Πώς μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν θα οδηγούσε σε παγκόσμια έλλειψη κινητών και υπολογιστών

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 09:56

Πώς μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν θα οδηγούσε σε παγκόσμια έλλειψη κινητών και υπολογιστών

Τυχόν πόλεμος θα είχε μόνο ηττημένους, προειδοποιεί η εταιρεία που κατασκευάζει τα τσιπ της Apple

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλεί στην τεχνολογική βιομηχανία το ενδεχόμενο εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, σε μία περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται ραγδαία.

Σε περίπτωση ενός πολέμου, λένε οι ειδικοί, το πιο προηγμένο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ παγκοσμίως, που βρίσκεται στην Ταϊβάν θα καταστεί «μη λειτουργικό», βυθίζοντας την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού στο χάος. Κι αυτό επειδή το αποτέλεσμα θα ήταν η έλλειψη smartphone, υπολογιστών και αισθητήρων για φρένα.

Η ένταση επιδεινώθηκε μετά και την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η επίσκεψη παραβιάζει την αρχή «της μίας Κίνας». Η Πελόζι έφτασε στην πόλη Ταϊπέι και έγινε δεκτή από τον υπουργό Εξωτερικών, πριν το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επικρίνει την κίνηση.

«Όλοι ηττημένοι»

Την ίδια ώρα, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ της Apple, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) προειδοποίησε ότι τυχόν πόλεμος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας θα είχε ως αποτέλεσμα «όλοι να είναι ηττημένοι», καθώς θα προκαλούσε οικονομική αναταραχή.

Ο επικεφαλής της TSMC Μαρκ Λιου είπε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι το εργοστάσιο κατασκευής τσιπ, που είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.

«Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το TSMC με τη βία. Εάν αναλάβετε στρατιωτική δράση ή προχωρήσετε σε εισβολή, θα καταστήσετε το εργοστάσιο μη λειτουργικό» δήλωσε στο CNN.

Ο επικεφαλής της εταιρείας εξήγησε ότι το εργοστάσιο είναι μια εξελιγμένη μονάδα παραγωγής και εξαρτάται από τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σε ζητήματα που αφορούν από υλικά και χημικά έως ανταλλακτικά και λογισμικό. Ως εκ τούτου, κάλεσε το Πεκίνο να το σκεφτεί διπλά πριν αναλάβει την όποια δράση, καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει το 10% των εργασιών του εργοστασίου.

Πέρυσι, το εργοστάσιο κατασκεύασε πάνω από το 60% των ημιαγωγών παγκοσμίως. Ο επικεφαλής της εταιρείας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν τον πόλεμο, ώστε να μπορεί να γυρίζει η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού ο πόλεμος προκάλεσε απώλειες τόσο στη Δύση όσο και στη Ρωσία και την Ουκρανία.

protothema.gr