Σελήνιο: Πώς βοηθά τη γονιμότητα του ζευγαριού

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023 20:42

Σελήνιο: Πώς βοηθά τη γονιμότητα του ζευγαριού

Το σελήνιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, το οποίο όμως το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Ως αποτέλεσμα αυτού, αναφέρεται χαρακτηριστικά ως «ιχνοστοιχείο».

Ποια η χρησιμότητα του σεληνίου

Το πιο γνωστό όφελος για την υγεία του σεληνίου είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση η οποία ενισχύεται όταν λαμβάνεται μαζί με τη βιταμίνη Ε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με ενισχυμένη ανοσοαπόκριση ενώ συμβάλλουν θετικά στη γονιμότητα.

Οφέλη του σεληνίου για την ανδρική γονιμότητα

Το σελήνιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανδρική αναπαραγωγική ικανότητα. Αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των όρχεων, την κινητικότητα και τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων.

Ποιότητα σπέρματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπογόνιμοι άνδρες υποφέρουν συχνά από ακατάλληλα επίπεδα σεληνίου που μπορεί να είναι είτε πολύ υψηλά είτε πολύ χαμηλά.

Σε μία από αυτές τις μελέτες, οι άνδρες κλήθηκαν να προσθέσουν 75 γραμμάρια καρύδια την ημέρα στη διατροφή τους. Όπως και άλλοι ξηροί καρποί, τα καρύδια είναι μια καλή πηγή φυσικού σεληνίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γενική αναπαραγωγική υγεία αυξήθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα καρύδια που προστέθηκαν σε μια δυτικού τύπου διατροφή βελτίωσαν τη ζωτικότητα, την κινητικότητα και την ποιότητα του σπέρματος».

Οφέλη του σεληνίου για τη γυναικεία γονιμότητα

Παρότι οι μελέτες που αφορούν το σελήνιο και τη ανδρική γονιμότητα είναι περισσότερες, εξίσου σημαντικά είναι τα ευρήματα για την θετική επίδραση του σεληνίου στη γυναικεία γονιμότητα.

Επανειλημμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων σεληνίου και του κινδύνου αποβολής.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ενώ είναι φυσιολογικό να παρατηρείται μια μικρή πτώση του σεληνίου κατά το πρώτο τρίμηνο, οι γυναίκες που απέβαλαν τυπικά παρουσίασαν «μια περαιτέρω εξαιρετικά σημαντική μείωση», η οποία συσχετίστηκε άμεσα με το τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ευρύτερο. Δεν είναι μόνο οι γυναίκες αρκετά ατυχείς που επηρεάζονται από ένα μόνο περιστατικό. Πρόσθετες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε γυναίκες που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες αποβολές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα δείγματα μαλλιών αναλύθηκαν για περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, με τους ειδικούς να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «υπήρχαν ενδείξεις ανεπάρκειας σεληνίου σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές σε σύγκριση με μια ευρύτερη ομάδα γυναικών ελέγχου».

Πόσο σελήνιο χρειάζεστε

Τα επιστημονικά στοιχεία μέχρι σήμερα είναι αρκετά πειστικά: το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και την αναπαραγωγή. Αλλά πόση ποσότητα πραγματικά χρειάζεστε;

Το NHS ( Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) συνιστά επί του παρόντος την ακόλουθη πρόσληψη:

  • 0,075 mg την ημέρα για άνδρες (19 έως 64 ετών)
  • 0,06 mg την ημέρα για γυναίκες (19 έως 64 ετών)

Πολλοί γιατροί τονίζουν ότι είναι εύκολο να επιτευχθούν αυτά τα επίπεδα με την κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής, πλούσιας σε ολόκληρα τρόφιμα. Μερικές από τις καλύτερες τροφές για σελήνιο είναι τα καρύδια Βραζιλίας και πολλά κρέατα όπως το ψάρι και το βόειο κρέας.

Ωστόσο, ορισμένοι άνδρες και γυναίκες που παλεύουν με τη στειρότητα επιλέγουν να λάβουν συμπλήρωμα σεληνίου για να εξασφαλίσουν την απαραίτητα ποσότητα.

mothersblog.gr