Κεφαλονιά: 6 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ σε γυναίκα που άφησε σκύλο δεμένο να πεθάνει από θερμοπληξία

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023 09:37

Κεφαλονιά: 6 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ σε γυναίκα που άφησε σκύλο δεμένο να πεθάνει από θερμοπληξία

Καταδικάστηκε γυναίκα που άφησε σκύλο δεμένο να πεθάνει από θερμοπληξία.

Δύο σημαντικές καταδικαστικές αποφάσεις και συνεχίζουμε !

- Η μια αφορούσε γυναίκα που είχε αφήσει δεμένο και απροφύλακτο το σκύλο της σε συνθήκες καύσωνα με αποτέλεσμα το ζώο να βρει μαρτυρικό θάνατο. Από την πλευρά της ΠΦΠΟ κατέθεσε ως μάρτυρας η Άντα Δημοπούλου, μέλος του ΔΣ.

- Η άλλη άνδρα που εγκατέλειψε τον ηλικιωμένο σκύλο του έξω από τη φοιτητική εστία στην Πάτρα

Για τις δύο αποφάσεις γράφει αναλυτικά η δικηγόρος μας Elena Arvaniti :

Δυο δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τα ζώα.

Τη Δευτέρα 15/5/2023 καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών άνδρας που το 2018 εγκατέλειψε το ζώο του (σκυλάκι υπερήλικο και άρρωστο ράτσας κανίς) στο χώρο της Φοιτητικής Εστίας Πατρών. Ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε - με την βοήθεια των ψευδομαρτύρων του - να πείσει την Έδρα πως δήθεν το ζώο το είχε βρει αδέσποτο στο δρόμο και σκέφτηκε για να το ... σώσει να το αφήσει στο Πανεπιστήμιο. Δυο εθελόντριες αυτόπτες μάρτυρες - η Ιωάννα Γιαννακοπούλου και η Αριστέα Ψούνη - έδωσαν μάχη στο δικαστήριο και αντέκρουσαν επιτυχώς τις μομφές του δικηγόρου υπεράσπισης ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα προσβλητικός για το φιλοζωικό κίνημα!

Η Εισαγγελέας της Έδρας ήταν καταπέλτης, πεπεισμένη εξ' αρχής για το αδίκημα. Εξαιρετική στις ερωτήσεις τους η Πρόεδρος και η εκ δεξιών Πρωτοδίκης, φανέρωσαν οξύτατη κρίση και γνώση του Νόμου. Η απόφαση επέβαλε στον κατηγορούμενο ένα έτος φυλάκιση (σημειώνω ότι το ανώτατο είναι δύο έτη) και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ!

Την Τρίτη 16/5/2023 καταδικάστηκε από το Μ.Ο.Δ. Κεφαλλονιάς γυναίκα ρομά που τον Αύγουστο του 2021 είχε αφήσει δεμένο στον καύσωνα από ένα άθλιο βαρέλι, κουτάβι το οποίο και κατέληξε από θερμοπληξία.

Η Απόφαση αποτελεί σταθμό - καθώς είναι η δεύτερη πανελλαδικά (μετά την Απόφαση κατά Αναγνωστόπουλου) που επιβάλει μεγάλη ποινή. Στην κατηγορούμενη επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως έξι ετών και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ.

Σημειώνω ότι ήταν μια επίπονη διαδικασία όπου με δυσκολίες έγινε δεκτή η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας, καθώς στην προηγούμενη δικάσιμο 17/1/2023 η πολιτική αγωγή είχε αποβληθεί.

Σημαντική η πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας - η οποία υπήρξε λάβρος κατά της κατηγορουμένης - για επιτρεπτή μεταβολή του κατηγορητηρίου από βασανισμό με εσκεμμένη πρόκληση σωματικής εξάντλησης, σε θανάτωση με ενδεχόμενο δόλο! Να προσθέσω πως η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη καθώς η κατηγορουμένη είχε λευκό ποινικό μητρώο και δεν ήταν ύποπτη φυγής.

Επιπλέον έχουν ήδη γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να της βεβαιωθεί και το διοικητικό πρόστιμο από 30.000 - 50.000 ευρώ.

Ο πατρινός σύλλογος "Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας" δήλωσε την Παράσταση και η αγαπημένη φίλη και πολύτιμη συνεργάτης μου Αλεξάνδρα Δημοπούλου, κατέθεσε ως μάρτυρας με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της Π.Φ.Π.Ο.

Πραγματικά δυο Αποφάσεις που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για την δικαίωση των ζώων !


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ