Ζάκυνθος : Ανησυχητικά τα δεδομένα από τη δειγματοληψία

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 14:57

Ζάκυνθος : Ανησυχητικά τα δεδομένα από τη δειγματοληψία

«Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν. Πράγματι υπάρχουν επιπλοκές, αλλά είναι σπάνιες. Να προσέχουμε, όπως προσέχαμε μέχρι τώρα. Όσο περνάει ο καιρός είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε. Εμβολιαζόμαστε και προσέχουμε για να κερδίσουμε χρόνο»

Μπορεί πλέον συγκριτικά με την δειγματοληψία που έγινε προ ημερών στα λύματα του νησιού μας η εικόνα να είναι διαφορετική και βελτιωμένη, ωστόσο δεν παύει να είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά τα δείγματα που πάρθηκαν από τη ΔΕΥΑΖ, στα 22.000 είναι τα ιικά στοιχεία ανά ml. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά προσέγγιση πάντα, 600 συμπολίτες μας από τους συνολικά περίπου 40.000 είναι φορείς του κορωνοϊού. Σε ποσοστό βγαίνει κοντά στο 1.6%, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό για τη Ζάκυνθο και είναι στα ίδια ακριβώς επίπεδα με της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

«Υπήρχε ένα πολύ υψηλό αποτέλεσμα, το οποίο διασταυρώθηκε και διαπιστώθηκε ότι το ιικό φορτίο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά είναι αντίστοιχο των μεγάλων πόλεων που γίνεται δειγματοληψία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι μάλιστα αντίστοιχο και με τα θετικά περιστατικά που εντοπίζονται σε καθημερινή βάση» τόνισε για το θέμα ο υπεύθυνος COVID του Δήμου Ζακύνθου, Νικήτας Σπίνος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας. Όπως είπε ο κ. Σπίνος η δειγματοληψία έγινε στους χώρους της ΔΕΥΑΖ, ενώ έχει παρθεί και καινούργιο δείγμα προκειμένου να βρουν ακόμα πιο ασφαλή συμπεράσματα και να διασταυρωθεί το ποσοστό, το οποίο φαίνεται να κυμαίνεται στο 1,6%. «Η δειγματοληψία έγινε στους χώρους της ΔΕΥΑΖ και από τη στιγμή που έχει σταλεί και τρίτο δείγμα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε νέα αποτελέσματα. Στο τρίτο δείγμα η δειγματοληψία έγινε πιο αντιπροσωπευτικά ώστε να έχουμε ακόμη πιο ασφαλή αποτελέσματα και να παρακολουθήσουμε την επιβάρυνση του ιού στην κοινωνία. Σε αυτή τη φάση έχουμε στείλει τρεις συνεχόμενες δειγματοληψίες.

Είναι κεντρική η απόφαση και σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΖ. Οι δειγματοληψίες θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τα αποτελέσματα».

«Υπάρχει διασπορά του ιού στα χωριά»


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο κ. Σπίνος σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μεγαλύτερη διασπορά της νόσου. «Όπως και τα δείγματα είναι πολλά, βλέπουμε ότι στα χωριά μας και ιδιαίτερα στα ορεινά υπάρχει διασπορά του ιού. Όπου εντοπίζονται προσπαθούμε να τηρούμε τους κανόνες του ΕΟΔΥ, ούτως ώστε να περιορίσουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού».
Ο Αντιδήμαρχος και Υπεύθυνος για τον Κορωνοϊό στον Δήμο τόνισε ότι το τρίτο κύμα είναι εδώ και ένας σύμμαχος για να βελτιωθεί η κατάσταση θα είναι ο καλός καιρός. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τα πράγματα και να μειώσει τα κρούσματα που είναι αρκετά στη Ζάκυνθο. «Βρισκόμαστε σε μια κορύφωση του τρίτου κύματος στη Ζάκυνθο και στην Ελλάδα. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Βλέπουμε ότι η κοινωνία δεν προσέχει λόγω κόπωσης. Θα πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος και να βελτιωθεί ο καιρός που θα είναι σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο ώστε να είναι καλύτερα τα πράγματα».
Ο κ. Σπίνος παρότρυνε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί καθώς, όπως είπε, είναι η μόνη λύση ώστε και στο νησί μας τα πράγματα να βελτιωθούν ενόψει της τουριστικής περιόδου. «Η δική μου η πρόταση είναι ξεκάθαρη, όπως είναι ξεκάθαρη και της κεντρικής διοίκησης. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν. Πράγματι υπάρχουν επιπλοκές, αλλά είναι σπάνιες. Να προσέχουμε, όπως προσέχαμε μέχρι τώρα. Όσο περνάει ο καιρός είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε. Εμβολιαζόμαστε και προσέχουμε για να κερδίσουμε χρόνο».

ΗΜΕΡΑ


Ετικέτες: