Οι στεγνωτήρες χεριών μολύνουν τα καθαρά χέρια με μικρόβια της τουαλέτας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 12:10

Οι στεγνωτήρες χεριών μολύνουν τα καθαρά χέρια με μικρόβια της τουαλέτας

Οι στεγνωτήρες χεριών που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους μεταδίδουν πολύ περισσότερα μικρόβια στα καθαρά χέρια από ό,τι το χαρτί με το οποίο τα σκουπίζουμε μετά το πλύσιμο.

Όταν τραβάμε το καζανάκι σε δημόσιες τουαλέτες τα σταγονίδια της λεκάνης εκτοξεύουν ένα παθογόνο «σύννεφο» μικροβίων στον αέρα. Ο ίδιος αέρας ανακυκλώνεται στα επιτοίχια ηλεκτρικά στεγνωτήρια χεριών, τα οποία λειτουργούν ως ένα ωραίο και ζεστό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. Ο δε, καθαρισμός του εσωτερικού αυτών των μηχανημάτων μπορεί να είναι δύσκολος.  

«Τα φρεσκοπλυμένα χέρια μολύνονται με βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα σε αυτά τα μηχανήματα», λέει 16χρονη η Zίτα Νγκουγιέν, που είναι μαθήτρια της 10ης τάξης στο DuPont Manual High School στο Louisville, Ky και που εκπόνησε μια σχετική μελέτη.

Η ιδέα για το έργο της προήλθε από την πανδημία, όταν οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν σωματικά για να περιορίσουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2. Η Zita σκέφτηκε να εξερευνήσει αυτή την ιδέα με στεγνωτήρια χεριών. Αναρωτήθηκε αν το στέγνωμα των χεριών μακριά από το στεγνωτήριο ζεστού αέρα θα μείωνε τον αριθμό των μικροβίων που επιστρέφουν στο δέρμα.

Η έφηβη ζήτησε από τέσσερα άτομα να πλένουν και να στεγνώνουν τα χέρια τους σε τουαλέτες ενός εμπορικού κέντρου και ενός βενζινάδικου. Οι συμμετέχοντες έτριβαν τα χέρια τους καλά με σαπούνι και νερό και μετά από κάθε πλύσιμο, τα στέγνωναν χρησιμοποιώντας έναν από τους παρακάτω διαφορετικούς τρόπους: απλώς με χαρτοπετσέτες, με ηλεκτρικό στεγνωτήριο χεριών κοντά στο μηχάνημα, περίπου 13 εκατοστών και με ηλεκτρικό στεγνωτήριο χεριών, όπου κρατούσαν τα χέρια τους περίπου 30 εκατοστά μακριά από το στεγνωτήριο. Οι εθελοντές επανέλαβαν τη διαδικασία 20 φορές ο καθένας.

Αμέσως μετά το στέγνωμα με τους παραπάνω τρόπους, η έφηβη έτριψε τις παλάμες των εθελοντών για να πάρει δείγμα και το μετέφερε σε ένα τρυβλίο petri γεμάτο με θρεπτικά συστατικά για να καλλιεργήσει τυχόν μικρόβια που υπήρχαν στο δέρμα.

Το πείραμα έδειξε λιγότερες από 50 αποικίες μικροοργανισμών, κατά μέσο όρο, σε κάθε τρυβλίο στο οποίο τοποθετήθηκε δείγμα από άτομα που είχαν στεγνώσει τα χέρια τους με χαρτί κουζίνας ή που τα κρατούσαν μακριά από τα ηλεκτρικά στεγνωτήρια. Αντίθετα, περισσότερες από 130 αποικίες μικροοργανισμών, κατά μέσο όρο, αναπτύχθηκαν σε τρυβλία Petri όπου τοποθετήθηκε δείγμα από άτομα που κρατούσαν τα χέρια τους κοντά στα στεγνωτήρια ζεστού αέρα. «Αυτό είναι αηδιαστικό», λέει τώρα η Ζίτα. «Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ποτέ ξανά αυτά τα μηχανήματα!»

Η 16χρονη παρουσίασε τα ευρήματά της την περασμένη εβδομάδα, στη Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Μηχανικής Regeneron (ISEF) στο Ντάλας του Τέξας και συμπεριλήφθηκε στη λίστα με περισσότερους από 1.600 έφηβους φιναλίστ από 64 χώρες. Η Regeneron ISEF, που θα απονείμει σχεδόν 9 εκατομμύρια δολάρια σε βραβεία φέτος, διευθύνεται από την Society for Science, η οποία «τρέχει» αυτή την ετήσια εκδήλωση από το 1950.

Πηγή:ScienceNewsExplores




00 inkefalonia general ad 300X250