Ευρωπαϊκός τουρισμός | Ανακάμπτουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων - Η εικόνα στις μεγάλες αγορές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 17:22

Ευρωπαϊκός τουρισμός | Ανακάμπτουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων - Η εικόνα στις μεγάλες αγορές

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων επανέρχονται στον προγραμματισμό των Βρετανών, των Γερμανών, των Ιταλών, των Γάλλων και των Ισπανών για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με ανάλυση της ισπανικής εταιρείας ερευνών στον τουρισμό Mabrian Technologies.

Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει ότι η ανάκαμψη στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από τις προαναφερόμενες χώρες υπολείπεται κατά 7% έως 11% από τα επίπεδα του 2019, γεγονός που δείχνει αύξηση σε σύγκριση με το 2022. Τα δεδομένα του 2023 υποδηλώνουν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2022, όταν η μείωση ήταν 30%-60% σε σύγκριση με το 2019.

Η ανάλυση των δεδομένων, δείχνει, επίσης, ότι η γεωγραφική κατανομή των δρομολογίων μεγάλων αποστάσεων έχει αλλάξει σημαντικά και έχουν εμφανιστεί νέα δρομολόγια προς απομακρυσμένους προορισμούς, μερικά από τα οποία προέρχονται από δευτερεύοντα αεροδρόμια.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα της έρευνας για τα μακρινά ταξίδια ανά χώρα:

Αγγλία

Στην Αγγλία, η χωρητικότητα των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων είναι 7% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η ανάκτηση μακρινών αποστάσεων δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα αεροδρόμια. Για παράδειγμα, ενώ στο Gatwick είναι κάτω από 37%, στο Heathrow και στο Stansted έχει αυξηθεί κατά 3% και 30%, αντίστοιχα.

Φέτος, οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναζητούν εξωτικούς και μακρινούς προορισμούς, μπορούν να απολαύσουν απευθείας πτήσεις προς προορισμούς όπως οι Μαλδίβες και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, όσοι προτιμούν την Ασία, ιδιαίτερα τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, θα πρέπει να κάνουν στάσεις για να φτάσουν στους επιθυμητούς προορισμούς.

Γερμανία

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η χωρητικότητα μεγάλων αποστάσεων είναι 11% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019. Επιπλέον, υπάρχει επίσης σημαντική μείωση στις απευθείας συνδέσεις με χώρες μεγάλων αποστάσεων, με συνολικά 24% λιγότερες χώρες να συνδέονται απευθείας. Μεταξύ των κύριων αεροδρομίων που εκτελούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ παρουσιάζει πιο αργά σημάδια ανάκαμψης, με χωρητικότητα 64% χαμηλότερη από ό,τι το 2019.

Όσον αφορά τα νέα δρομολόγια, προσφέρονται απευθείας πτήσεις προς προορισμούς όπως η Σρι Λάνκα και οι Μπαχάμες, ενώ η Μαλαισία, η Γκάμπια και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Ιταλία

Στην Ιταλία, ο αριθμός των θέσεων για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων είναι 11% χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί νέες απευθείας συνδέσεις με τη χώρα από προορισμούς όπως η Αυστραλία, οι Μπαχάμες και ο Μαυρίκιος.

Νέες συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων έχουν παρατηρηθεί από μικρότερα ιταλικά αεροδρόμια, όπως το αεροδρόμιο της Νάπολης, το οποίο έχει αυξήσει τη συνδεσιμότητα κατά 121% χάρη στην αυξημένη χωρητικότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια άλλη νέα εξέλιξη είναι οι απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μπέργκαμο προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Πράσινο Ακρωτήριο.

Ωστόσο, η Ιταλία φέτος δεν έχει απευθείας πτήσεις προς προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη, η Χιλή και η Νότια Αφρική, μεταξύ άλλων, που είχε το 2019.

Ισπανία

Η συνδεσιμότητα μεγάλων αποστάσεων από την Ισπανία είναι 8% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Ο αριθμός των χωρών που συνδέονται μειώθηκε μόνο κατά 3%, με τα νέα δρομολόγια προς την Αγκόλα και το Ελ Σαλβαδόρ να ξεχωρίζουν, ενώ τα μη ανανεωμένα δρομολόγια περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική και την Αιθιοπία.

Τα αεροδρόμια Gran Canaria και Tenerife Norte έχουν τις λιγότερες πτήσεις προς προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, με μείωση 52% και 70% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, η Μάλαγα βελτίωσε την άμεση συνδεσιμότητα, εισάγοντας νέα απευθείας δρομολόγια προς την Αίγυπτο. τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, μεταξύ άλλων προορισμών. Μια άλλη σημαντική νέα αεροπορική σύνδεση ήταν μια απευθείας πτήση που συνδέει την Πάλμα ντε Μαγιόρκα με τη Νέα Υόρκη.

Γαλλία

Η χώρα παρουσιάζει μείωση 8% στην αεροπορική συνδεσιμότητα μεγάλων αποστάσεων, ενώ ο συνολικός αριθμός των συνδεδεμένων χωρών είναι μειωμένος κατά 9% σε σύγκριση με το 2019. Οι Γάλλοι μπορούν, πάντως, να απολαμβάνουν συνδεσιμότητα με εξωτικούς προορισμούς όπως η Τανζανία, η Ρουάντα και η Σρι Λάνκα χωρίς να χρειάζονται ενδιάμεσες στάσεις, αν και για να φτάσουν σε προορισμούς όπως το Εκουαδόρ, η Βενεζουέλα και οι Σεϋχέλλες θα πρέπει να αναζητήσουν πρόσθετες συνδέσεις.

Το αεροδρόμιο της Τουλούζης σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της χωρητικότητας μεγάλων αποστάσεων, με την εισαγωγή νέων δρομολογίων που συνδέουν τον προορισμό με το Κατάρ, τη Σενεγάλη και τον Καναδά. Επιπλέον, το αεροδρόμιο του Μπορντό έχει προσθέσει νέα απευθείας δρομολόγια προς τη Σενεγάλη και τη Γουαδελούπη.

Πηγή: tornosnews.gr