Γερ. Τιμοθεάτος στον Inkefalonia 89,2: ‘’Δεν υπάρχει ανησυχία, το 2023 στο τέλος θα είναι καλύτερο από το 2022’’

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 13:50

Γερ. Τιμοθεάτος στον Inkefalonia 89,2: ‘’Δεν υπάρχει ανησυχία, το 2023 στο τέλος θα είναι καλύτερο από το 2022’’

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στην Κεφαλονιά: «Ξεκίνησαν οι πτήσεις τέλος Μαρτίου και τα νούμερα τον Απρίλη ήταν όντως λίγο πιο χαμηλά από την περσινή χρονιά. Οι μεταβολές δεν είναι μεγάλες όμως πρέπει να δούμε τι προσφέρουμε ως προορισμός τον Απρίλη , γιατί δεν μπορούμε να ζητάμε στον επισκέπτη να έρθει στην Κεφαλονιά και το νησί ακόμη να μην έχει ανοίξει. Επιχειρήσεις κλειστές , παραλίες ανοργάνωτες, οπότε όταν έρχεται ο τουρίστας τον Απρίλη μήνα και το αποτύπωμα που αφήνει μετά είναι αρνητικό ,για ποιο λόγο να επιλέξει να ξανάρθει τον Απρίλη. Όλα αυτά τα μαζεύουν και οι εταιρείες και σου λένε μετά , τον Απρίλιο δεν έχει μεγάλη ζήτηση η Κεφαλονιά , είτε τα καύσιμα έχουν ακριβύνει-μία παράμετρος που δεν την είχαμε πέρσι με τις αεροπορικές εταιρείες γιατί είχαν κλείσει τιμές του 2019 ενώ τώρα έχουν αυξηθεί τα κόστη τους. Αν συνυπολογίσουμε και τον καιρό που δεν ευνοούσε Απρίλιο και Μάιο όλα αυτά δεν ενθάρρυναν το άλλον να κλείσει Κεφαλονιά.

Υπάρχουν πάρα πολλά email στα ξενοδοχεία για να βγούμε με επιπλέον προσφορές γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακριβά και πιέζουν οι tour operator να δώσουμε κάτι για να αντισταθμίσουμε αυτή την αύξηση. Δεν είναι όμως εύκολο να ανταπεξέλθουν τα ξενοδοχεία τα οποία ναι μεν πήρανε πέρσι μια καλή αύξηση, αλλά αυτή η αύξηση δεν πήγε στην τσέπη του ξενοδόχου , πήγε στα κόστη και με τα Early Booking που δίνουν τα ξενοδοχεία ένα κομμάτι αυτής της αύξησης γυρίζει πίσω στον καταναλωτή.

Για μένα δεν υπάρχει ανησυχία , από τις 15 Μαίου και μετά μπαίνουμε σε μία κανονικότητα και έχω πει, ότι το 2023 στο τέλος θα είναι καλύτερο από το 2022, που ήταν μια χρονιά που είχε ξεπεράσει και το 2019».

Στα τεκταινόμενα στον χώρο του τουρισμού στην Κεφαλονιά: «Υπάρχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες γιατί όλοι οι επιχειρηματίες έχουν αυξημένα κόστη και την πρώτη περίοδο περνάνε δύσκολα και έχει αυξηθεί η γκρίνια. Από την άλλη βλέποντας ότι ο τουρισμός πάει καλά, ανοίγουν και καινούργιες επιχειρήσεις στον χώρο. Από τα στοιχεία που μας έχει δώσει το γραφείο του ΕΟΤ στο Αργοστόλι, έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος 30 επιχειρήσεις για μεταφορές τουριστών, οπότε η πίττα μοιράζεται σε πιο πολλά κομμάτια και οι παλιοί στον χώρο βλέπουν να μειώνεται η δουλειά τους και οι καινούργιο πιθανόν δεν βλέπουν τα αποτελέσματα που περίμεναν. Σίγουρα πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, όμως είναι πολύ λάθος να συγκρινόμαστε με άλλες περιοχές πχ με την Κρήτη. Είναι διαφορετική η δυναμική που έχουν αυτές οι περιοχές. Το μόνο κακό είναι ότι ακυρώθηκαν φέτος οι πτήσεις από την Ιταλική αγορά , όμως το περιμέναμε γιατί πέρσι δεν απέδωσαν Απρίλιο Μάιο και φέτος ξεκινούν αρχές Ιουνίου. Πολλοί λένε ότι δεν βοήθησε ο Δήμος με τις low cost εταιρείες, όμως ο Δήμος τις 10-20.000 ευρώ που θα δώσει τώρα θα τις δώσει για συνδιαφήμιση και δεν καθορίζουμε την απόφαση μιας εταιρείας με τα χρήματα αυτά για να βάλλει πτήσεις».

Στις προβλέψεις εν γένει για μια καλή 3ετία για τον τουρισμό στην Ελλάδα και την αύξηση κρατήσεων σε 5* ξενοδοχεία: «Έχουν μειωθεί οι διαφορές μεταξύ των χαμηλότερων κατηγοριών με τα πεντάστερα άρα είναι πολύ προσιτό να κάνεις την υπέρβαση. Όσο για την 3ετία όντως είναι καλά τα χρόνια για τον τουρισμό όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, γιατί δεν είναι κάτι δεδομένο».

Στις προσδοκίες για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023 για την Κεφαλονιά: «Από τις 15 αρχίζουν να ανοίγουν και οι υπόλοιποι tour operator τα προγράμματα τους και νομίζω ότι από αρχές Ιουνίου θα είμαστε στην κανονικότητα. Ήδη έχει ξεκινήσει η Γαλλική αγορά και οι πληρότητες της TRANSAVIA είναι πάρα πολύ καλές και από την Γερμανία η CONTOR και από Στουτγάρδη ξεκίνησε από 15 Μαίου , μπαίνουν και η Αυστρία η Ελβετία, η Σλοβενία από αρχές Ιουνίου και νομίζω ότι θα πάμε καλά. Δεν χρειάζεται ανησυχία, δυστυχώς όλοι στον χώρο μας θέλουν να εισπράξουν , όμως όλοι περιμένουν να ανοίξουν τον Μάιο και να βρέξει χρήμα. Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας , το έχουμε ξαναπεί, ότι πρώτα πρέπει να βάλουμε τα προιόντα μας στο ράφι μας και να έρθει ο τουρίστας να μας βρεί ανοιχτούς και όχι να ρθει πρώτα ο τουρίστας και μετά να ανοίξουμε. Πρέπει να επενδύσουμε σ αυτό, να περάσουν ένα δύο χρόνια, να δείξουμε ότι το νησί απαιτεί να έχει κόσμο τον Απρίλη και μετά να δούμε. Παλιά το κλείσιμο της σεζόν ήταν μετά τις 20 Οκτώβρη και λίγο λίγο, έχουμε φτάσει 20 Σεπτέμβρη οι Tour operator να μαζεύουν. Γίνεται ανταγωνισμός για το ποιος θα κλείσει πρώτος. Πρέπει να την δούμε αλλιώς την επέκταση της σεζόν».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-976907151?si=283bc38fc462479ba2faa6c540aaa103&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250