''Ψυχραιμία, καλά θα πάνε τα πράγματα!'' - Συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Αργοστολίου για την έως τώρα πορεία του τουρισμού στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 17:19

''Ψυχραιμία, καλά θα πάνε τα πράγματα!'' - Συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Αργοστολίου για την έως τώρα πορεία του τουρισμού στην Κεφαλονιά

Παρουσία Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου, συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης η Τουριστική Επιτροπή Δήμου Αργοστολίου.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την έως τώρα πορεία τουριστικής σεζόν του 2023.

Το ‘’πώς ξεκίνησε η τουριστική κίνηση στο νησί μας’’ λοιπόν αναλύθηκε από τα μέλη της τουριστικής επιτροπής με τις … ψύχραιμες φωνές των έμπειρων στον τουριστικό κλάδο μελών της, να βάζουν το θέμα στην σωστή του διάσταση!  

‘’Ψυχραιμία, καλά θα πάνε τα πράγματα, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα’’ τόνισε στα πρώτα του λόγια ο έμπειρος τουριστικός πράκτορας Θανάσης Καραπετσας και συνέχισε: ‘’υπάρχει γκρίνια και ο λόγος δεν είναι τόσο σημαντικός. Καλά φαίνεται ότι θα πάει το πράγμα και φέτος. Μάλιστα, εκτιμώ ότι ο οργανωμένος τουρισμός θα πάει καλύτερα από πέρσι. Υπάρχει ένα θέμα με τις Low Cost εταιρίες και τη Ryanair, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο για να μας ανησυχήσει. Συν τοις άλλοις, έχει ήδη πουληθεί το 80% του οργανωμένου τουρισμού’’.

Όσον αφορά τα ζητήματα που διαπίστωσε σε αυτό το διάστημα, ο κ. Καραπέτσας τόνισε: ‘’ Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν ακριβύνει. Παράλληλα και στο κόστος παραμονής υπάρχει μια αύξηση και ως εκ τούτου δεν είναι η καταναλωτική τους δυνατότητα των επισκεπτών αυτή που θα περιμέναμε’’.

‘’Ανοιξαν λίγοι τον Μαϊο’’

Ένα από τα σημεία που επεσήμανε ο κ. Καραπέτσας, είναι ότι τον Μαϊο, ένοιξαν λίγες επιχειρήσεις στον τουρισμό, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να μην έχει πολλές επιλογές: ‘’Η Λάσση δεν είχε ανοίξει αρχές του Μαϊου. Ήταν μόνο ένα εστιατόριο ανοικτό. Πρέπει να μπορούμε να έχουμε ανοικτά όλα τα τουριστικά στην αρχή της σεζόν.

Πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι και να ανοίγουν όλοι στην αρχή και να κλείνουν όλοι στο τέλος. Υπάρχουν παράπονα για αυτά τα θέματα από τους επισκέπτες’’ τόνισε.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τουρισμού και πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής Νίκος Κουρκουμελης, αναφέρθηκε στον υποτονικό Μαϊο: ‘’Κατανοώ τον επαγγελματία που περιμένει να ζήσει από τον τουρισμό, να εξαρτάται από τον καιρό και ως εκ τούτου να μην ανοίγει την επιχείρησή του. Η κακοκαιρία σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του Μαϊου, επηρέασε και τους επαγγελματίες, αυτούς δηλαδή που δεν άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, αλλά επιπλέον χάσαμε και τους ‘’last minute’’ τουρίστες, αυτούς που θα έκλειναν τελευταία στιγμή, αλλά βλέποντας πως ο καιρός δεν είναι καλός, τελικά δεν ήρθαν. Όμως δεν χρειάζεται να βγαίνουμε και να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο’’.

Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος έδωσε το παρών στην συνεδρίαση τόνισε αναφορικά με τις παραλίες: ‘’Κάθε τρία χρόνια που οι παραλίες παραχωρούνται από την κτηματική και το αρμόδιο υπουργείο, θα έχουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι στο χέρι του δήμου. Ταμείο όμως θα πρέπει να κάνουμε τον Οκτώβριο. Τα καταλύματα που δουλεύουν ελεύθερα επειδή πήγαν καλά πέρσι, έχουν κάνει αύξηση τιμών. Ας μην όμως κρίνουμε την τουριστική σεζόν από τον πρώτο μήνα της. Θεωρώ ότι θα έχουμε άνοδο και το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Πρέπει να δούμε πως θα πάει καλύτερα στον τουρισμό από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο. Η αγορά ψάχνει κόσμο να δουλέψει και θα ξαναβρεί τον ρυθμό της μετά την πανδημία. Υπάρχει όμως ανάπτυξη, χτίζονται νέα καταλύματα και αυτό θα πρέπει να υποστηρίξουμε. Πρέπει να κλείσει η τουριστική σεζόν για να κάνουμε απολογισμό. Κάθε χρόνο κάνουμε ρεκόρ με αύξηση επισκεπτών στο νησί μας. Μην βιαζόμαστε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της τουριστικής σεζόν’’.

Τιμοθεάτος: ‘’Ψέματα και παραπληροφόρηση, όποιος διαδίδει ότι δεν ήρθε η Ryanair, επειδή δεν πληρώθηκε από τον δήμο Αργοστολίου’’

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ryanair και στην παραπληροφόρηση που υπάρχει: ‘’συμβόλαια με τις Low cost είχαν γίνει το μακρινό 2011 με την EasyJet και την Ryanair, αυτά δεν επηρεάζουν το σήμερα. Οικονομική εκκρεμότητα δεν υπήρχε. Οποίος είπε ότι δεν ήρθε η Ryanair, επειδή δεν πληρώθηκε από τον δήμο Αργοστολίου, είναι απολύτως ψέματα και παραπληροφόρηση’’.

Ο Αλέξανδρος Παντελειος επεσήμανε πως : ‘’Το θέμα της ακρίβειας στα τουριστικά στην Κεφαλονιά, ίσως έκανε άλλους προορισμούς πιο ελκυστικούς από το νησί μας και αυτό θα πρέπει να το δούμε’’.

Από την συζήτηση, βγήκε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αυτό θα φανεί τον Οκτώβριο, όταν θα γίνει από απολογισμός της τουριστικής σεζόν.

Ακολούθως, ο Διονύσης Τρωιάννος, εισηγήθηκε το 2ο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, ‘’για την προστασία του φυσικού μας πλούτου’’.

Όπως τόνισε: ‘’Οι θαλάσσιες χελώνες είναι διαφήμιση για την Κεφαλονιά. Και στο Φανάρι μαζεύεται κόσμος κάθε μεσημέρι για να δει φώκιες και αυτό προστίθεται στο τουριστικό προϊόν του νησιού’’.

Για τα πλεονεκτήματα της Κεφαλονιάς τόνισε πως: ‘’Η φύση και το outdoor activities καθιστούν την Κεφαλονιά μοναδική... πρέπει όμως να αναπτύξουμε στρατηγικές και πολιτικές που θα προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο’’.

Αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας που θα κάνει εισηγητικές προτάσεις πάνω στην ‘’προστασία του φυσικού μας πλούτου’’ ώστε αυτές τεκμηριωμένα να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου.

Γιώργος Χαλαβαζής

DSC 0053DSC 0056DSC 0058DSC 0059DSC 0061DSC 0064DSC 0065DSC 0066DSC 0069DSC 0071DSC 0073DSC 0075

 




00 inkefalonia general ad 300X250