Ευάγγελος Ευαγγελάτος: «Η τέχνη είναι ένας συνδετικός κρίκος που ενώνει την κοινωνία και τις ψυχές των ανθρώπων»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 10:13

Ευάγγελος Ευαγγελάτος: «Η τέχνη είναι ένας συνδετικός κρίκος που ενώνει την κοινωνία και τις ψυχές των ανθρώπων»

Τι είπε στον Inkefalonia 103,9, για την 10η Ανοικτή Καλλιτεχνική Τριλογία, Πανδημία, Εμβόλια και Δήμο Αργοστολίου

Μέσα από τη ζωγραφική, διδάσκεται η αναζήτηση της ομορφιάς και της αρμονίας.

Με όπλο το πινέλο και τον καμβά, με διάφορα χρώματα που συνδυάζονται υπέροχα σε ξεχωριστές τεχνοτροπίες, ο καλλιτέχνης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην αποτύπωση της δικής του πραγματικότητας.

Για αυτή την δική του πραγματικότητα με αφορμή την πρεμιέρα της 10ης Ανοικτής Καλλιτεχνικής Τριλογίας Κεφαλονιάς που θα λάβει χώρα από την Τετάρτη 18 Αυγούστου στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου ο “Κέφαλος”, μίλησε στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή, ο γιατρός Ευάγγελος Ευαγγελάτος.

“Η ζωγραφική είναι μια διέξοδος από την καθημερινότητα μας, η τέχνη η ίδια σε ξεκουράζει, οπότε υπάρχει μια ανάταση ψυχολογική στον άνθρωπο. Είναι και θεραπευτική.

Η 10η Τριλογία, είναι ένα βήμα τέχνης και εκτός απο τις δέκα αυτές συναντήσεις που έχουν γίνει στον 'Κέφαλο” η στο πρώην δημαρχείο πέρσι, κάνει και άλλες δράσεις,όπως με τους Σέρβους πριν λίγες μέρες.

Τώρα προγραμματίζει και μια έξοδο από τα στενά πλαίσια της Κεφαλονιάς, να πάει προς την Αθήνα, προς την Σερβία κ.λ.π.

Η Τριλογία είναι ένα βήμα τέχνης, δηλαδή κάθε άνθρωπος που έχει την τάση, που δημιουργεί και δεν μπορεί να δείξει την δουλειά του, του δίνεται το βήμα αυτό να βγεί προς τα έξω μαζί με άλλους.

Οι άνθρωποι που έχουν βγει στην επιφάνεια το χάρηκαν και χάρηκε και ο κόσμος την δουλειά τους.

Φέτος μαζί με την Τριλογία, εκθέτουν 21 καλλιτέχνες και είναι συμβολικός ο αριθμός απο τη στιγμή που έχουμε την επέτειο των 200 χρόνων απο το 1821.

Είναι πάντα οι τρείς πάνω στους οποίους χτίζεται όλο αυτό, εγώ,η Τζόγια Καππάτου και η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου.

Η τέχνη είναι ένας συνδετικός κρίκος που ενώνει την κοινωνία, ενώνει τις ψυχές των ανθρώπων ενώνει τα πάντα.”

Ο κ. Ευαγγελάτος τόνισε στην συνέχεια ότι μαζί όλες τις άλλες δομές που είναι απαραίτητες για την καθημερινότητα των ανθρώπων, πρέπει να μπεί στη ζωή τους και η τέχνη, γιατί βοηθάει πολλαπλώς.

Όσον αφορά την Ανοικτή Καλλιτεχνική Τριλογία Κεφαλονιάς ανέφερε ότι χρόνο με το χρόνο ωριμάζει, βγαίνουν και πιο καλά έργα και πιο πολλοί καλλιτέχνες ,υπάρχει ένα ανοιχτό βήμα για όποιον δημιουργεί για να ευφρανθεί η ψυχή του με ένα χειροκρότημα που είναι και η αμοιβή του καλλιτέχνη.

Η 10η Ανοικτή Καλλιτεχνική Τριλογία Κεφαλονιάς θα λειτουργεί από 18 έως 23 Αυγούστου 10π.μ-1.00μ.μ και 8:00μ.μ-11:00μ.μ στην Αίθουσα Αντίοχος Ευαγγελάτος.

Ερωτηθείς με την ιδιότητα του ως γιατρός για την πανδημία και τα όσα έχει επιφέρει απάντησε:

“Η πανδημία είναι μια πραγματικότητα ,δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει, δεν υπάρχουν πλέον άνθρωποι που να μην έχουν στο περιβάλλον τους η να μην γνωρίζουν κάποιον άνθρωπο που νόσησε.

Είναι μια φοβερή ιστορία, μία μάστιγα η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτή τη στιγμή ενω στην αρχή δεν υπήρχε ελπίδα, υπάρχουν τα εμβόλια, τρέχουν να βρουν και κάποιες θεραπείες και ίσως ανοιχτεί ένα παράθυρο προς τη λύση αυτού του φαινομένου. Το ιατρικό προσωπικό έχει αποκτήσει κάποια εμπειρία και δουλεύει λίγο καλύτερα το σύστημα, όμως θέλει μεγάλη προσοχή,

αυτό το πράγμα δεν μπορεί να νικηθεί από την μια στιγμή στην άλλη.

Με την διόγκωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το οποίο δεν είναι τωρινό,

ως παιδίατρος το γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, το ζήσαμε όσον αφορά τα εμβόλια στα παιδιά, όμως το ελέγχαμε, συμμετέχουν οι πάντες, ακόμα και η εκκλησία.

Υπάρχουν και γιατροί που λένε διάφορα.

Την παρενέργεια την διογκώνουνε, ενώ το ότι τόσοι άνθρωποι έχουν σωθεί δεν το μεγαλοποιούν.

Αφού είναι μια πανδημία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί από τον εμβολιασμό, πως θα την αντιμετωπίσεις, δεν υπάρχει κάτι άλλο...

...φαντάζεστε εάν δεν προσέξουμε τι έχει να γίνει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο;

Θεωρώ ότι ευελπιστούν να αντέξει το τείχος των εμβολιασμένων, εάν ω μη γένοιτο δούμε και κρούσματα πιο βαριά σε εμβολιασμένους, τότε θα γίνει πιο σκληρό το παιχνίδι.

Απο την άλλη η οικονομία δεν αντέχει πλέον και η ψυχολογία του κόσμου δεν αντέχει,όμως πάνω απο όλα είναι η υγεία.

Αν κινδυνεύει η υγεία σε οποιαδήποτε κοινότητα, είναι υποχρεωμένοι οι κρατούντες να πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο.

Για να μην πάρουν μέτρα πρέπει και μείς να βοηθήσουμε.

Δεν πρέπει να είμαστε ευκολόπιστοι και να ακούμε τον έναν και τον άλλο τι λέει, ο καθένας πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του και να μην νομίζει ότι δεν θα συμβεί σ αυτόν.”

Τέλος κατέθεσε την δική του εκτίμηση όσον αφορά τον Δήμο Αργοστολίου και εν γένει την Κεφαλονιά λέγοντας:

“Όσον αφορά τα πολιτικά ζούμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως ευτύχησε ο Δήμος Αργοστολίου αυτή τη φορά να έχει έναν εκλεκτό πολιτικό, τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, ο οποίος όντως προσπαθεί να πάει τον δήμο μπροστά και να αφήσει έργο.

Ξεκινώντας να διεκδικήσει το δήμο, είχε ένα πρόγραμμα, νομίζω ότι στο τέλος θα είναι υλοποιημένο όλο το πρόγραμμα.

¨Έχει πετύχει ο Δήμος Αργοστολίου μέχρι στιγμής το ότι ενώ έγινε η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς σε τρείς δήμους χωρίς σχέδιο και υποστελεχώθηκε, τα κατάφερε και τα πάει περίφημα με τον σχεδιασμό των έργων που προγραμματίζει”.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

 {https://soundcloud.com/user-46829938/evangelatos}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου




00 inkefalonia general ad 300X250