«Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη»: "Στόχος οι θεατές να μάθουν και να συγκινηθούν, μέσα από μια παράσταση ντοκουμέντο" (video)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 17:00

«Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη»: "Στόχος οι θεατές να μάθουν και να συγκινηθούν, μέσα από μια παράσταση ντοκουμέντο" (video)

«Στόχος μας είναι οι θεατές να μάθουν και να συγκινηθούν μέσα από μια παράσταση ντοκουμέντο» με αυτά τα λόγια ο σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης, μας έβαλε στο πνεύμα της σημαντικής θεατρικής παράστασης «Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη» που αρχής γενομένης από το Κάστρο Αγίου Γεωργίου, θα παρουσιαστεί σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Σάμη.

DSC 0499

«Η παράσταση ξεκινάει 100 χρόνια πριν και έρχεται στο σήμερα για να μας δείξει πως πολλά πράγματα δεν έχουν λυθεί, διότι ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν πρόσφυγες και πόλεμοι» συνέχισε ο κ. Αναστασάκης.

Από την Ιωνία στο Ιόνιο!

Ουσιαστικά η ιστορία έχει ως εξής: «Σε μια σκηνή-αρχαιολογικό χώρο, πέντε Κεφαλονίτες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στο 2022, ζωντανεύουν αφηγήσεις από τις μέρες του 1922, σιγοτραγουδούν μελωδίες, ψάχνουν τον μίτο που τους συνδέει με τους προγόνους τους, που είτε γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά ή στην Ιθάκη είτε βρέθηκαν εκεί κυνηγημένοι, ορφανοί και φοβισμένοι. Συνεργάζονται μαζί τους ένας Βρετανός σχεδιαστής φωτισμών, μια ξενιτεμένη Κεφαλονίτισα σκηνογράφος κι ένας σκηνοθέτης που οι ρίζες του κρατούν από την Καππαδοκία.

Στην παράσταση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την υποδοχή των 7.000 προσφύγων από τους γηγενείς κι από την ενσωμάτωση όσων, τελικά, παρέμειναν στα δυο νησιά».

DSC 0495

Το Κεφαλονίτικο άρωμα στην παράσταση είναι έντονο και σε κάθε επίπεδο!

Από τους ηθοποιούς που και οι τρεις έχουν σχέση με την Κεφαλονιά, Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος, την Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια που έχει η Λουκία Μινέτου, την Μουσική που επιμελείται Κώστας Χαριτάτος, τον Σχεδιασμό φωτισμών που ανήκει στον Peter Mumford, ο οποίος μοιράζεται τον χρόνο του μεταξύ Κεφαλονιάς και Αγγλίας, ενώ και ο Μουσικός Γιάννης Δάφνος είναι με καταγωγή από την Κεφαλονιά.

Την αρχειακή έρευνα είχε η Στάμω Στεργιώτου και αυτή από την Κεφαλονιά!

«Χωρίς θλίψη, αλλά με τη διάθεση να μεταδώσουμε το κλίμα της εποχής και μαζί να επανακαθορίσουμε την έννοια του «πρόσφυγα». Γιατί η Προσφυγιά δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός στην παγκόσμια ιστορία».

Η παράσταση έχει διάρκεια 69 λεπτά (και όπως τόνισε ο κ. Αναστασάκης, «είχαμε υλικό για παράσταση για δυόμιση ώρες, αλλά αναγκαστήκαμε να το κόψουμε»).

Οι παραστάσεις 5 και 6 Αυγούστου θα γίνουν στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου-Κεφαλονιά και έχουν συμπληρωθεί ήδη οι διαθέσιμες θέσεις, οπότε αν δεν έχετε εξασφαλίσει ήδη την πρόσβασή σας, καλό θα ήταν για την δική σας αποφυγή ταλαιπωρίας να μην ανέβετε ώς το Κάστο.

Από εκεί και πέρα στις 9 Αυγούστου θα υπάρχει παράσταση στο Ληξούρι, στις 10 Αυγούστου στο ΞΕΝΙΑ στο Αργοστόλι και στις 13 στα Μακρυώτικα στην Σάμη.                                                                                     

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι υπόλοιποι συνετελεστές της παράστασης είναι

Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Σοφία Τάμπλερ

Φωτογραφίες από τις πρόβες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Σχεδιασμός αφίσας: Παναγιώτης Καλός

Οι παραστάσεις στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου είναι με τη συνεργασία της ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ  και την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.

Γιώργος Χαλαβαζής

Παρακάτω το βίντεο με αναλυτικά την συνέντευξη Τύπου

 

DSC 0497DSC 0502DSC 0504DSC 0506DSC 0508DSC 0509DSC 0510DSC 0514DSC 0515DSC 0519DSC 0523DSC 0524DSC 0526DSC 0532DSC 0536DSC 0539




00 inkefalonia general ad 300X250