Αγαθάγγελος Γεωργακάτος για την συναυλία «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν»: «Αισθάνομαι ότι φέρνω κάτι από τη δική μου δημιουργία, στους δικούς μου ανθρώπους»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021 10:23

Αγαθάγγελος Γεωργακάτος για την συναυλία «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν»: «Αισθάνομαι ότι φέρνω κάτι από τη δική μου δημιουργία, στους δικούς μου ανθρώπους»

Την Κυριακή 7/11 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος" 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο διευθυντής της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελος Γεωργακάτος για την μουσική συναυλία «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν» που διοργανώνει ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821), στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ.

Ο μαέστρος Αγαθάγγελος Γεωργακάτος που αποτελεί έναν απο τους σημαντικότερους πρεσβευτές στον χώρο του πολιτισμού για την Κεφαλονιά, θα βρίσκεται την Κυριακή κοντά στους συμπατριώτες του με το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ, για να γιορτάσουν δια ζώσης με την τρίτη πολυφωνική εκδοχή του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, τα 200 χρόνια της Ελληνικής παλιγγενεσίας.

Γι’ αυτή τη σημαντική συναυλία, ο ίδιος αναφέρει σχετικά:

“Πρόκειται για μια παραγωγή που την έχουμε ήδη παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής την επετειακή μέρα της 25ης Μαρτίου του 2021 διαδικτυακά και από τότε την έχουμε παρουσιάσει στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση, το Ναύπλιο και στην πατρίδα του εθνικού ποιητή, την Ζάκυνθο. Τώρα ήρθε η στιγμή της Κεφαλονιάς.

Πρόκειται για την 3η εκδοχή μελοποίησης του Μάντζαρου, ο Μάντζαρος έχει κάνει 5 προσπάθειες να συνθέσει μουσική για το συγκεκριμένο ποίημα και η πιο γνωστή είναι αυτή που έχει γίνει και Εθνικός μας Υμνος, η πιο γνωστή μελωδία του, που είναι η 1η εκδοχή.

Όμως ο ίδιος καθώς οι μουσικές του γνώσεις όπως ενηλικιώνονταν μεγάλωναν και γίνονταν πιο πλατιές στη μουσική επιστήμη ,έγραψε και μία πιο πολύπλοκη μουσική για το ίδιο ποίημα, η οποία συνήθως δεν εκτελείται. Λέγεται μάλιστα ότι και ο ίδιος δεν πρέπει να την είχε ακούσει ποτέ, δηλαδή δεν πρόλαβε να ακούσει την εκτέλεση αυτής της εκδοχής.

Αυτή την εκδοχή εμείς παρουσιάζουμε, μουσική άγνωστη στην ουσία. Ο στίχος έχουμε μεριμνήσει με τους τεχνικούς του Δημοτικού θεάτρου, να υπάρχουν υπότιτλοι από πάνω γιατί το ποίημα έχει 158 στροφές.

Έχουμε κόψει λίγο, κάποιοι στίχοι θα είναι σε απαγγελία, όλοι οι στίχοι θα ακουστούν, αλλά δεν θα πούμε όλη τη μουσική που έγραψε, γιατί η συναυλία μετά είναι λίγο κουραστική.

Έχουμε κανονίσει και λόγω του Covid-19 να είναι μία ώρα η συναυλία και μαζί με την αφήγηση θα πάρει περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά. Κάποιοι στίχοι θα ακουστούν από αφήγηση και κάποιοι στίχοι θα τραγουδηθούν.

Η 3η εκδοχή μελοποίησης του Εθνικού Ύμνου από τον Μάντζαρο είναι μια εκδοχή επτανησιακής ατμόσφαιρας, αλλά λίγο πιο έντεχνο από το επτανησιακό άκουσμα που γνωρίζουμε και έχει και πολύπλοκα σημεία μέσα από Ιταλία και Γερμανία. Έχει μέσα πολλές φούγκες .

φούγκα είναι ένα λόγιο δάνειο, επειδή το θέμα «φεύγει» από τη μία φωνή για να έρθει σε άλλη, σε μιαν αδιάκοπη «φυγή» ).

Κλείνοντας ο κ.Γεωργακάτος δήλωσε:

“Κάθε φορά που κάνω εμφάνιση στην πατρίδα μου είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, πάρα πολύ ευχαριστημένος. Αισθάνομαι σπίτι μου, αισθάνομαι ότι φέρνω κάτι από τη δική μου δημιουργία στους δικούς μου ανθρώπους.

Εύχομαι να τηρηθούν όλα τα μέτρα με τον covid-19 ,να μπορέσει να έρθει κόσμος, γιατί ζούμε σε μια κατάσταση ειδική σε όλη τη χώρα, προσπαθούμε δειλά-δειλά να επαναδραστηριοποιηθούμε καλλιτεχνικά, ξέρουμε τις δυσκολίες ,ο κόσμος είναι δικαιολογημένα φοβισμένος, μας είχαν λείψει όλα αυτά, γι αυτό και τα κάνουμε με το οποιοδήποτε κόστος τώρα.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/gewrgakatos-892?si=e2aacea0b53d404e84491e846d9317e7}




00 inkefalonia general ad 300X250