Ο Elon Musk έρχεται Ελλάδα και φέρνει τα πάνω - κάτω στο ίντερνετ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 11:45

Ο Elon Musk έρχεται Ελλάδα και φέρνει τα πάνω - κάτω στο ίντερνετ

pexels

Την υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ της Starlink φέρνει ο Έλον Μάσκ στην Ελλάδα. Ακριβός ο εξοπλισμός, με μικρή μερίδα πελατών η «δοκιμή» για αρχή.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία με μια μικρή ομάδα χρηστών. Στη συνέχεια, και εντός του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία.

Η ΚΥΑ θεωρείται απαραίτητη για να μπορεί να γίνεται νόμιμα η εγκατάσταση των "δορυφορικών πιάτων” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια σημαντική διαφορά: Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.

Ακόμη η σχετική απόφαση, που βασίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ρυθμίζει και τα θέματα εξοπλισμού, ο οποίος δεν είναι καθόλου φθηνός, καθώς στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Ειδικότερα μένει να λυθεί το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτες συνδέσεις από την Ελλάδα θα δοθούν σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων και αργότερα, προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να στέλνονται και τα κουτιά σου όσους προχώρησαν τους προηγούμενους μήνες σε προπαραγγελία. Ο σχεδιασμός αυτός βέβαια μπορεί να ανατραπεί, καθώς η έλλειψη επεξεργαστών προκαλεί προβλήματα στις παραδόσεις του εξοπλισμού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι η Starlink έχει ανοίξει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.

dikaiologitika.gr




00 inkefalonia general ad 300X250