Καύσωνας και σκύλος: Οδηγίες επιβίωσης για τον καλύτερό μας φίλο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 18:46

Καύσωνας και σκύλος: Οδηγίες επιβίωσης για τον καλύτερό μας φίλο

Έφτασε το καλοκαίρι και έτσι όπως ζεσταινόμαστε εμείς ζεσταίνοται και τα σκυλάκια. Ήδη από το πρωί ο ήλιος αντανακλά στο έδαφος και το μεσημέρι η ζέστη είναι αφόρητη για τους τετράποδους φίλους μας. Με μερικές συμβουλές, ωστόσο, μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας θα περάσει ανώδυνα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. 

Δημιουργήστε ένα δροσερό καταφύγιο

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι μπορούν να ιδρώνουν μόνο μέσω των πελμάτων τους. Αλλά επειδή αυτό δεν επαρκεί για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ολόκληρου του σώματος, οι σκύλοι αποβάλλουν επίσης την περιττή θερμότητα μέσω του λαχανιάσματος. Εάν όμως η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, αυτό δεν είναι αρκετό.

Γι' αυτόν το λόγο, οι τετράποδοι φίλοι μας χρειάζονται περισσότερη προστασία  για να προστατευθούν από τον ήλιο και επομένως να αποφύγουν τη θερμοπληξία. Μπορείτε να τοποθετήσετε για παράδειγμα μια ομπρέλα στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας. Στους σκύλους αρέσει επίσης να δροσίζονται κάτω από δέντρα ή θάμνους.

Τα σκουρόχρωμα δάπεδα που εκτίθενται στον ήλιο πρέπει να καλύπτονται με μια ανοιχτόχρωμη κουβέρτα ή μια παλιά πετσέτα για προστασία από την υπερβολική ζέστη. Εάν είναι υπερβολικά ζεστά, μπορείτε επίσης να τα βρέξετε. Ένας άλλος τρόπος για να προσφέρετε στο σκύλο σας μια δροσερή επιφάνεια για να ξεκουραστεί είναι τα στρώματα ψύξης. Αυτά γεμίζουν συνήθως με τζελ ή νερό και μπορούν να ψυχθούν στον καταψύκτη.

Προκειμένου να μην δώσετε καμία ευκαιρία στη ζέστη να εισχωρήσει μέσα στο σπίτι, μια καλή ιδέα είναι επίσης να δημιουργήσετε το πρωί σκίαση στα παράθυρα με κουρτίνες ή περσίδες. Αντιθέτως, τη νύχτα ο θερμός αέρας μπορεί να εκτοπιστεί ξανά, ανοίγοντας τα παράθυρα και τις πόρτες.

Παγωτό για σκύλους

Όλοι χαίρονται για ένα δροσερό και νόστιμο παγωτό, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει. Αυτό ισχύει και για τους πιστούς τετράποδους φίλους μας! Το παγωτό προσφέρει γρήγορα δροσιά και γευστική απόλαυση στο σκύλο μας. Χρειάζεστε μόνο μερικά συστατικά για να το παρασκευάσετε και μετά από λίγες ώρες στον καταψύκτη - για παράδειγμα σε θήκη από παγάκια - το παγωτό είναι έτοιμο. Αφήστε τη δημιουργικότητα σας ελεύθερη!

Ακολουθούν μερικές ιδέες για παγωτό που σίγουρα θα λατρέψει ο τετράποδος φίλος σας:

Στους περισσότερους σκύλους αρέσει η γεύση ενός φυσικού γιαουρτιού ή κουάρκ, ακόμα και όταν είναι παγωμένα. Ως νόστιμη παραλλαγή με λίγους υδατάνθρακες ενδείκνυται ο παγωμένος ζωμός βοδινού ή κοτόπουλου. Όταν ο σκύλος σας ζεσταθεί πολύ και βιάζεται να τον δροσιστεί, δεν θα πει όχι ακόμη και σε παγάκια νερού.Τα παγάκια στο μπολ νερού προσφέρουν δροσιά στο καυτό καλοκαίρι.

Μην τον αφήνετε ποτέ στο αυτοκίνητο

Ακόμα και σε ήπιες θερμοκρασίες, τα αυτοκίνητα εξελίσσονται σε επικίνδυνους θαλάμους θερμότητας εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος. Δυστυχώς, τα ανοιχτά παράθυρα δεν παρέχουν επαρκή εναλλαγή θερμότητας πάνω από μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Ο κίνδυνος υπερθέρμανσης και απειλητικής για τη ζωή θερμοπληξίας είναι επομένως ιδιαίτερα υψηλός το καλοκαίρι. Για να μπορέσουμε να προστατέψουμε το σκύλο μας από αυτήν τη ζέστη, θα πρέπει ήτοι δυνατόν να τον αφήνουμε στο σκιερό σπίτι, όταν πάμε για ψώνια ή για βενζίνη.

Νερό

Κατά τη διάρκεια του λαχανιάσματος, πιέζεται περισσότερος αέρας στις βλεννογόνους μεμβράνες. Το υγρό εξατμίζεται, γεγονός που δροσίζει το σκύλο μας. Όσο περισσότερο λαχανιάζει ο σκύλος, τόσο περισσότερα υγρά χάνει.

Στον καύσωνα είναι επομένως πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε, ο σκύλος να καταναλώνει επαρκή ποσότητα υγρών. Για να βεβαιωθείτε ότι ο τετράποδος φίλος σας πίνει αρκετό φρέσκο νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα κόλπα:

Τοποθετήστε αρκετά μπολ νερού στο διαμέρισμα ή το σπίτι.
Ενθαρρύνετε ενεργά το σκύλο σας να πιει, δίνοντάς του νερό ή δείχνοντας το μπολ.
Πολλοί σκύλοι προτιμούν να πίνουν νερό από τον κήπο ή και ανάλατο ζωμό.
Τρεχούμενο ή πιτσιλιστό νερό ενθαρρύνεί επίσης ορισμένους σκύλους να πίνουν νερό. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ειδικές ποτίστρες και σιντριβάνια για σκύλους.
Τροφή με υψηλό ποσοστό υγρών
Οι καθημερινές ανάγκες ενός σκύλου για νερό εξαρτώνται από το σωματικό του βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας και την τροφή του. Έτσι οι σκύλοι που τρέφονται με ξηρά τροφή πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.

Με την τροφή μπορείτε ωστόσο να καλύψετε ένα μέρος της ανάγκης του σκύλου για νερό. Εάν στο χνουδωτό φίλος σας αρέσει και η υγρή τροφή, μπορείτε με αυτήν να συμπληρώσετε την ξηρά τροφή ή να την αντικαταστήσετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δροσιά για σκύλους: το βρεγμένο τρίχωμα

Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δροσιστεί ο σκύλος σας είναι το μπάνιο. Εάν δεν έχετε θάλασσα ή ποτάμι κοντά στο σπίτι σας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βρέξετε το τρίχωμα του σκύλου σας.

Το καλοκαίρι, οι σκύλοι χαίρονται ιδιαίτερα όταν έχουν μια δική τους πισίνα ή τουλάχιστον μια μικρή μπανιέρα. Με το κατάλληλο παιχνίδι μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο για ένα μικρό μπανάκι. Ακόμη και το σύστημα ποτίσματος του γκαζόν και το λάστιχο νερού είναι πολύ αγαπητά στους σκύλους για παιχνίδι και δρόσισμα.

Εάν μείνετε για πολλή ώρα σε μέρη με νερό, βεβαιωθείτε ωστόσο ότι ο σκύλος σας δεν θα βρίσκεται για πολλή ώρα μέσα στο νερό. Η κατάποση υπερβολικού νερού αυξάνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από νερό. Τα πρώτα σημάδια αυτού είναι η ανησυχία ή ο έμετος στον τετράποδο φίλο σας.

skuliii

Προσοχή στην κυστίτιδα

Όταν έχει καύσωνα, είναι σημαντικό να προσφέρετε δροσιά στο σκύλο σας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε. Πολύ κρύο δάπεδο ή πολύ κρύο μπάνιο μπορούν να οδηγήσουν το σκύλο μας σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα). Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η συχνή ούρηση (πολυουρία) ή οι πόνοι κατά την ούρηση (στραγγουρία).

Στεγνώστε επομένως πάντα το σκύλο σας με μια πετσέτα. Ταυτόχρονα, τα στρώματα ψύξης πρέπει να ελέγχονται για τη θερμοκρασία τους ή να καλύπτονται με μια πετσέτα.

Προσαρμόστε τους περιπάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το περπάτημα κατά τις μεσημεριανές ώρες συνήθως δεν είναι διασκεδαστικό για τους σκύλους μας το καλοκαίρι. Η άσφαλτος βράζει στην κυριολεξία και ο ήλιος καίει το πυκνό τρίχωμα των τετράποδων φίλων μας.

Συνιστάται επομένως τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού να κάνετε βόλτες κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες που είναι πιο δροσερά. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις επαρκούν οι μικρές διαδρομές ιδίως σε ένα σκιερό δάσος ή πάρκο.

Κούρεμα σκύλων

Πολλές φυλές σκύλων έχουν πολύ μακρύ τρίχωμα. Εμείς οι άνθρωποι υποθέτουμε ότι θα εγκλωβίζεται πολλή ζέστη κάτω από το τρίχωμα του τετράποδου φίλου μας. Προσφέρει όμως τελικά το κούρεμα την αναμενόμενη ανακούφιση;

Στην πραγματικότητα, το πυκνό τρίχωμα του σκύλου μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του αναλόγως τον καιρό. Η εξάτμιση του νερού από το τρίχωμα χαρίζει σε σκύλους με πυκνή γούνα ένα ευχάριστο αίσθημα δροσιάς. Επομένως, δεν πρέπει να κόβετε αυτόματα το τρίχωμα κάθε σκύλου το καλοκαίρι. Εξαρτάται κατά πολύ από την φυλή του τετράποδου φίλου σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου ή κομμωτή σκύλων.

Προστασία από παράσιτα

Ομολογουμένως, η τελευταία μας συμβουλή δεν έχει να κάνει με το σωστό δρόσισμα του σκύλου. Ωστόσο, το θέμα των παρασίτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό το καλοκαίρι. Διότι το πράσινο γρασίδι και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι οι ιδανικές συνθήκες για τσιμπούρια και ακάρεα. Προστατέψτε το σκύλο σας από επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες ή αλλεργικές αντιδράσεις, ξεκινώντας ήδη από την άνοιξη την πρόληψη κατά των παρασίτων.

Συνήθη αντιπαρασιτικά προϊόντα είναι για παράδειγμα σπρέι, περιλαίμια, Spot-On ή μασώμενα δισκία. Αυτές οι κατηγορίες προϊόντων περιέχουν παράγοντες κατά των παρασίτων (αντιπαρασιτικά), που διαφέρουν ως προς τη διάρκεια και το φάσμα δράσης τους.

www.news4health.gr