Πλήθος κόσμου στον Πειραιά, στην εκδήλωση του Κώστα Λασκαράτου για τον ένα χρόνο από την κυκλοφορία του βιβλίου του «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια» (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 17:26

Πλήθος κόσμου στον Πειραιά, στην εκδήλωση του Κώστα Λασκαράτου για τον ένα χρόνο από την κυκλοφορία του βιβλίου του «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια» (εικόνες)

Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Παρασκευή, στην κατάμεστη αίθουσα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Λασκαράτος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την κυκλοφορία του βιβλίου του «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»

Στη σημασία που δίνει ο δήμος του Πειραιά στον πολιτισμό, εστίασε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, τονίζοντας πως «για την Ελλάδα ο πολιτισμός είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, μια δύναμη στα χέρια μας που πρέπει να την αντιληφθούμε. Οφείλει η πολιτεία κα όλοι μας να θέσουμε πολύ πιο συγκεκριμένος στόχους στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας αξιοποιώντας όχι μόνο τον σπουδαίο πολιτισμό του παρελθόντος αλλά και τον σύγχρονο»

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ

«Για έναν ναυτιλιακό οικονομολόγο, πρώην ναυτικό σαν εμένα, οι έννοιες πολιτισμός και εξωστρέφεια είναι απόλυτα συνυφασμένες με την Ελληνική μας ναυτιλία. Η Ελληνική ναυτιλία και η ναυτοσύνη των Ελλήνων, αποτέλεσαν ανά τους αιώνες καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και την ευημερία του Ελληνικού λαού, αλλά και για τη δημιουργία νέων πολιτισμών. Η αλληλεπίδραση των πρώτων μεγάλων ελληνικών πολιτισμών, Μινωικού και Μυκηναϊκού, οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και του εμπορίου, των κατά κόρο εξωστρεφών οικονομικών κλάδων», σημείωσε ο Πρόεδρος Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ξηραδάκης.

«Ο πολιτισμός και η εξωστρέφεια είναι δυο έννοιες απολύτως αλληλένδετες και μάλιστα από έναν συγγραφέα που ρέει στο DNA του, ο πολιτισμός και η εξωστρέφεια καθότι Κεφαλλονίτης και δημοσιογράφος», σημείωσε ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερο στίγμα έδωσε η πολιτική αναλύτρια της RASS, Μαρία Καρακλιούμη, η συνεισφορά της οποίας στο βιβλίο είναι καθοριστική, καθώς με την επιστημονική της γνώση και μεθοδολογία, συνέβαλε καθοριστικά σε μια πρωτότυπη έρευνα κοινού που περιλαμβάνεται στο έργο και δείχνει πόσο επηρεάζει η ιδεολογική τοποθέτηση κάθε πολίτη, τη σχέση του με τα μουσεία και τον πολιτισμό.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο εκδότης και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ανδρέας Σιδέρης , ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, Παύλος Σκλαβούνος καθώς και η Σοφία Αθανασάτου. Το παρών έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, ο Αντιδήµαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης Πειραιά, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και φορέων της πόλης.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΗΡΑΔΑΚΗΣ

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΙΑ

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ ΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ συριζα ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

φωτογραφια με δήμαρχο δρίτσα δημήτρη καρύδη ξηραδάκη φαραντούρη πρόεδρο αδελφότητας κλπ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η εμπειρία τριών πρωθυπουργών, ενός Προέδρου της Δημοκρατίας και μιας φωτεινής προσωπικότητας, του Μίκη Θεοδωράκη, που σημάδεψε την Ελλάδα. Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της ΕΡΤ1, Κώστα Λασκαράτου, αποτελεί μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική πολιτιστική διπλωματία.

Αλήθειες, εμμονές, στερεότυπα, εμπόδια και ευκαιρίες. Τολμηρά μουσεία και πολιτιστικοί διάλογοι σε ακραίες συνθήκες. Ένα «άτυπο πρωτόκολλο», που έσπασε. Ένα φυτώριο πολιτισμού. Μια άστεγη «μουσειακή εφηβεία» και μια θηριωδία που αφήνει μέχρι σήμερα πληγές.

«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια: Ο Ρόλος των Μουσείων και Άλλων Πολιτισμικών Φορέων στην Πολιτιστική Διπλωματία και τη Διεθνή Αλληλοκατανόηση», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης. Προλογίζει η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, K. E. Fleming. Επιμύθιο: Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Πρίνστον.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ:

{https://www.youtube.com/watch?v=rvG5xmuYrMk}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250