Αλέξανδρος Αυλωνίτης - Κέρκυρα: Καταρρέει η βενετσιάνικη κρήνη στο Κομπίτσι (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 10:10

Αλέξανδρος Αυλωνίτης - Κέρκυρα: Καταρρέει η βενετσιάνικη κρήνη στο Κομπίτσι (εικόνες)

Tο Κομπίτσι επισκέφθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Βενετσιάνικη Κρήνη, τμήμα της οποίας έχει καταρρεύσει λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλος», την 14η Οκτωβρίου 2021.

Δυστυχώς, όπως διαπιστώθηκε τίποτα δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση του ιστορικού διατηρητέου μνημείου (χαρακτηρισμένο βάσει του ΦΕΚ 973/Β/5-10-1977), παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Υπ. Πολιτισμού κας. Μενδώνη.

Υπενθυμίζεται ότι έναν χρόνο πριν (21/10/2021) ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης είχε καταθέσει ερώτηση στην Υπ. Πολιτισμού, η οποία στην απάντησή της (15/11/2021) είχε ισχυριστεί ότι «είναι σε εξέλιξη η ανάθεση των αναγκαίων μελετών αρχιτεκτονικής με χρηματοδότηση από πιστώσεις του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της διάσωσης και αποκατάστασης της ενετικής κρήνης».

Ο χρόνος που πέρασε επιπλέον δημιούργησε κι άλλα προβλήματα, για παράδειγμα η πτώση του βόρειου πρανούς παρουσιάζει επιπλέον κατάρρευση ενώ και η έντονη βλάστηση, λόγω έλλειψης φροντίδας κι αχρησίας της οδού πρόσβασης, δημιουργεί επιπρόσθετο κίνδυνο για το μνημείο.

«Είναι αποκαρδιωτική η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βενετσιάνικη Κρήνη, η οποία μέχρι πέρσι ήταν επισκέψιμη και φιλοξενούσε πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ένα εξαιρετικού κάλλους μνημείο, αρχιτεκτονικό στολίδι για την περιοχή έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Πλήρη εγκατάλειψη κι αδιαφορία διαπίστωσα και προχθές στο Λαζαρέτο, έναν τόπο ιστορικής μνήμης και σύμβολο δημοκρατικών αγώνων, με τα κτίρια, την εκκλησία, τον τοίχο εκτελέσεων να καταρρέουν. Η κα. Υπουργός πρέπει να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Τα μνημεία μας καταρρέουν, η ιστορική μνήμη μας κινδυνεύει κι αυτό συνιστά προσβολή για τον κερκυραϊκο λαό και έγκλημα κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για το οποίο η κυβέρνηση των «αρίστων» πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε ο βουλευτής.

kerkira 1kerkira 2kerkira 3kerkira 4kerkira 5kerkira 6kerkira 7




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ