Θες ενέργεια; Απόκτησέ τη με φυσικό τρόπο από τις τροφές και τις καλές συνήθειες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 08:55

Θες ενέργεια; Απόκτησέ τη με φυσικό τρόπο από τις τροφές και τις καλές συνήθειες

Μπορείς να ενισχύσεις την ενέργεια σου μέσω τροφών και υγιεινών συνηθειών.

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές της ώρας—είτε πρόκειται για θερινή ώρα, είτε για ταξίδια σε διαφορετικό μέρος της χώρας—μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε νωθρές και κουρασμένες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ύπνος και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή κατάσταση, αλλά το ίδιο μπορεί να κάνει και η διατροφή μας.

Στο vegetariantimes.com, ο Dr. Neal Barnard, MD, FACC, εξηγεί ότι: «Αν έβλεπες το γλυκογόνο (την πηγή ενέργειας των μυών μας) κάτω από ένα ισχυρό μικροσκόπιο, θα έμοιαζε με μια μακριά, διακλαδισμένη σειρά από σφαιρίδια. Κάθε “σφαιρίδιο” είναι ένα μόριο γλυκόζης ή απλής ζάχαρης. Οι μαραθωνοδρόμοι τρώνε πολύ ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά και άλλες αμυλούχες τροφές, γιατί όταν τα άμυλα αφομοιώνονται, απελευθερώνουν γλυκόζη που το σώμα αποθηκεύει στους μύες και στο συκώτι, σαν επιπλέον μπαταρίες».

κυβοι ζαχαρηςPIN IT

Αθλητές και διατροφή

«Οι δύο αγαπημένοι μου αθλητές αντοχής είναι ο Brendan Brazier και ο Scott Jurek. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν περήφανοι που έτρεχαν έναν μαραθώνιο», λέει ο Barnard. «Ο Brazier ηγείται της ομάδας στο τρίαθλο Ironman και στους υπερμαραθωνίους 50 χιλιομέτρων, και ασχολείται τόσο με το φαγητό όσο ένας οδηγός της Formula 1 για τα καύσιμα των αγώνων». Η διατροφή του Brazier είναι γεμάτη με υγιεινούς υδατάνθρακες. Ο Dr. Barnard συνεχίζει εξηγώντας ότι νωρίς στην αγωνιστική του καριέρα ο Brazier διαπίστωσε ότι τα ζωικά προϊόντα επιβράδυναν την ανάρρωση του μετά την άσκηση. Η ενέργεια του επιστρέφει γρήγορα με μια εντελώς vegan διατροφή και είναι έτοιμος να αγωνιστεί ξανά.

Από την άλλη ο Scott Jurek το 1999 μπήκε στον αγώνα αντοχής 100 μιλίων Western States. Αυτός και άλλοι 334 δρομείς ξεκίνησαν να τρέχουν, και όχι μόνο κέρδισε ο Jurek αυτόν τον αγώνα — κέρδιζε τον αγώνα κάθε χρόνο για τα επόμενα 6 χρόνια, σημειώνοντας το ρεκόρ διαδρομής το 2004 στις 15:36:27. «Όπως και ο Brendan», εξηγεί ο Barnard, «ο Jurek αφήνει τα ζωικά προϊόντα από το μενού και τηρεί ένα μενού με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες».

ποικιλίες ρυζιούPIN IT

Υδατάνθρακες και ισορροπημένη διατροφή

Εάν το μενού των μαραθωνοδρόμων – ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα – ακούγεται σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίσοι.

Τρόφιμα με υψηλή βαθμολογία στον δείκτη, όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και το σταρένιο ψωμί, οι λευκές πατάτες και τα περισσότερα κρύα δημητριακά, αφομοιώνονται πολύ γρήγορα και προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας. Στη συνέχεια, καθώς το σάκχαρο στο αίμα μας πέφτει, οι ενεργειακές μας τιμές πέφτουν και αυτές. Ένας άλλος λόγος για να αποφύγουμε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη; Τείνουν να ενισχύουν τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να μας κάνει να νυστάζουμε.

Αλλά τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν πολύ πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, βοηθώντας στη σταθεροποίηση της ενέργειας χωρίς υψηλά και χαμηλά επίπεδα. Μερικές καλές επιλογές είναι το πλιγούρι βρώμης, τα φασόλια, το ψωμί από σίκαλη ή μαρμελάδα, τα ζυμαρικά (ναι, ακόμα κι αν είναι από λευκό αλεύρι, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) και οι γλυκοπατάτες.

γλυκοπατάτες πάνω σε πανίPIN IT

Τροφές για να αποφεύγουμε

Ο καφές και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ώθηση, αλλά η κύρια λειτουργία της κατανάλωσης ροφημάτων με καφεΐνη κάθε πρωί είναι να καταπολεμήσει τη στέρηση που προκύπτει από την κατανάλωση τους την προηγούμενη μέρα. «Η στέρηση της καφεΐνης μειώνει την εγρήγορση και τη διανοητική διαύγεια και προκαλεί πονοκεφάλους», εξηγεί ο Barnard.

Από την άλλη τα ενεργειακά ποτά συνδυάζουν την καφεΐνη (περίπου την ίδια ποσότητα όπως σε ένα μικρό φλιτζάνι καφέ) με το αμινοξύ ταυρίνη και άλλα πρόσθετα για να αυξήσουν την εγρήγορση και να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα αποτελέσματα της προκαλούνται από την καφεΐνη ή από άλλα συστατικά της, αλλά πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ένα στερητικό σύνδρομο που μοιάζει πολύ με την καφεΐνη.

Για διαρκή ενέργεια που δεν μας αφήνει να παρασυρθούμε, η ουσία είναι απλή: Κοιμήσου καλά, κάνε άσκηση τακτικά, να τρως πολλούς υγιεινούς σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες και να παραλείπεις τη ζάχαρη, τα λιπαρά τρόφιμα και την καφεΐνη. Μετά από αυτό, θα πρέπει να έχεις ενέργεια για να κάψεις.

υγειινή διατροφήPIN IT

Το κλειδί για να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές όταν πεινάς ή έχεις λιγούρες (ναι, υπάρχει μυστικό)

Είναι 4:30 μ.μ., και πεινάς. Το μεσημεριανό σου γεύμα ήταν πριν από ώρες, και το δείπνο φαίνεται αιώνες μακριά. Πηγαίνεις στην κουζίνα για ένα σνακ, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένας ανανάς αλλά μετά θα χρειαστεί να βγάλεις ένα ξύλο κοπής και ένα τεράστιο μαχαίρι για να τον φας. Η διαδικασία μοιάζει πραγματικά μεγάλη.

Το κλειδί για να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές όταν πεινάς ή έχεις λιγούρες (ναι, υπάρχει μυστικό)PIN ITΘα μπορούσες επίσης να ψάξεις στο ντουλάπι σου για την τελευταία μπάρα πρωτεΐνης που είναι «θαμμένη» ανάμεσα στα σνακ, αλλά ποιος ξέρει πού βρίσκεται; Μόλις ανοίγεις το ψυγείο, υπάρχει ένα βολικά τοποθετημένο κομμάτι τούρτας.
Η τούρτα είναι υπέροχη.

theissue.gr