Ένας άστεγος στην καρδιά του Λιθοστρώτου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 09:58

Ένας άστεγος στην καρδιά του Λιθοστρώτου

    Ο άστεγος είναι ένα έργο μου παλιό .Τι παλιό δηλαδή, το 2006 το φαντάστηκα και το 2007 το εκτέλεσα. Το έχω ήδη εκθέσει δύο φορές στο Αργοστόλι και μία στην Αθήνα. Το παράδοξο είναι οτι μάντεψα (και πιστέψτε με δεν έχω καμία μαντική ικανότητα απλά μία διαίσθηση είχα) οτι έρχεται "οικονομική καταιγίδα" και δυστυχώς επαληθεύτηκα, και τι καταιγίδα! Βροχή οι ακάλυπτες επιταγές ,ποτάμια οι πτωχεύσεις καταστημάτων , σαν χαλάζι τα τηλέφωνα από εισπρακτικές εταιρίες, οι φόροι , οι κατασχέσεις και πάει λέγοντας.. Και εμείς; Κοιμώμαστε όρθιοι και πληρώνουμε ξενοδοχείο τσάμπα!

Θέλεις γιατί έχω ζήσει στο εξωτερικό; Όπωςάλλωστε και πολλοί άλλοι απο τους συμπατριώτες μας και τα έχουμε δει απο παλιά . Εγώ τα έχω δει και τα έχω βιώσει τις δεκαετίες του 70'-80' στις μεγαλουπόλεις της Βόρειας Αμερικής και Καναδά ,καθώς επίσης και στις Δυτικής Ευρώπης. Έχω δει δυστυχισμένους ανθρώπους να τρώνε απο τους κάδους των απορριμάτων και να κοιμούνται στην ύπαιθρο σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το φαινόμενο αυτό μεταφέρθηκε καθυστερημένα (όπως και πολλά άλλα πράγματα) και στην Ελλάδα. Δεν σου κάνει πλέον έκπληξη, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, να δεις ανθρώπινες ψυχές σα φαντά-
σματα  να περιμένουν υπομονετικά να κλείσουν τα καταστήματα και τα γραφεία για να απλώσουν τα κουρέλια και τα χαρτόκουτά τους στα παγκάκια, στις κόγχες των μαγαζιών και στους αεραγωγούς του μετρό για να κοιμηθούν ,βέβαια σήμερα δεν είναι καθόλου σπάνιο να δεις το ίδιο σκηνικό σε μικρότερες πόλεις.
   Το έργο μου (
installation) ,επίκαιρο όσο ποτέ άλλωτε, το τοποθέτησα αυτή τη φορά σε κοινή θέα, στην δική μας πόλη, για να μας αφυπνήσει και να μας προετοιμάσει οτι και εμείς είμαστε εν δυνάμει υποψήφιοι άστεγοι και δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε οτι η χώρα μας είναι ένα από τα καλύτερα οικόπεδα στον κόσμο, με 16 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής ,με πανέμορφα νησιά ,όπως και το δικό μας, έτοιμα να πέσουν στα σιδερένια δίχτυα που άπλωσαν οι πολυεθνικές ,ξένα fands (μας τα λένε έτσι για να μην καταλαβαίνουμε τι κρύβετε από πίσω) Black Rock - Black stone- Soros και δεν ξέρω πως στο διάολο αλλιώς λέγονται, να τ' αρπάξουν για ένα κομμάτι ψωμί.
   Ξύπναα Καρανιίκοο!! Σήκω από τον καναπέ που βούλιαξε και κάνε κάτι, γιατί θα χάσουμε τα σπίτια μας , τις δουλειές μας, τις συντάξεις μας και κυρίως την αξιοπρέπειά μας. Κουνήσου γιατί χανόμαστε!
  Καλές γιορτές σε όλους! Και ο καινούργιος χρόνος να μας βρει με υγεία. Κουφάλες, τοκογλύφοι οι Έλληνες θα επιβιώσουν, έστω με χόρτα και ξερό ψωμί!
Χρόνια σας πολλά!

Με εκτίμηση
Δημοσθένης Μαρουδάς




00 inkefalonia general ad 300X250