Το έθιμο ''Το σπάσιμο του Μπότη'' το Μεγάλο Σάββατο στο Αργοστόλι - Το Πρόγραμμα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 14:28

Το έθιμο ''Το σπάσιμο του Μπότη'' το Μεγάλο Σάββατο στο Αργοστόλι - Το Πρόγραμμα

Πρόκειται για έθιμο του νησιού μας με αρχαιοελληνικές ρίζες και με σπουδαίες αναφορές στον ορθόδοξο Ελληνικό Χριστιανικό εθιμικό βίο, εκτελώντας και υπηρετώντας ως πράξη χαράς και τρόπου την εκκλησιαστική φράση από το τροπάριο της Μεγάλης Παρασκευής (« Συ δε Κύριε ανάστησόν με, ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως»).  

Το έθιμο διατηρήθηκε σε όλα τα νησιά των Επτανήσων, ιδίως κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας, κατηγορήθηκε λανθασμένα ως ξενόφερτο από τη Δύση, επειδή παρόμοια έθιμα με αναπαραστάσεις θορυβώδεις έχουν και οι Καθολικοί. Το έθιμο ελάττωσε κατά τον 20ο αιώνα την κοινωνική και θρησκευτική τέλεσή του, ενώ διατηρείται αδιαλείπτως από παλιά στο Μοναστήρι της Άτρου στον Ελειό και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στα Μονοπωλάτα με τον εθιμικό τίτλο «Το κομμάτι», καθώς υπάρχουν αναφορές για τη τέλεσή του και σε άλλους ναούς του νησιού μας.  

 Αναφέρεται σε παλιά γραπτή μαρτυρία από ξένο περιηγητή στο νησί μας το 1829 « Το μέγα Σάββατον όταν ψάλλεται εις την Εκκλησίαν το ανάστα ο Θεός, ρίπτουσιν έξω των οίκων αγγεία ακέραια ή ημίθραυστα. Δεν διαβαίνουσιν επάνω των συντριμμάτων, αλλά τα μετατοπίζουσιν, αν πρέπη αναγκαίως να διέλθωσιν εκείθεν».

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ στις 11.50 πμ         

Ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου & τους επαγγελματίες του Λιθοστρώτου, συνδιοργανώνουν και φέτος, ¨Το σπάσιμο του Μπότη¨.

 Μετά την Α΄ Ανάσταση η Φιλαρμονική Δήμου Αργοστολίου «Διονύσιος Λαυράγκας», θα παιανίσει χαρμόσυνα στο Λιθόστρωτο έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα, θα σπάσει η πρώτη στάμνα & θα μοιραστούν Αναστάσιμες λαμπάδες προσφορά του Δήμου Αργοστολίου και επιμέλεια των μελών του Λυκείου των Ελληνίδων.

Ακολουθώντας την Φιλαρμονική μας, συνεχίζουμε με Περατζάδα και καταλήγουμε στην πλατεία Καμπάνας, όπου συνεχίζεται η ρίψη των Μπότηδων και άλλων κεραμικών.

Αμέσως μετά θα παρακολουθήσουμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Αδελφούς ΚΑΡΑΒΙΩΤΗ & παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου.                                    

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250