Νέα μελέτη: Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην καλή υγεία και στην απώλεια βάρους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 15:00

Νέα μελέτη: Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην καλή υγεία και στην απώλεια βάρους

Πολλοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν να αντικαταστήσουμε το άσπρο ψωμί με το ψωμί ολικής αλέσεως το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν να νιώθουμε περισσότερο κορεσμένοι σε σχέση με το άσπρο ψωμί.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, το ψωμί ολικής αλέσεως, στην πραγματικότητα δεν είναι η καλύτερη επιλογή από πλευράς απώλειας κιλών μακροπρόθεσμα όπως γράφει το News4Health.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία δηλώνουν ότι το ψωμί σίκαλης είναι πραγματικά υγιές για απώλεια βάρους σε σύγκριση με το ψωμί ολικής αλέσεως. Η μελέτη χώρισε 242 υπέρβαρους άντρες και γυναίκες σε γκρουπ. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 30 έως 70 ετών. Ένα γκρουπ κατανάλωσε εξευγενισμένο ψωμί ολικής αλέσεως ενώ το άλλο γκρουπ κατανάλωσε προϊόντα σίκαλης ολικής αλέσεως με τις ίδιες θερμίδες. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης η συμβουλή να τρώνε υγιεινά γεύματα και ακολούθησαν μία δίαιτα διατροφολόγου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Το ψωμί σίκαλης φέρνει καλύτερα αποτελέσματα

Μετά από 12 εβδομάδες, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ενώ και τα δύο γκρουπ μπόρεσαν να χάσουν κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης, το γκρουπ που κατανάλωσε προϊόντα σίκαλης ολικής αλέσεως έχασε κατά μέσο όρο 1 κιλό και μείωσε το λίπος του κατά 0,54%.

Είναι γνωστό ότι το ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με άλλα γενικά εξευγενισμένα προϊόντα ψωμιού, με έως και 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φέτα, σύμφωνα με το USDA. Το ψωμί σίκαλης είναι επίσης γνωστό για το ότι έχει πυκνή ποσότητα θρεπτικών συστατικών όπως σελήνιο, θειαμίνη, μαγγάνιο, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Αντιθέτως, μία φέτα γενικού εξευγενισμένου ψωμιού ολικής αλέσεως περιέχει μόνο περίπου 1 γραμμάριο φυτικών ινών.

Η μελέτη αναφέρει ότι όσοι τρώνε τακτικά ψωμί σίκαλης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αισθάνονται πιο χορτάτοι από εκείνους που τρώνε την ίδια ποσότητα ψωμιού ολικής αλέσεως. Το να αισθάνεστε πλήρεις και ικανοποιημένοι είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους, οπότε η εύρεση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που σας κρατούν χορτασμένους είναι καλύτερη από το να τρώτε συνεχώς περισσότερες «κενές» (δηλαδή μη χορταστικές) θερμίδες για να αισθάνεστε χορτάτοι.

Παρόλο που η μελέτη είδε διαφορά βάρους σε σύγκριση με τις δύο ομάδες, οι ερευνητές δηλώνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί ένας τελικός ισχυρισμός. Ωστόσο, ενώ μπορεί να γίνει περισσότερη έρευνα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ψωμιού σίκαλης αντί για κοσκινισμένο, εξευγενισμένο ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλύτερο για την υγεία σας - και βοηθά στην απώλεια βάρους.