Μύθοι για την εγκυμοσύνη - Μην τρώτε σούσι, μη βάφετε τα νύχια και άλλα πολλά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 12:30

Μύθοι για την εγκυμοσύνη - Μην τρώτε σούσι, μη βάφετε τα νύχια και άλλα πολλά

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Υπάρχουν πολλές παρερμηνείες εκεί έξω όσον αφορά την εγκυμοσύνη. Ειλικρινά υπάρχουν τόσοι μύθοι από το παρελθόν εκεί έξω, που ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες δεν ξέρουν αν πρόκειται για μύθο ή για γεγονός.

Εντάξει, κάποιοι από αυτούς ίσως και να ισχύουν, όπως για παράδειγμα κάποια απαγορευμένα φαγητά. Αλλά μερικοί, είναι απλά ανόητοι. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ξεσπιτώσετε τις γάτες σας όσο είστε σε ενδιαφέρουσα, δεν είναι όλα τα είδη σούσι απαγορευμένα και δεν χρειάζεται να βγάλετε τελείως την καφεΐνη από τη ζωή σας.

Σίγουρα, κάθε γυναίκα θα συμβουλευτεί τον γιατρό της για όλες τις ανησυχίες, που ενδεχομένως να έχει. Αλλά σε γενικές γραμμές, ιδού τι ισχύει και τι όχι για μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους γύρω από την εγκυμοσύνη.

Σούσι στην εγκυμοσύνη - Επιτρέπεται ή όχι;

Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να βγάλουν τελείως από τη διατροφή τους το σούσι, όσο είναι έγκυες. Σύμφωνα με το healthline, οι έγκυες θα πρέπει να προσέχουν μόνο τα ωμά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Έτσι, όταν λαχταράτε σούσι, επιλέξτε ένα μαγειρεμένο ρολάκι με σολομό, που μάλιστα θα σας βοηθήσουν να πάρετε τα καλά Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα σούσι που φτιάχνονται με καβούρι, απομίμηση καβουριού, χέλι ή γαρίδες είναι επίσης ασφαλή, εφόσον μαγειρεύονται πρώτα.

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη - Επιτρέπεται ή όχι;

Το κλισέ «όλα με μέτρο» δυστυχώς δεν ισχύει για το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με το CDC, «Δεν υπάρχει γνωστή ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού — και ο κίνδυνος παραμένει κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, καθώς ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσεται συνεχώς.

Για τις γυναίκες που μπορεί να έπιναν πριν καταλάβουν ότι ήταν έγκυες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αλκοόλ δεν μπορεί να φτάσει στο έμβρυο μέχρι την τέταρτη εβδομάδα ανάπτυξής του, επομένως τα ποτά αυτόν τον πρώτο μήνα δεν θα βλάψουν απαραίτητα το παιδί.

Βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη - Επιτρέπεται ή όχι;

Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η βαφή μαλλιών κατά την κύηση βλάπτει το έμβρυο. Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης ανέφερε ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βαφή μαλλιών δεν είναι πολύ τοξικές και είναι απίθανο μεγάλο μέρος της βαφής να διεισδύσει στο δέρμα σας ή να απορριφθεί ούτως ή άλλως από το μωρό. Αυτό ισχύει τόσο για τη ημιμόνιμη όσο και για τη μόνιμη βαφή.

Βάψιμο νυχιών (μανικιούρ-πεντικιούρ) στην εγκυμοσύνη - Επιτρέπεται ή όχι;

Τόσο το βερνίκι νυχιών όσο και το προϊόν αφαίρεσης βερνικιού νυχιών είναι ασφαλές για χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι ο χώρος αερίζεται καλά όταν τα μπουκάλια δεν έχουν καπάκι. Με λίγα λόγια, όπως και με τη βαφή μαλλιών, έτσι και με τα νύχια, το βάψιμο ενέχει σχετικά μικρό κίνδυνο.

Σολάριουμ στην εγκυμοσύνη - Επιτρέπεται ή όχι;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι το να κάνει μια γυναίκα σολάριουμ θα βλάψει το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι το μαύρισμα γενικά μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος. Μια λοσιόν μαυρίσματος μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική, αν και ορισμένοι γιατροί συνιστούν να περιμένετε μέχρι μετά το πρώτο τρίμηνο ώστε να αποφύγετε πιθανές επιβλαβείς χημικές ουσίες όσο το έμβρυο αναπτύσσεται.

Σεξ στην εγκυμοσύνη - Επιτρέπεται ή όχι;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να βλάψει ένα μωρό. Η Mayo Clinic λέει ότι το έμβρυο προστατεύεται καλά από το αμνιακό υγρό και τη μήτρα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Ωστόσο, καθώς οι οργασμοί μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν συσπάσεις, οι γιατροί μπορεί να συμβουλέψουν τις μητέρες με ιστορικό πρόωρου τοκετού, τραχήλους που ανοίγουν νωρίς ή προδρομικού πλακούντα, να μην έχουν σεξουαλική επαφή.

Καφές & καφεΐνη στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Οι μέλλουσες μητέρες δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν εντελώς τον καφέ ενώ είναι έγκυες. Περίπου δύο φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ την ημέρα (0.2 γραμμάρια) είναι αρκετά. Μην ξεχνάτε ότι ορισμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης καφεΐνη, όπως η σοκολάτα. Οπότε να μετράτε την ποσότητα καφεΐνης.

πηγή: mom.com