Η Πέγκυ Ζήνα στον COSMOS 96,5 : Τραγουδώντας Θεοδωράκη είναι σα να διαβάζεις κομμάτια της ιστορίας μας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:56

Η Πέγκυ Ζήνα στον COSMOS 96,5 : Τραγουδώντας Θεοδωράκη είναι σα να διαβάζεις κομμάτια της ιστορίας μας

H σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Πέγκυ Ζήνα φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοϊζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, με αφορμή την συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Αργοστόλι  με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, και στην οποία θα είναι η κεντρική ερμηνεύτρια της βραδιάς.

Η σημασία που έχει ο  Μίκης Θεοδωράκης για την Πέγκυ Ζήνα

«Για εμένα και για όλο τον κόσμο, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο πατέρας του ελληνικού τραγουδιού. Είναι ο άνθρωπος που γέννησε το λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι. Ειδικά, το λαϊκό τραγούδι μέσα από την φωτογραφία της κοινωνίας μας, δηλαδή είναι πολιτιστικό γεγονός το να τραγουδάς Θεοδωράκη, είναι σα να διαβάζεις κομμάτια της ιστορίας μας και επίσης, πως διαδραματιζόταν τότε ο έρωτας. Είναι μια τελείως διαφορετική φωτογραφία της κοινωνίας μας, γι’ αυτό το λόγο αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της μουσικής ιστορίας μας και κατέχει τον τίτλο:  “Ο πατέρας του ελληνικού τραγουδιού”».

Γνωριμία

«Εγώ γνωρίστηκα μαζί του μέσω της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη, το 2016. Από τότε ακολούθησαν κάποιες πρόβες στο σπίτι του και κάποιες συμβουλές πάρα πολύ βασικές, που με έκαναν άλλη τραγουδίστρια και από τότε έχουμε μια καταπληκτική συνεργασία με την ορχήστρα του – με εξαιρετικούς μουσικούς- και έχουμε συμπράξει σε αυτό. Νομίζω έχω ενταχθεί με ένα τρόπο όχι μόνο καλλιτεχνικό, αλλά και ψυχικό. Νομίζω είναι για εμένα σαν μια τάξη πανεπιστημίου, που πρέπει να την παρουσιάζω για να μου θυμίζω την δωρικότητα με την οποία πρέπει να τραγουδιέται το λαϊκό τραγούδι».

Τι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στην εκδήλωση

«Όσοι μας παρακολουθήσουν, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο κομμάτι ρεπερτορίου του Μίκη Θεοδωράκη. Εγώ κατέχω περισσότερο τα λαϊκά του τραγούδια, όπως και κάποιες μπαλάντες. Για παράδειγμα την “Όμορφη πόλη” την οποία ερμηνεύω και στα γαλλικά, γιατί έχει τραγουδηθεί από την Εντίθ Πιάφ, σε ένα εξαιρετικό στίχο που μιλάει για δύο εραστές που δεν μπόρεσαν να ζήσουν τον έρωτά τους και τελικά τους έθαψαν μαζί όταν έφυγαν από την ζωή. Είναι ένας τρομερά συγκινητικός στίχος που με συγκλονίζει,  γιατί έτυχε να ξέρω γαλλικά και μόλις το άκουσα είπα ότι αυτό το τραγούδι δεν θα το λέω μόνο στα ελληνικά αλλά και στα γαλλικά. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία, γιατί όλο αυτό το ρεπερτόριο είναι μαζεμένο σε δύο ώρες και με φοβερά ορχηστικά, τα οποία δεν έχουν στίχο. Είναι μαγεία. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης μου έχει εξομολογηθεί, ότι μέσα στο κεφάλι του ταξίδευαν μελωδίες σαν να έφευγε το μυαλό του και μάλιστα μελωδίες που μπορούσαν να τις παίζουν 50 όργανα μαζί, ταυτόχρονα. Κάποια στιγμή μου εκμυστηρευτικέ ότι νόμιζε πως θα φύγει το μυαλό του. Είναι ευλογημένοι άνθρωποι, οι δημιουργοί του τόπου μας».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε να μετατρέψει την ποίηση σε τραγούδι και μάλιστα σε λαϊκό τραγούδι για να είναι πιο άμεσο. Αν δεν υπήρχε ο Μίκης να μελοποιήσει Ρίτσο. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Ρίτσος, δεν ξέρω αν αυτά που γράφω θα έφταναν στον απλό κόσμο. Είναι συγκινητική η αγάπη που εισπράττουμε από τον κόσμο. Έχω να πω ότι εγώ έπαιξα με αγωνία ένα στοίχημα το 2016, γιατί εμένα με είχαν συνηθίσει σε ένα άλλο ρεπερτόριο πιο σύγχρονο- λαϊκό, που μάλιστα έχω κάνει την πορεία μου, και κλήθηκα να κάνω κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι για μένα ο Μίκης Θεοδωράκης, ένα άλλο μου κομμάτι που κάθε χρόνο το ποτίζω και κάνω πιο δικά μου τα τραγούδια.  Τα τελευταία 2 χρόνια αισθάνομαι την αποδοχή του κόσμου, καθώς στην αρχή υπήρχε αυτή η αμφιβολία από τον κόσμο πως θα πω το τραγούδι. Οι άνθρωποι που θα έρθουν να ακούσουν τα τραγούδια τα ξέρουν, τα έχουν αγαπήσει. Από εμένα πάντως υπήρχε μια αυτοσυγκράτηση, η οποία άρχισε να ηρεμεί τα τελευταία 2 χρόνια, που ξεκλείδωσα μέσα μου το πως είναι να ερμηνεύει κάποιος Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και τους μεγάλους ποιητές όπως και ερμηνευτές που σφράγισαν τα κομμάτια. Θέλω να πιστεύω ότι αρχίζω να κερδίζω το στοίχημα, γιατί είναι σημαντικό  και μέσα από αυτό εξελίσσει κάποιος την καριέρα του».

Συντελεστές

«Έχουμε μια καταπληκτική ορχήστρα στην οποία ο Θανάσης Βασιλάς έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Στην συναυλία τραγουδάει και ο Σπύρος Κουτσοβασίλης ο οποίος είναι αρκετά μυημένος σε αυτό το ύφος του τραγουδιού και ο Θανάσης Βούτσας  που είναι νέος στην ομάδα του Μίκη Θεοδωράκη. Και τα δύο παιδιά έχουν αισθανθεί εντελώς τη νοοτροπία, τραγουδούν με το ύφος που πρέπει».

Τελευταία δισκογραφική δουλειά με τραγούδια του Μάριου Τόκα και του Σαράντη Αλιβιζάτου

«Γνωρίζω ότι ο Σαράντης Αλιβιζάτος είναι από την Κεφαλονιά και τον θαυμάζω απεριόριστα. Από τον Μάριο Τόκα μέχρι και τον Αντώνη Βαρδή. Η δισκογραφική δουλειά ήρθε, μετά από πρόταση της οικογένειας Τόκα για να τραγουδήσω τα τραγούδια του αγαπημένου Μάριου και πήγαμε σε μια εκπομπή της ΕΡΤ, κάναμε το αφιέρωμα και μετά δισκογραφήσαμε 12 από αυτά τα υπέροχα τραγούδια. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα».

Πως επηρέασε ο κορωνοϊός  την Πέγκυ Ζήνα σε καλλιτεχνικό και προσωπικό επίπεδο

«Τον χειμώνα θα βρίσκομαι στην Αθήνα σε ένα πολύ όμορφο χώρο, στο Μπαραόντα και ευχόμαστε φέτος να εργαστούμε. Ο κορωνοϊός ως καλλιτέχνιδα με έχει επηρεάσει από την άποψη ότι δεν δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα. Ως άνθρωπο με έχει επηρεάσει περισσότερο θετικά, καθώς πήρα πολλά μαθήματα από αυτή την πανδημία. Μαθήματα, πόσο πρέπει να εκτιμούμε αυτά που θεωρούμε δεδομένα και πάνω απ’ όλα να ξυπνάς και να είναι με τους ανθρώπους που αγαπάς. Επίσης ο κορωνοϊός μας δίδαξε ότι είμαστε όλοι ίσοι πλούσιοι φτωχοί, διάσημοι άσημοι, καλοί κακοί… Απειλεί όλους μας το ίδιο.  Η διάθεσή μας θα πρέπει να είναι αγάπη και μόνο αγάπη και  αλληλεγγύη.  Αν δεν έχουμε πάρει αυτό το μάθημα, θα μας βρουν και χειρότερα».

Ακούστε τη συνέντευξη