Σύσκεψη για τον τουρισμό: Επί τάπητος τα προβλήματα…

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 15:41

Σύσκεψη για τον τουρισμό: Επί τάπητος τα προβλήματα…

Τα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού τέθηκαν επί τάπητος χθες, σε πολύωρη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ρεπορτάζ: Κρήτη Θωμάτου

Οι εκπρόσωποι του τουρισμού κατέθεσαν προτάσεις για τα προβλήματα του κλάδου και ανέδειξαν την ανάγκη για μεταξύ τους συσπείρωση, καθώς και την αναγκαιότητα συστράτευσης Δημοτικής Αρχής και του Αντιπεριφερειάρχη σε στοχευμένες δράσεις, για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Κατά τη συνάντηση φάνηκε ότι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε ήδη εξετάσει και αντιμετωπίσει τα αιτήματα που του είχαν θέσει οι φορείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και ωριμάζουν πολλά έργα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Υλοποιείται το λιμάνι του Πισαετού, η μεγάλη γέφυρα του Χάρακα που βρίσκεται πάνω από τον Μύρτο δημοπρατείται και στις 20 Απριλίου ξεκινάει το έργο, έργα οδικής ασφάλειας πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, το τουριστικό περίπτερο του Αίνου πρόκειται να ανακαινισθεί, στη Σκάλα μόλις τελειώσει ο βιολογικός θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος και θα επεκταθεί το πεζοδρόμιο.

Πέρα από τα τεχνικά έργα όμως ανακοίνωσε και σειρά δράσεων για την προβολή του νησιού μας, όπως είναι η επανέκδοση του διαφημιστικού εντύπου της Κεφαλονιάς. Ανέφερε ότι η επανέκδοση ήταν αρμοδιότητα του Δήμου, ο οποίος δεν διέθετε πόρους για να καλύψει το κόστος και για αυτόν το λόγο έφερε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο όπου έδωσε μάχη για να ψηφιστεί η χορήγηση 33.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έντυπο. 

Έχει ήδη χρηματοδοτήσει διαφημιστική καμπάνια του νησιού μας στην Βόρειο Ελλάδα και την εκπροσώπηση μας σε τέσσερεις εκθέσεις του εξωτερικού, ενώ η λειτουργία πτήσεων χαμηλού κόστους θα ενισχυθεί με 50.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια επίσης θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία γραφείων τουρισμού στην Αγγλία και την Γερμανία, το Τ.Ε.Ι. προκειμένου να σχεδιάσει ένα τμήμα της τουριστικής προβολής και την διεξαγωγή του αγώνα για το κύπελλο Ελλάδος στο πόλο στο νησί μας καθώς αποτελεί διαφήμιση. Γενικότερα πρόκειται να χρηματοδοτήσει όλες τις κλαδικές τουριστικές δράσεις, την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και τις μορφές τουρισμού.

   Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα προγνωστικά για τις αφίξεις στο νησί μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Σπύρο Γαλιατσάτο «στην Γερμανία είμαστε 30-40 % κάτω, στην Αυστρία 60% κάτω αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του "η ψαλίδα θα κλείσει"». Οι Βρετανοί και Σκανδιναβοί tour operators με τους οποίους συνομίλησε στην έκθεση του Βερολίνου είναι ευχαριστημένοι καθώς οι κρατήσεις τους είναι σχεδόν στα ίδια νούμερα με πέρυσι. Η low cost εταιρεία EASY JET έχει πουλήσει 7.000 εισιτήρια για το νησί μας ενώ η RYANN AIR 17.000. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε ο τουριστικός πράκτορας κ. Θανάσης Καραπέτσας και συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι tour operators δεν είχαν αρνητική εξέλιξη λόγο των low cost εταιρειών στην πώληση εισιτηρίων ενώ η THOMAS COOK έχει ένα επιπλέον αεροπλάνο φέτος με προορισμό το νησί μας.

Η Αερολιμενάρχης κ. Μαρία Δούνη φάνηκε πιο συγκρατημένη στις προβλέψεις της και κατά την εκτίμηση της θα έχουμε λίγες πτήσεις παραπάνω από πέρυσι. Η αερολιμενάρχης μας έκανε γνωστό οτι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών το αεροδρόμιο φέτος θα είναι ανοικτό καθημερινά απο τις 5.30 το πρωί  έως τις 10 το βράδυ και θα κλείνει μόνο κατά τις μεσημεριανές ώρες την Τετάρτη.

    Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος δεν κατάλαβε το νόημα μιας τέτοιας σύσκεψης τον Μάρτιο αφού τα πάντα για το θέμα τουρισμός για τη νέα σεζόν έχουν ολοκληρωθεί. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης του απάντησε ότι η συνάντηση όντως αφορούσε το 2013.

Ο κ. Μιχαλάτος εξέφρασε την αγωνία των επαγγελματιών για τη νέα σεζόν, την άρνηση του στην πώληση των τουριστικών ακινήτων ΞΕΝΙΑ και Τραπεζάκι. Επίσης έκανε αναφορά  στις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν σχετικά με την περιοχή της Λειβαθούς πριν τυπωθεί το νέο φυλλάδιο, τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Αργοστολίου και την έναρξη μιας καμπάνιας από το επιμελητήριο για τα τοπικά προϊόντα.

Ο κ. Μανώλης Ζαμπέλης, τουριστικός πράκτορας μας ενημέρωσε οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ξεκινούν σε 30 μέρες και ότι φέτος θα δένουν κρουαζιερόπλοια και στο παλιό λιμάνι!

Ο κ. Μανώλης Βαλέτας μας ενημέρωσε για την αδειοδότηση υδατολιμένα στο Αργοστόλι και το ενδεχόμενο να έρχονται υδροπλάνα και πάλι στο νησί μας.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τον πρώην νομάρχη κ. Διονύση Λευκαδίτη για τον ντόκο που έχουμε σήμερα στο λιμάνι του Αργοστολίου.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν: Όμηρος Κωστόπουλος (Ιθάκη), Σπύρος Γαλιατσάτος, Μανώλης Βαλλέτας, Μανώλης Ζαμπέλης, Πασκουάλε Ντάμικο, Αικατερίνη Ατσάρου, Γ.Στρίντζης, Παύλος Φωκάς, Αθανάσιος Καραπέτσας , Θεόφιλος Μιχαλάτος (πρόεδρος επιμελητηρίου), Νίκος Κουρκουμέλης (ξενοδόχος Σκάλα), Διονύσιος Λευκαδίτης, Ειρήνη Στεφάτου, Διονύσης Κοκκόσης, Παναγιώτης Φιλίππου  ( Αστυνομικός Διευθυντής), Μαρία Δούνη (Αερολιμενάρχης).
ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ