όπως και άλλες όξινες τροφές, μπορούν να προκαλέσουν πόνο και ενόχληση στον οισοφάγο, όταν πέφτεις για ύπνο το βράδυ. Το ίδιο ισχύει και για τις καούρες που μπορεί να έχουν πολλές γυναίκες κατά τους πρώτους και τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους.

Οι ντομάτες μπορεί να προκαλέσουν καούρες

Οι ντομάτες είναι όξινες και μπορεί να προκαλέσουν καούρα. Είναι από τα λίγα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια, σε μηλικό και κιτρικό οξύ. Τα οξέα αυτά μπορούν να κάνουν το στομάχι να παράγει υπερβολικό γαστρικό οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των τροφίμων στο στομάχι. Όταν ο όγκος του οξέος αυξάνεται, παλινδρομεί στον οισοφάγο, προκαλώντας τις χαρακτηριστικές, δυσάρεστες καούρες. Αυτό αφορά τόσο τις φρέσκιες ντομάτες, όσο και τις μαγειρεμένες, αλλά και την σάλτσα ντομάτας. Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση, προειδοποιούν πως σε κάθε τους μορφή, οι ντομάτες συγκαταλέγονται στις τροφές, που μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Οι ντομάτες μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές

Δεδομένου λοιπόν ότι οι ντομάτες είναι από τα πιο όξινα λαχανικά, μπορεί επίσης να προκαλέσουν οξεία στομαχική ενόχληση, εάν υποφέρεις ήδη από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρες. Οι ντομάτες, μπορούν επίσης να κάνουν το στομάχι να παράγει περισσότερο οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την οξεία γαστρεντερική διαταραχή.

Ενώ όλα τα παραπάνω μάς λένε πως οι ντομάτες είναι το λαχανικό που πρέπει γενικά να αποφεύγεις το βράδυ, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τις βγάλεις εντελώς από τη διατροφή σου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να τις απολαύσεις νωρίτερα μέσα στην ημέρα και να φροντίσεις να τις συνοδεύεις, με άλλα μη όξινα τρόφιμα που εξισορροπούν την αντίδραση στο στομάχι σου.




00 inkefalonia general ad 300X250