Νικόλας Φαραντούρης: Κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο "Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα" - Προλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 18:55

Νικόλας Φαραντούρης: Κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο "Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα" - Προλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας

 Κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο: Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα. Η δίνη της ακρίβειας - οι προειδοποιήσεις - οι προτάσεις για έξοδο. Εκδόσεις Παπαζήση 2022

Πρόλογος: Αλέξης Τσίπρας

Veritas odid moras: Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση, έλεγαν οι Λατίνοι.

Και πράγματι: Υπήρχαν όλες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις για δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας, λανθασμένες προτεραιότητες και έλλειψη προσανατολισμού στην ενεργειακή πολιτική που τελικά οδήγησαν στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών στην χώρα μας.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος οφείλεται ασφαλώς τόσο σε εξωγενείς, όσο όμως και σε ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι καθιστούν σήμερα την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη σε όλες τις επιμέρους ενεργειακές αγορές (ηλεκτρισμό, πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου). Οι ενδογενείς παράγοντες προϋπάρχουν της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανίας και αναδεικνύουν σημαντικές παθογένειες στην οργάνωση (και στελέχωση) της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και την ανάγκη ανασχεδιασμού της σήμερα.

Ήδή απο τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021 - πολύ πριν απο το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022 - υπήρξαν προειδοποιήσεις για πολιτικές επιλογές αναφορικά με το ενεργειακό μας μείγμα, για στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, για απουσία ρυθμιστικής εγρήγορσης και στιβαρής εποπτείας και για ατυχείς χειρισμούς στις εξωτερικές ενεργειακές μας σχέσεις, που προοιωνίζονταν αυξήσεις στις τιμές και ενεργειακή εξάρτηση. Οι προειδοποιήσεις αυτές εντάθηκαν απο το καλοκαίρι του 2021 με τη μορφή αναλύσεων, άρθρων γνώμης, επιστημονικής τεκμηρίωσης και δυναμικής πολιτικής παρέμβασης και ασφαλώς, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την καλύτερη θωράκιση της κοινωνίαςκαι της οικονομίας στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής πολιτικής ενέργειας που επιβάλλουν οι καιροί, όπως περιγράφεται στο βιβλίο.