Τασμανία: Πέθαναν οι 195 από τις 230 φάλαινες οι οποίες παγιδεύτηκαν σε παραλία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 09:59

Τασμανία: Πέθαναν οι 195 από τις 230 φάλαινες οι οποίες παγιδεύτηκαν σε παραλία

Πέθαναν οι περίπου 200 από τις 230 φάλαινες οι οποίες είχαν βγει σε παραλία στην Τασμανία.

Μόνο 35 από τις περίπου 230 φάλαινες που εντοπίστηκαν την Τετάρτη στην παραλία της Τασμανίας εξακολουθούν να είναι ζωντανές, ανακοίνωσε ο Μπράντον Κλαρκ διευθυντής επιχειρήσεων της υπηρεσίας άγριας φύσης της πολιτείας.

Εικόνες που τραβήχτηκαν δείχνουν δεκάδες μαύρα κήτη κατά μήκος μιας τεράστιας παραλίας με άμμο στην Ocean beach.

«Στην παραλία υπάρχουν ακόμη περίπου 35 ζώα ζωντανά και σήμερα το πρωί ο βασικός στόχος θα είναι να τα σώσουμε και να τα απελευθερώσουμε», πρόσθεσε ο Κλαρκ ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις.

«Δυστυχώς το ποσοστό θνησιμότητας σε τέτοιου είδους περιστατικά είναι αυξημένο. Οφείλεται κυρίως στις συνθήκες που επικρατούν στην Ocean beach», υπογράμμισε.

Οι κάτοικοι είχαν καλύψει τα κήτη με κουβέρτες και τα έβρεχαν με νερό για να τα διατηρήσουν στη ζωή.

Οι φάλαινες εξόκειλαν κοντά στο λιμάνι Μάκαρι, όπου πριν περίπου δύο χρόνια είχε σημειωθεί άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό, με σχεδόν 500 κήτη. Τότε είχαν πεθάνει περισσότερες από 300 φάλαινες, παρά τις προσπάθειες δεκάδων εθελοντών που έδωσαν μάχη επί μέρες στα παγωμένα νερά της Τασμανίας για να τις απελευθερώσουν.

Ο Κλαρκ εκτίμησε ότι φέτος οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες σε σχέση με πριν δύο χρόνια, διότι οι φάλαινες τότε βρίσκονταν «σε πολύ πιο προστατευμένα νερά».

Οι διασώστες έχουν εξετάσει τα κήτη για να εκτιμήσουν ποια έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, πρόσθεσε. «Σήμερα θα δοθεί έμφαση στις επιχειρήσεις διάσωσης και στην απελευθέρωσή τους», σημείωσε.

Τα αίτια των περιστατικών αυτών δεν είναι γνωστά.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι ομάδες κητών εξοκείλουν αφού αναζητούν τροφή πολύ κοντά στις ακτές. Οι φάλαινες πιλότοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και συχνά ακολουθούν μέλη της ομάδας τους που περιπλανώνται και έτσι βρίσκονται σε κίνδυνο.newsit.gr