Καλοκαιρινή η άφιξη του επόμενου iPhone (5S);

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 08:25

Καλοκαιρινή η άφιξη του επόμενου iPhone (5S);

Ολοένα και πληθαίνουν οι αναφορές και οι προβλέψεις των αναλυτών ότι η Apple θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο την παραγωγή του επόμενου iPhone, το οποίο μέχρι στιγμής εικάζεται ότι θα ονομάζεται 5S, όπως και τα προηγούμενα ενδιάμεσα μοντέλα στις σειρές 3 και 4. Εφόσον οι εκτιμήσεις για την επικείμενη έναρξη της παραγωγής επιβεβαιωθούν, τότε η παρουσίαση του νέου iPhone θα πρέπει να αναμένεται όχι αργότερα από τον Ιούνιο, με την εμπορική του διάθεση να τοποθετείται στα τέλη του ίδιου μήνα. Αυτή, εξάλλου, ήταν και η περίοδος κυκλοφορίας των τεσσάρων πρώτων iPhone, προτού δηλαδή η Apple μεταθέσει –τα τελευταία δυο χρόνια- για τον Σεπτέμβριο το λανσάρισμα της best seller συσκευής της.

Οι προβλέψεις των αναλυτών βασίζονται συνήθως σε πηγές από τους προμηθευτές και τα εργοστάσια παραγωγής. Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση δημοσιοποιούνται σε μια στιγμή που πολλοί θα μπορούσαν να αναρωτηθούν για τη σκοπιμότητά τους. Και αυτό γιατί ίσως επιχειρούν να δικαιολογήσουν τον θόρυβο που προβλήθηκε από τις διαρροές ότι η Apple έχει περικόψει τις παραγγελίες βασικών εξαρτημάτων του iPhone 5 –όπως η οθόνη. Η κύρια ερμηνεία αφορά στις προβλέψεις για χαμηλότερες του αναμενόμενου πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Μια εκδοχή που πίεσε και χρηματιστηριακά την εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. Η ανησυχία της αγοράς, από την πιθανή πτώση των πωλήσεων του iPhone 5, έσπρωξε τη μετοχή της Apple στη χαμηλότερη τιμή του τελευταίου 11μηνου, στα 486 δολάρια. Μάλιστα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν μαζί με την τότε ανακοίνωση του iPhone 5 έφτασε σε ιστορικά υψηλά (χτυπώντας ενδοσυνεδριακά τα 705 δολάρια), η τιμή της καταγράφει απώλειες που αγγίζουν πλέον το 30% της τότε αξίας της.

Στις 23 Ιανουαρίου η Apple αναμένεται να ανακοινώσει τα κέρδη τριμήνου, οπότε και θα απαντηθούν οι εικασίες για την πτώση των πωλήσεων του iPhone. Οι αναλυτές υπολογίζουν τις αποστολές νέων iPhone για το τελευταίο-εορταστικό τρίμηνο του 2012 στα 47 με 50 εκατομμύρια κομμάτια. Διαφορετικά, οποιοδήποτε άλλο νούμερο πωλήσεων κάτω από αυτή την πρόβλεψη, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέες ανησυχίες στην αγορά και περαιτέρω πίεση στη μετοχή της Apple.

Δηλώσεις-φωτιά από πρώην CEO της Apple
Και στο μεταξύ, ο επί δεκαετίας –από το 1983 μέχρι το 1993- διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, John Sculley, έριξε εκ νέου νερό στον μύλο με τα σενάρια για την παραγωγή του φτηνού iPhone. Σενάρια που φούντωσαν μετά από σχετικά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων και ουσιαστικά δεν διαψεύστηκαν από τον επικεφαλής μάρκετινγκ της Apple, Φιλ Σίλερ, όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως «η Apple έχει ως στόχο να παρέχει τα καλύτερα προϊόντα και δεν θα επιδιώξει τυφλά ένα μερίδιο στην αγορά».

Ο John Sculley –από τα κορυφαία και πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη επιχειρήσεων τις προηγούμενες δεκαετίες, υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Apple πρέπει να αναδιοργανώσει την αλυσίδα παραγωγής της για να παράγει φθηνότερα smartphones.

«Καθώς η ζήτησή τους στις αναπτυγμένες χώρες φτάνει σε σημεία κορεσμού, η Apple θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της προς τους πελάτες στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις high-end συσκευές», τόνισε ο John Sculley και συνέχισε: «Η Apple θα πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Καθώς οι τιμές υποχώρησαν, από τα 500 δολάρια ακόμη στα 100 για ένα smartphone, έχουμε να επανεξετάσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού, το πώς παράγουμε αυτά τα προϊόντα και πώς να το κάνουμε επικερδώς».

Αναφέρθηκε επίσης στη Samsung, την εταιρεία που κυριαρχεί πλέον παγκοσμίως στην αγορά των κινητών τηλεφώνων και τη συσκευή που πρωτίστως ανταγωνίζεται σε πωλήσεις το iPhone: «Είναι ένας εξαιρετικά καλός ανταγωνιστής. Και η διαφοροποίηση μεταξύ ενός Galaxy της Samsung και ενός iPhone 5 δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε».

Πηγή: protothema.gr




00 inkefalonia general ad 300X250