Οι ωκεανοί γίνονται εχθρικοί για τις θαλάσσιες χελώνες – Τι διαπίστωσαν επιστήμονες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 20:00

Οι ωκεανοί γίνονται εχθρικοί για τις θαλάσσιες χελώνες – Τι διαπίστωσαν επιστήμονες

AP

Τι διαπίστωσαν ερευνητές που εξέτασαν 121 θαλάσσιες χελώνες

Οι νεαρές θαλάσσιες χελώνες καταπίνουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, με τη ρύπανση των ωκεανών να μετατρέπει σε επικίνδυνο το οικοσύστημα που κάποτε ήταν ιδανικό για την ανάπτυξή τους, όπως διαπίστωσαν ερευνητές.

Ο αντίκτυπος του πλαστικού στην άγρια ζωή είναι ένας αυξανόμενος τομέας έρευνας και μελέτες έχουν αποκαλύψει συγκλονιστικές περιπτώσεις θαλάσσιων ζώων που υπέστησαν τραυματισμούς ή πέθαναν μετά την κατάποση τέτοιου υλικού ή την εμπλοκή τους σε αυτό.
Μια μελέτη εκτιμά ότι μόνο το 2010 εισήλθαν στους ωκεανούς του κόσμου 4,8 έως 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, ενώ μια πρόσφατη ανασκόπηση της επιστημονικής υπηρεσίας της αυστραλιανής κυβέρνησης, CSIRO, διαπίστωσε ότι ζώα 80 διαφορετικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων χελωνών, σκοτώνονται από την κατάποση πλαστικού.

Τώρα οι ερευνητές που μελετούν νεαρές θαλάσσιες χελώνες, από νεογέννητες μέχρι εκείνες με καβούκια μεγέθους κάτω των 50 εκατοστών, λένε ότι η παρουσία πλαστικού στους ωκεανούς του κόσμου σημαίνει ότι οι εξελικτικές προσαρμογές που κάποτε βοηθούσαν τα πλάσματα να ευδοκιμήσουν, τα θέτουν σε κίνδυνο.

Θαλάσσια χελώνα AP

Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Marine Science, οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία αναφέρουν πώς έψαξαν για την παρουσία πλαστικού στα εντόσθια 121 θαλάσσιων χελωνών πέντε ειδών. Οι χελώνες προέρχονταν από τον Ινδικό Ωκεανό στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας και από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας και είτε είχαν προσαράξει είτε είχαν πιαστεί ακούσια.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι δείγματα όλων των ειδών - εκτός από τις χελώνες καρέτα-καρέτα, από τις οποίες εξετάστηκαν μόνο επτά δείγματα - βρέθηκαν να έχουν θραύσματα πλαστικού στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Το ποσοστό που επηρεάστηκε ήταν υψηλότερο μεταξύ των χελωνών από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Από τις πράσινες χελώνες από τα εν λόγω ύδατα, το 83% βρέθηκε να περιέχει πλαστικό - σε σύγκριση με το 9% από τον Ινδικό Ωκεανό - με το υλικό να αντιπροσωπεύει έως και το 0,9% της συνολικής μάζας του σώματός τους. Ένα δείγμα πράσινης χελώνας από τον Ειρηνικό Ωκεανό βρέθηκε να περιέχει 144 κομμάτια καταποθείσας πλαστικής ύλης μεγέθους άνω του 1 χιλιοστού.

Πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο η μερίδα του λέοντος

Η ομάδα σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που βρέθηκε στο εσωτερικό των χελωνών ήταν πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο, αλλά δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες πηγές αυτών των ευρέως χρησιμοποιούμενων πολυμερών.

Η Δρ Έμιλι Ντάνκαν, του Κέντρου Οικολογίας και Διατήρησης στην Πανεπιστημιούπολη Penryn του Exeter στην Κορνουάλη και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι οι νεαρές χελώνες έχουν εξελιχθεί ώστε να αναπτύσσονται στον ανοιχτό ωκεανό, όπου τα αρπακτικά είναι σχετικά σπάνια.

«Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η εξελιγμένη συμπεριφορά τα οδηγεί τώρα σε μια «παγίδα» - φέρνοντάς τα σε εξαιρετικά μολυσμένες περιοχές, όπως το Great Pacific Garbage Patch», ανέφερε σε δήλωσή της σύμφωνα με τον Guardian.

Η Ντάνκαν πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι επιπτώσεις έχει η κατάποση πλαστικού στα νεαρά πλάσματα, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τα επίπεδα των πληθυσμών. «Οι νεαρές θαλάσσιες χελώνες γενικά δεν έχουν εξειδικευμένη διατροφή - τρώνε τα πάντα, και η μελέτη μας υποδηλώνει ότι αυτό περιλαμβάνει και το πλαστικό», δήλωσε η Ντάνκαν.

Ο Μαρκ Ράιτ, επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι έξι από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας απειλούνται με εξαφάνιση και η ρύπανση από πλαστικό είναι ένας ακόμη από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

«Σχετικά λίγες νεαρές θαλάσσιες χελώνες επιβιώνουν τον πρώτο τους χρόνο, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τις απειλές για να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιβίωση αυτών των εξαιρετικών ειδών», δήλωσε.

ethnos.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250