Περπάτημα πριν ή μετά το φαγητό;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 13:00

Περπάτημα πριν ή μετά το φαγητό;

Το περπάτημα είναι από τις κορυφαίες ασκήσεις σωματικής δραστηριότητας, καθώς λίγα μόλις λεπτά την ημέρα, εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας πληθώρα οφελών, τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία. Ποια είναι όμως η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να κάνουμε τις βόλτες μας; Πριν ή μετά από ένα γεύμα;

Περπάτημα πριν από ένα γεύμα

Περπάτημα πριν ή μετά το φαγητό; Pexels

Καις περισσότερο λίπος και θερμίδες

Το περπάτημα εντός μισής ώρας περίπου από την κατανάλωση ενός γεύματος, μειώνει την ποσότητα ζάχαρης και λιπών που συσσωρεύονται στο αίμα μετά το φαγητό, ειδικά όταν προέρχονται από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες.

Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει επίσης τον μεταβολισμό, ο οποίος καίει ενέργεια και θερμίδες.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, οι άνθρωποι που περπατούσαν πριν βάλουν φαγητό στο στομάχι τους και  αρκετά γρήγορα, ώστε να ιδρώσουν, έκαιγαν περισσότερο λίπος από εκείνους που περπατούσαν μετά το φαγητό.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of General Medicine, επιβεβαίωσε εκ νέου ότι ένα γρήγορο περπάτημα σε κατάσταση νηστείας, βοηθά το σώμα σου να κάψει περισσότερο λίπος.

Μειώνεις την όρεξή σου

Όταν συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε μέτρια έως αυστηρή δραστηριότητα, η όρεξή μας τείνει να μειώνεται αμέσως, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος.

Όταν το σώμα είναι πιο ζεστό από το κανονικό, επικεντρώνεται στη μείωση αυτής της θερμοκρασίας για να διατηρήσει την ομοιόσταση.

Η όρεξη και η πέψη παραμερίζονται προσωρινά, μέχρι το σώμα να μην πιέζεται πλέον από τη ζέστη.

Έτσι, εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, το περπάτημα πριν από ένα γεύμα μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την πρόσληψη τροφής, ειδικά εάν η βόλτα σου, σε κάνει να ζεσταθείς αρκετά.

Περπάτημα μετά από ένα γεύμα

Ανάλογα με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε, το ελαφρύ ή μέτριο περπάτημα, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, να κάψουμε θερμίδες, καθώς και να φροντίσουμε στην υγεία των μυών και της καρδιάς.

Ωστόσο, το γρήγορο περπάτημα δεν προτείνεται μετά από ένα βαρύ γεύματος, γιατί το σώμα προσπαθεί να αφομοιώσει μεγάλη μάζα τροφής ενώ ταυτόχρονα περπατάει ζωηρά.

Αυτό προκαλεί την υπερβολική επέκταση της παροχής αίματος, γεγονός που αναγκάζει την καρδιά να λειτουργεί με διπλάσιο ρυθμό.

Μετά από ένα μεγάλο γεύμα λοιπόν, φρόντισε να έχουν περάσει περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα για να βγεις για περπάτημα.

Βοηθά με την αϋπνία και μειώνει τις λιγούρες

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, μπορεί να ωφεληθούν από μία βόλτα μετά το βραδινό γεύμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι χημικές ουσίες που απαιτούνται για την πρόκληση ύπνου είναι υποπροϊόντα της μεταβολικής δραστηριότητας, ειδικά όταν η ζάχαρη καίγεται για ενέργεια.

Έτσι, όσο περισσότερη ζάχαρη χρησιμοποιείται για την εκτέλεση σωματικής δραστηριότητας, τόσο περισσότερες χημικές ουσίες ύπνου παράγονται.

Επιπλέον, η ελαφριά δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει ή ακόμα και εξαλείφει τις βραδινές λιγούρες για φαγητό.

Τι να προσέξεις μετά από κάθε βόλτα

Είτε περπατάς πριν, είτε μετά το φαγητό, φρόντισε να ανεφοδιάσεις το σώμα σου με τα κατάλληλα καύσιμα.

Το πιο σημαντικό, πιες τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό.

Εάν το περπάτημα σου, ήταν επίπονο και με άδειο στομάχι, φρόντισε να ανεφοδιάσεις το σώμα σου με ένα σνακ ή ένα γεύμα γεμάτο με ένα υγιεινό μείγμα υδατανθράκων και πρωτεΐνης, όπως ένα ποτήρι γάλα, φυστικοβούτυρο και μπανάνα ή ένα σάντουιτς γαλοπούλας.

Ανεξάρτητα από το αν αποφασίσεις να περπατήσεις πριν ή μετά το φαγητό, να θυμάσαι ότι κάθε φορά που συμμετέχεις σε σωματική δραστηριότητα κατάλληλη για την ηλικία και την κατάστασή σου, βελτιώνεις τη γενική σου υγεία.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250