Μήνυμα του ΙΚΙ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 20:04

Μήνυμα του ΙΚΙ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 Για την ημέρα περιβάλλοντος - 5 Ιουνίου 2023

Το δημόσιο συμφέρον δεν είναι τα έσοδα, με οποιοδήποτε κόστος,  αλλά πρωτίστως η προστασία του περιβάλλοντος

Η μεγάλη εικόνα του περιβάλλοντος σήμερα, είναι οι συνέπειες από την κλιματική κρίση η οποία απειλεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στις ανθρώπινες κοινωνίες σε κάθε γωνία του πλανήτη. Η κλιματική κρίση γεννά τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες με πρώτα θύματα τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (του λεγομένου τρίτου κόσμου).

Αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς επιστήμονες, η κατάσταση είναι κρίσιμη από κάθε πλευρά. Σε αυτό συντελεί η απουσία δραστικών δημόσιων πολιτικών σε όλους τους τομείς του περιβάλλοντος (φύση, απόβλητα, οχλήσεις, καταστροφές), η κακή νομοθεσία (και η ελλιπής αν όχι ανύπαρκτη εφαρμογή της), η έλλειψη περιβαλλοντικής κουλτούρας, η καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού κ.ά.

Η απουσία κάθε ουσιαστικής συζήτησης και διαλόγου, στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο αλλά και στην τωρινή, είναι ενδεικτική του χαμηλού βαθμού ευαισθητοποίησης του πολιτικού συστήματος αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών οι οποίοι (σε όλες τις έρευνες) έχουν θέσει το περιβάλλον σχεδόν τελευταία προτεραιότητα !.. Δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα. Είναι γνωστά από συχνά δημοσιεύματα του ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Το πρόβλημα είναι η βούληση για την αντιμετώπισή τους η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει…

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) υπενθυμίζει κάθε χρόνο την ανάγκη δυναμικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, από όλους εκείνους που είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι γι’ αυτό αλλά και από κάθε ενεργό πολίτη των νησιών μας. Γι’ αυτό η δημιουργία τοπικών περιβαλλοντικών κινημάτων μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.

Η ανεξέλεγκτη και άναρχη τουριστική ανάπτυξη (υπερτουρισμός) και οι αρνητικές επιπτώσεις της στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον των νησιών είναι εμφανής παντού. Το κυνήγι του εύκολου κέρδους κυριαρχεί στις αποφάσεις όλων των επιχειρηματικών παραγόντων. Οι τοπικές αρχές και οι πολιτικοί ταγοί του τόπου μας, οφείλουν να καταλάβουν ότι το δημόσιο συμφέρον (του οποίου είναι θεματοφύλακες), δεν είναι τα έσοδα με οποιοδήποτε κόστος, αλλά πρωτίστως η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Ας πράξουν λοιπόν τα σωστά και τα δέοντα.

Ηλίας Μπεριάτος

Προέδρος του Δ.Σ. ΙΚΙ

Σχετικές πληροφορίες για τη δράση του ΙΚΙ στην ιστοσελίδα   www.ikifoundation.gr


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250