Τιμοθεάτος στον InKefalonia 89,2: «Η Κεφαλονιά κινείται θετικά, αλλά το ζητούμενο είναι τα έσοδα και η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2026 17:24

Τιμοθεάτος στον InKefalonia 89,2: «Η Κεφαλονιά κινείται θετικά, αλλά το ζητούμενο είναι τα έσοδα και η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων»

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και αντιπρόεδρος Οικονομικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος στον  «Inkefalonia 89,2» στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την δημοσιογράφο  Ελευθερία Κουλουριώτου,   σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον τουρισμό στο νησί.

Θετικό το πρόσημο του Μαΐου παρά την απώλεια της ισραηλινής αγοράς

Ο κ. Τιμοθεάτος χαρακτήρισε θετική την αύξηση των αφίξεων κατά 1,5% τον Μάιο, επισημαίνοντας ότι φέτος απουσιάζει πλήρως η Ισραηλινή αγορά, η οποία είχε προσφέρει σημαντικό αριθμό επισκεπτών την προηγούμενη χρονιά.

Όπως ανέφερε, το γεγονός ότι η απώλεια αυτής της αγοράς όχι μόνο καλύφθηκε αλλά καταγράφηκε και μικρή αύξηση αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Κεφαλονιά δύσκολα μπορεί να εμφανίσει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς η αύξηση των αφίξεων συνδέεται άμεσα με τη διαθέσιμη ξενοδοχειακή δυναμικότητα.

«Στην Κεφαλονιά προστίθενται κάθε χρόνο πολύ λίγα νέα κρεβάτια σε σχέση με άλλες περιοχές και αυτό επηρεάζει φυσικά τους ρυθμούς ανάπτυξης», σημείωσε.

Η διεθνής αναγνώριση ενισχύει το προφίλ του προορισμού

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διεθνή προβολή της Κεφαλονιάς, τονίζοντας ότι η πρόσφατη κατάταξη της Telegraph, η οποία τοποθετεί το νησί στην πέμπτη θέση μεταξύ κορυφαίων προορισμών, συμβάλλει στη διατήρηση της υψηλής τουριστικής εικόνας.

Όπως υπογράμμισε, τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι αξιόπιστα και επιβεβαιώνουν παλαιότερες διεθνείς αναφορές που έχουν αναδείξει την ποιότητα του προορισμού.

Αυξημένες αφίξεις αλλά χαμηλότερη κατανάλωση

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων επεσήμανε ότι, παρά την αύξηση της επισκεψιμότητας, η καταναλωτική συμπεριφορά των επισκεπτών εμφανίζεται πιο συγκρατημένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε, αρκετά ξενοδοχεία προχώρησαν ήδη από την αρχή της σεζόν σε προσφορές της τάξης του 15% έως 20%, προκειμένου να ενισχύσουν τη ροή κρατήσεων και να περιορίσουν τις απώλειες από αδιάθετα δωμάτια.

«Κάθε δωμάτιο που μένει κενό για μία ημέρα σταματά να αποφέρει έσοδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εκπτώσεις στην αρχή της περιόδου δείχνουν πως η ζήτηση δεν βρίσκεται στα επίπεδα που θα ανέμενε ο κλάδος.

Οι μειώσεις τιμών δεν αποτελούν λύση

Σχολιάζοντας το ζήτημα των προσφορών, ο κ. Τιμοθεάτος υποστήριξε ότι η πτώση των τιμών δεν ωφελεί συνολικά έναν προορισμό.

Όπως τόνισε, τα ξενοδοχεία κοστολογούν τα προϊόντα τους με βάση πραγματικά δεδομένα της αγοράς και δεν παρατηρούνται υπερβολές στις τιμές. Ωστόσο, όταν απαιτούνται συνεχείς διορθωτικές κινήσεις και προσφορές, αυτό περιορίζει τα έσοδα των επιχειρήσεων και προμηνύει μια χρονιά με πιέσεις στην κερδοφορία.

Ανάγκη για νέα στρατηγική και διεύρυνση αγορών

Με αφορμή συζήτηση για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, ο πρόεδρος των ξενοδόχων συμφώνησε ότι η χώρα δεν μπορεί να βασίζεται σε περιορισμένο αριθμό αγορών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει μια ολοκληρωμένη διεθνής καμπάνια προβολής της Ελλάδας, καθώς διαγωνιστικές διαδικασίες και προσφυγές έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται κρίσιμα χρονικά περιθώρια.

«Η στρατηγική πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς και να βασίζεται σε συγκεκριμένους στόχους», ανέφερε.

Κριτική στην Περιφέρεια για την τουριστική προβολή

Ο κ. Τιμοθεάτος εξέφρασε προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται ορισμένες δράσεις τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Όπως υποστήριξε, δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αναφέρθηκε και σε αίτημα οικονομικής συνδρομής προς το Επιμελητήριο για δράση φιλοξενίας επισκεπτών από την Ινδία.

«Δεν είμαι αρνητικός στις νέες αγορές, αλλά πρέπει να υπάρχει σαφές πλάνο και συγκεκριμένη στόχευση», σημείωσε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να ενισχύσει την προβολή

Θετικά αξιολόγησε τις πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τουριστικής προβολής της χώρας, εκτιμώντας ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα ψηφιακά εργαλεία διαθέτουν πλέον πολύ μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές προβολής.

Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις εξακολουθούν να έχουν ρόλο, ειδικά στις σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

«Πρέπει να αξιοποιούνται όλοι οι τρόποι προβολής ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Το μεγάλο στοίχημα είναι τα έσοδα και όχι οι αφίξεις

Αναφερόμενος στην εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Χατζή, ότι το 2026 θα κριθεί από την ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών μοντέλων, ο κ. Τιμοθεάτος εξήγησε ότι οι αφίξεις από μόνες τους δεν αρκούν.

Όπως είπε, το ζητούμενο για κάθε επιχείρηση είναι τα έσοδα, η αποδοτικότητα και τελικά η κερδοφορία της.

«Τα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να εξελίσσονται, να γίνονται πιο σύγχρονα και πιο αποδοτικά», τόνισε.

Αυξανόμενα βάρη για τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τη συνεχή αύξηση των επιβαρύνσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Παρότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό τουριστικό brand διεθνώς, όπως ανέφερε, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα περισσότερα κόστη και υποχρεώσεις, σε ένα περιβάλλον αυξημένου ανταγωνισμού.

«Κάποια στιγμή τα όρια εξαντλούνται. Ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο σκληρός και νέοι προορισμοί διεκδικούν μερίδιο από την τουριστική αγορά», υπογράμμισε.

Υποδομές και χωροταξικό

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο ζήτημα των υποδομών, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν μπορεί να περιορίζεται εξαιτίας ανεπαρκών δημόσιων έργων.

Αναφερόμενος στο νέο χωροταξικό πλαίσιο, εκτίμησε ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει, καθώς αναμένονται αντιδράσεις και πιθανές προσφυγές.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να καταδικάζεται μια περιοχή σε περιορισμένη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων σε βασικές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο ή τα δίκτυα αποχέτευσης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιούνιο και το καλοκαίρι

Όσον αφορά την πορεία της σεζόν, ο κ. Τιμοθεάτος εμφανίστηκε αισιόδοξος, αν και όπως είπε οι κρατήσεις εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από έντονο στοιχείο της τελευταίας στιγμής.

«Οι συνάδελφοι δηλώνουν ικανοποιημένοι, αλλά η αγορά παραμένει αγχωτική. Δεν είναι μια χρονιά που προχωρά μόνη της», ανέφερε.

Εκτίμησε ότι η Κεφαλονιά θα κινηθεί ελαφρώς καλύτερα από την περσινή χρονιά, χωρίς όμως να αναμένονται θεαματικές αυξήσεις.

Εργασιακές σχέσεις και συλλογική σύμβαση

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό, δήλωσε ότι δεν είχε κάποια σχετική ενημέρωση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε ισχύ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, η οποία προβλέπει αυξημένες αποδοχές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Ως κλάδος θέλουμε να υπάρχει εργασιακή ειρήνη και ομαλότητα», ανέφερε.

Στόχος η ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων

Κλείνοντας, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης τόνισε ότι το βασικό ζητούμενο δεν είναι απλώς η επιβίωση των επιχειρήσεων, αλλά η ενίσχυση της δυναμικής τους.

«Αυτό που ενδιαφέρει κάθε επιχείρηση δεν είναι μόνο να περάσει στην επόμενη ημέρα, αλλά να περάσει πιο δυνατή», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί θετικά τόσο για τον κλάδο όσο και για την τοπική οικονομία.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-gerasimos-6}

Νέα σελίδα του INKEFALONIA.GR στο Facebook.

Ακολούθησε το InKefalonia στο Facebook ↗