Πως να μειώσω αποτελεσματικά το λίπος στη κοιλιά ;

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 21:51

Πως να μειώσω αποτελεσματικά το λίπος στη κοιλιά ;

Από τον Κλέαρχο Κουστουμπάρδη*

Το αυξημένο κοιλιακό λίπος είναι κάτι που απασχολεί τόσο γυναίκες όσο και άντρες, ιδίως τους μήνες του καλοκαιριού όπου η επιθυμία για ένα καλοσχηματισμένο κορμί είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο η μείωση του λίπους που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο για αισθητικούς λόγους. 

Η συσσώρευση λίπους στο σημείο αυτό, και ιδιαίτερα το σπλαχνικό λίπος (αυτό δηλαδή που βρίσκεται ανάμεσα στα όργανα του πεπτικού), φαίνεται να συνδέεται με μεταβολικό σύνδρομο το οποίο περιλαμβάνει αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειωμένη καλή χοληστερόλη (HDL) , αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σακχάρου). 

Σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια, ο λιπώδης ιστός σήμερα πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση έκκρισης ορμονών και σε διάφορες διεργασίες του μεταβολισμού. 

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους που συμβάλλουν στη μείωση του λίπους στη περιοχή της κοιλιάς. 

Πέτυχε ένα θερμιδικό έλλειμμα για να μειώσεις το λίπος στη κοιλιά 

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αρχίσει το σώμα σου να ‘’καίει’’ λίπος είναι να πετύχεις ένα θερμιδικό έλλειμμα. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να καταναλώνεις μέσα στη μέρα σου λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι για να διατηρείς ένα σταθερό βάρος. Με αυτό το τρόπο το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας προκαλώντας έτσι τη μείωσή του. 

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως δεν υπάρχει ούτε συγκεκριμένη διατροφή ούτε συγκεκριμένα τρόφιμα που να εστιάζουν μόνο στο κοιλιακό λίπος. Η λιπόλυση, δηλαδή η διαδικασία αποδόμησης των λιποκυττάρων, πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε κάθε σημείο του σώματος αλλά με διαφορετικό ρυθμό. Η περιοχή της κοιλιάς έχει μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων τα οποία, δυστυχώς, αποδομούνται με αργότερο ρυθμό από τα λιποκύτταρα που βρίσκονται σε άλλα σημεία του σώματος. Για αυτόν το λόγο θα έχεις παρατηρήσει ότι είναι το πιο επίμονο σημείο και πρέπει να επιμείνεις στη προσπάθειά σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ξεκίνησε να ασκείσαι για έναν πιο δυνατό και καλλίγραμμο κορμό 

Πιθανόν να έχεις ακούσει την άποψη ότι για ένα υγιές και δυνατό σώμα χρειάζεται 70% σωστή διατροφή/ 30% άσκηση. Τα ποσοστά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, όσο έχει το νόημα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι το κλειδί για την επίτευξη μείωσης του κοιλιακού λίπους. Προσθέτοντας αερόβια άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο, σχοινάκι κλπ) στη καθημερινότητά σου θα ενεργοποιήσεις καλύτερα τον μεταβολισμό σου και άρα θα καις περισσότερες θερμίδες. Έρευνες δείχνουν πως η αερόβια άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης συμβάλλουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Προσθέτοντας και κάποιο είδος άσκησης με αντιστάσεις (πχ βάρη, λάστιχα κλπ) θα πετύχεις και κάποια αύξηση της μυϊκής σου μάζας η οποία ενισχύει το μεταβολισμό. Θέσε σαν στόχο να κάνεις έναν συνδυασμό αυτών των ασκήσεων τουλάχιστον 150 λεπτά τη βδομάδα.

Αύξησε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου

Ένας ακόμα τρόπος να μειωθεί το κοιλιακό λίπος μέσω της διατροφής είναι να αυξήσεις τις φυτικές ίνες που καταναλώνεις. Φαίνεται πως η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Επιπλέον πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στον γρηγορότερο κορεσμό συμβάλλοντας τελικά στη κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού. Ενας καλός στόχος είναι η κατανάλωση 25 με 30 γρ φυτικών ινών ημερησίως. Αυτό θα το πετύχεις με το να τρως περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. 

Περιόρισε το αλκοόλ που καταναλώνεις 

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι βραδινές έξοδοι για ένα ποτό γίνονται όλο και πιο συχνές. Ωστόσο το αλκοόλ δεν είναι και ο καλύτερος σύμμαχος στην απώλεια του κοιλιακού λίπους. Το αλκοόλ είναι θερμιδικά πυκνό, που σημαίνει ότι δίνει πολλές θερμίδες, και πιο συγκεκριμένα 7 θερμίδες ανά γραμμάριο αλκοόλης. Επίσης οι θερμίδες που δίνει χαρακτηρίζονται ως κενές, δηλαδή δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται κυρίως με τη μορφή λίπους. Εάν θέλεις να πετύχεις μείωση του κοιλιακού λίπους θα πρέπει να περιορίσεις το αλκοόλ που καταναλώνεις.

Κάνε ποιοτικό ύπνο για να μειώσεις το λίπος στη κοιλιά

Η εναπόθεση λίπους στη κοιλιά δεν είναι αποτέλεσμα μόνο διατροφικών παραγόντων. Ο ύπνος, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ορμονικού προφίλ και άρα στο μεταβολισμό του λιπώδους ιστού. Οι μειωμένες ώρες ύπνου ή οι πολύ αυξημένες ώρες ύπνου συμβάλουν στην συσσώρευση του λίπους στη κοιλιά. Μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν βάρος σε σύγκριση με γυναίκες που κοιμόντουσαν τουλάχιστον 7 ώρες ημερησίως. Συνεπώς είναι σημαντικό να κάνεις ποιοτικό ύπνο για να μειώσεις το λίπος στη κοιλιά. Προσπάθησε να ολοκληρώνεις περίπου 7 ώρες ύπνου

Οι παραπάνω αποτελούν μερικούς τρόπους για να μειώσεις το κοιλιακό λίπος. Η εφαρμογή τους είναι σημαντική όχι μόνο για το αισθητικό κομμάτι, αλλά και για τη βελτίωση της υγείας. Εάν τα παραπάνω σου ακούγονται δύσκολα ή χρειάζεσαι κάποια βοήθεια για την επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους θα χαρώ να τα πούμε.

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω της ιστοσελίδας μου www.diatrofologosmou.gr


Ο Κλέαρχος Κουστουμπάρδης είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος , Απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250