Ρατσισμός στο ποδόσφαιρο: Ξέφραγο αμπέλι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για φανατικούς ανεγκέφαλους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 14:13

Ρατσισμός στο ποδόσφαιρο: Ξέφραγο αμπέλι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για φανατικούς ανεγκέφαλους

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την ώρα αδυνατούν να ελέγξουν ρατσιστικές συμπεριφορές και αντιδράσεις φανατικών.

Οι ρατσιστικές συμπεριφορές και αντιδράσεις μετά τον τελικό του Euro έφεραν στην επιφάνεια ένα ογκώδες πρόβλημα: Οι διαχειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να σταματήσουν το φαινόμενο!

Το Euro πέρασε πια στο βιβλίο παρελθόντων συμβάντων. Και αν επί ένα μήνα κάποιοι χόρτασαν τέχνη ποδοσφαίρου, - κάτι σαν μια… επίσκεψη στο Λούβρο - μετά τον τελικό η ναυτία και η δυσφορία που προκλήθηκαν, έκανε να ξεχαστεί ό,τι ωραίο και μεγάλο είχαν παρακολουθήσει. Μια από τις πιο συναρπαστικές εικόνες του Euro 2020 ήταν όταν οι παίκτες της Αγγλίας γονάτιζαν πριν από τα παιχνίδια τους για να επισημάνουν τη φυλετική ανισότητα και τις διακρίσεις και για να διαμαρτυρηθούν για τη ρατσιστική βία. Αυτές οι εικόνες ακυρώθηκαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας! 

Οι φανατικοί του ποδοσφαίρου, λέρωσαν τη σπουδαιότερη αναμέτρηση που δόθηκε στο θρυλικό Γουέμπλεϊ μετά το 1966. Και δεν ήταν τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οργισμένοι ηττημένοι Άγγλοι, εναντίον των Ιταλών, ήταν πιο πολύ η απεχθής αντίδρασή των στενοκέφαλων φανατικών απέναντι στους άγγλους παίκτες που αστόχησαν στα πέναλτι. Τρεις άτυχοι παίκτες που έτυχε να έχουν ένα κοινό γνώρισμα: Ήταν μαύροι! 

Οι Marcus Rashford, Jadon Sancho και Bakayo Saka χτυπήθηκαν ανηλεώς από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξ αποστάσεως δηλαδή, από τους παλικαράδες, τους από την ασφάλεια των καναπέδων τους ξιφουλκούντες…

Εθνική-Αγγλία

Οι τρεις μαύροι της Εθνικής Αγγλίας Ράσφορντ, Σάχα και Σάντσο στοχοποιήθηκαν από ρατσιστές/opyright: AP PHOTOS

Ποιοι ήταν τα θύματα της ρατσιστικής κακοποίησης

Ο Ράσφορντ έχει υποστεί ρατσιστικό bulling από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάιο όταν ηττήθηκε  στον τελικό του Europa League με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πέρυσι ο Σάντσο ήταν μεταξύ των σταρ – αθλητών, που διαμαρτύρονταν κατά του ρατσισμού μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Ο Μάρκους Ράσφορντ, το καλοκαίρι του 2020 ξεκίνησε ακτιβιστική δράση υπέρ των φτωχών παιδιών και ένα καλοκαίρι αργότερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατ. λίρες για την προσφορά δωρεάν γευμάτων από την κυβέρνηση προς τα φτωχά παιδιά. Ο Μάρκους κατάγεται από το νησί St. Kitts της Καραϊβικής.

Ο Τζέιντον Σάντσο, έφυγε από την Αγγλία στα 17 του για να κυνηγήσει το όνειρό του στην Ακαδημία της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά δεν λησμόνησε το streetball και τους φίλους του στα προάστια του Νοτιοανατολικού Λονδίνου, την περιοχή που μεγάλωσε και την οποία ευεργέτησε χτίζοντας σε συνεργασία με τη Nike γηπεδάκια ώστε κανένα παιδί σαν τον μικρό Τζέιντον από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο να μην χρειάζεται να παίζει στον δρόμο.

Ο Μπουκάγιο Σάκα, ο 19χρονος γεννημένο στο Λονδίνο από Νιγηριανούς γονείς, είναι ο πιο αξιαγάπητος της Εθνικής Αγγλίας, όπως περιγράφουν όλοι οι συμπαίκτες του. Ο Σάκα δεν ξέχασε την κοινότητά του, το σχολείο του «Greenford High School», το οποίο τον στήριξε δημόσια μετά τον τελικό και το χαμένο πέναλτι.
Ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, δήλωσε ότι η ρατσιστική κακοποίηση που είχε ως στόχο τους Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα μετά την ήττα ήταν «ασυγχώρητη».

Ο Πρωθυπουργός της Βρετάνιας Μπόρις Τζόνσον και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδίκασαν επίσης το γεγονός. Η ΟΥΕΦΑ καταδίκασε την «αηδιαστική ρατσιστική κακοποίηση», προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε τους παίκτες και το αίτημα για αυστηρές ποινές». Οι κυρώσεις θα είναι άμεσες σίγουρα. Οι φόβοι της Αγγλικής Ομοσπονδίας για ρατσιστικές αντιδράσεις εναντίον των τριών παικτών επαληθεύτηκαν. 

Δεμένα τα χέρια των μεγάλων εταιριών

Από χρόνια προσπαθούν στα ποδοσφαιρικά γήπεδα – όχι μόνο της Αγγλίας - να εξαλείψουν τις χυδαίες ρατσιστικές αντιδράσεις φανατικών, αλλά μάταια.

Τον Φεβρουάριο, η βρετανική κυβέρνηση απείλησε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλα πρόστιμα, εάν δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο στις πλατφόρμες τους. «Είναι αδιανόητο ότι εξακολουθούμε ακόμα να το συζητάμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Mark Bullingham στο BBC Sport. «Ήμασταν τόσο ξεκάθαροι, ότι αυτές οι εταιρείες πρέπει να ενεργήσουν άμεσα. Πρέπει να εξαλείψουν το φαινόμενο και μπορούν να το κάνουν». 

Μετά την κακοποίηση που υπέστησαν οι τρεις παίκτες της Εθνικής Αγγλίας, από το Facebook δηλώθηκε ότι θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα στην πλατφόρμα του Instagram, συμπεριλαμβανομένης και της διαγραφής λογαριασμών, που στέλνουν επανειλημμένως ρατσιστικά μηνύματα.
«Ουδείς πρέπει να βιώνει τη ρατσιστική κακοποίηση οπουδήποτε και ασφαλώς δεν το θέλουμε και στο Instagram», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.

Το Twitter δήλωσε ότι είχε διαγράψει περισσότερες από 1.000 αναρτήσεις τις τελευταίες ημέρες και ανέστειλε έναν σημαντικό αριθμό λογαριασμών για παραβίαση των κανόνων του. Το τσουνάμι των αντιδράσεων που προκλήθηκε μετά τον σεισμό των ρατσιστικών αναρτήσεων σίγουρα θα έχει θετικό αποτέλεσμα, όμως για την ώρα τα προβλήματα είναι μεγάλα.

Γορίλες στην ομίχλη των λογισμικών...

«Οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Είναι δύσκολο να επισημαίνουν τέτοιου είδους αναρτήσεις», υποστηρίζει ο αναλυτής του BBC Rory Cellan-Jones και συνεχίζει: «Ο αυτοματοποιημένος τρόπος εντοπισμού παραβατικών αναρτήσεων δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Για παράδειγμα ένα emoji με γορίλα που στάλθηκε σε ποδοσφαιριστή της Αγγλίας, δεν εντοπίστηκε από λογισμικό του Instagram, που δικαιολογήθηκε ότι η τεχνολογία μας διαπίστωσε ότι αυτό το σχόλιο δεν αντιβαίνει τους κανόνες της πλατφόρμας.». Ο δρόμος είναι συνεπώς μακρύς. 
Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula1, Λιούις Χάμιλτον, έγραψε στο Instagram: «Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαδικτυακής ρατσιστικής κακοποίησης». Σίγουρα!

Απογοητευτικά τα ευρήματα της έρευνας

Μια έρευνα του YouGov (βρετανική εταιρεία έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων στο διαδίκτυο) σε όλη την Ευρώπη αποκαλύπτει ότι μόνο το 54% των οπαδών στη Βρετανία πιστεύουν ότι ο ρατσισμός παραμένει πρόβλημα στο ποδόσφαιρο, ενώ το 34% θεωρεί ότι δεν είναι καν σημαντικό θέμα! Στον αντίποδα, το 79% των βρετανών που η καταγωγή τους δεν είναι από το Μεγάλο Νησί, πιστεύουν ότι ο ρατσισμός είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Μόνο το 36% των άγγλων οπαδών δήλωσε ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά το 47% υποστήριξε ότι πράττει ελάχιστα.

Ένα συχνό παγκόσμιο φαινόμενο

Ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο είναι, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο και οι μαύροι παίκτες αποτελούν στόχο ανεγκέφαλων φανατικών σε όλο τον κόσμο, είτε σε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά πρωταθλήματα.
Σε έναν από τους προκριματικούς της Εθνικής Αγγλίας για το Euro2020, αρκετοί από τους μαύρους παίκτες των Τριών Λιονταριών, υπέστησαν ρατσιστική κακοποίηση από οπαδούς της Βουλγαρίας.
Οι στριγγλιές σαν εκείνες των πιθήκων και οι εικόνες των φανατικών που χαιρετούσαν ναζιστικά μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Εκείνη την εποχή, πολλοί παρατηρητές ήλπιζαν ότι το περιστατικό θα αποτελούσε κάτι σαν αφύπνιση για τον συνεχιζόμενο αγώνα του ποδοσφαίρου κατά του ρατσισμού. Ωστόσο, η ανταπόκριση της UEFA, θεωρήθηκε έως αδιάφορη, στην καλύτερη περίπτωση. Επέβαλε πρόστιμο 85.000 ευρώ και τιμώρησε τη Βουλγαρία να αγωνιστεί κεκλεισμένων των θυρών στον επόμενο αγώνα. Δεδομένου ότι η Βουλγαρία ήταν υπότροπη για παρόμοιο περιστατικό, πολλοί παρατηρητές αμφισβήτησαν τον χειρισμό του συγκεκριμένου γεγονότος από την UEFA.

Η ρίζα του κακού

Η Αγγλία αναφέρεται συχνά ως η γενέτειρα του ποδοσφαίρου - ένα παιχνίδι που υποτίθεται πως έχει ενοποιητικό αντίκτυπο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γιατί λοιπόν το ρατσιστικό πρόβλημα στην Αγγλία;
«Παρά την απελευθέρωση της αγγλικής (και συνολικά της βρετανικής) κοινωνίας που άρχισε τη δεκαετία του ‘60, παραμένει, αναμφισβήτητα, μια ομιχλώδης ατμόσφαιρα σκληρής επιθετικότητας εντός μιας σημαντικής κοινωνικοπολιτισμικής εκλογικής περιφέρειας. Τα μέσα ενημέρωσης, όπως τα «ταμπλόιντ» τείνουν να αντιμάχονται το γεγονός, όμως τώρα στην εποχή του διαδικτύου υπάρχει ένας «καλός αγωγός» για τη μετάδοση αυτής της επιθετικότητας. Τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια, το ποδόσφαιρο έχει λερωθεί από αυτή τη νοοτροπία », δήλωσε ο Paul Davis, ανώτερος λέκτορας της Κοινωνιολογίας του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ.

Συστηματικός ρατσισμός

Μέσι

copyright: AP PHOTOS

Παρόλο που όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές «φωνάζουν» κατά του ρατσισμού και περιγράφουν τον αντίκτυπο που έχει στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, οι φωνές τους, δεν ακούγονται πάντα. Μια μελέτη που είχε ανατεθεί από το Professional Footballers 'Association Charity πέρυσι διαπίστωσε ότι το 43% των παικτών της Premier League έχουν βιώσει διαδικτυακή ρατσιστική κακοποίηση.

Η Αγγλική Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει πολλές εκστρατείες για την καταπολέμηση του ρατσισμού, χωρίς αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύεται. Ρατσιστικές ακραίες συμπεριφορές ή ειρωνικά σχόλια για το χρώμα και την καταγωγή ποδοσφαιριστών, αμαυρώνουν την εικόνα του ποδοσφαίρου και το καθιστούν εν δυνάμει όπλο στα χέρια κακόβουλων, ακραίων φανατικών στοιχείων.

Πηγή: ethnos.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250