Ζάκυνθος: Σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες – Χειροτερεύει η κατάσταση με σκουπίδια και λύματα – «Βροχή» οι καταγγελίες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 09:12

Ζάκυνθος: Σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες – Χειροτερεύει η κατάσταση με σκουπίδια και λύματα – «Βροχή» οι καταγγελίες

 Παραιτήθηκαν ο νέος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κ. Κόκκορης και ο προϊστάμενος της Δ/νσης Καθαριότητας Δ. Τουρκάκης

Παράπονα, εντάσεις, καταγγελίες και το βαρέλι δεν έχει πάτο… Μέρα με την ημέρα χειροτερεύουν οι συνθήκες στο νησί, καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση από τη δημοτική αρχή για τη τακτική αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ παράλληλα «πέφτουν βροχή» οι καταγγελίες για τη διαχείριση των λυμάτων από εκπροσώπους φορέων, προέδρους κοινοτήτων και απλούς πολίτες…

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, πριν λίγες μέρες παραιτήθηκαν ο νέος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κ. Κόκκορης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας Δ. Τουρκάκης… Τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Ο κ. Κόκκορης μίλησε στην ΗΜΕΡΑ για τους λόγους της παραίτησης του. Όπως είπε ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο ότι δημιούργησε πρόβλημα στους εργαζόμενους. «Παραιτήθηκα για σοβαρούς λόγους. Δημιούργησα πρόβλημα στους εργαζόμενους απ’ ότι με ενημέρωσε ο Δήμαρχος ότι δεν τους άφηνα να δουλέψουν. Προκειμένου να μην ενοχλώ τη δουλειά τους, σκέφτηκα να παραιτηθώ. Μπορεί να είμαι ανίκανος εγώ. Ο κ. Δήμαρχος υπόγραψε για ανταλλακτικά, άργησε πολύ να προχωρήσει και έχει κολλήσει η δουλειά με τα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά ετοιμοπαράδοτα. Το ανέλαβε ο Δήμαρχος το θέμα. Θα το πετύχει το έργο της αποκομιδής. Έχουμε μεγάλη παραγωγή σκουπιδιών και δεν έχουμε αποκομιδή. Υπάρχει έλλειψη σε αυτοκίνητα για να προλάβουν την παραγωγή των σκουπιδιών και αυτό δημιούργησε μεγάλο ζήτημα. Παραιτήθηκα γιατί δεν μπορώ να ανταπεξέλθω με αυτόν τον τρόπο. Μόνο και μόνο από ευθιξία έπρεπε να φύγω. Είχα κάποιες επαφές με τους εργαζόμενους. Είχαν δίκαια και παράλογα αιτήματα. Τα περισσότερα ήταν δίκαια».

Από την πλευρά του, ο κ. Τουρκάκης σε ανάρτησή του στο Faceboook για την παραίτησή του, αναφέρει: «Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 υπέβαλλα την παραίτησή μου στον κύριο Δήμαρχο Ζακυνθου από προϊστάμενος της Διεύθυνσης καθαριοτητας. Σε κάθε πράγμα στην ζωή που τελειώνει και κλείνει ο κύκλος, πάντα υπάρχει και μια ανατολή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης καθαριότητας που σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα έδωσαν κάθε ικμάδα των δυνάμεων τους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες καταστάσεις που προέκυπταν. Ευχαριστώ τους προϊσταμένους που ήταν δίπλα μου κάθε στιγμή αφήνοντας τις οικογένειές τους πολλές φορές και για πολλές ώρες. Εύχομαι καλή τύχη σε όποιον επιλεχθεί να ηγηθεί στην διεύθυνση και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο του».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Καθαριότητα Σπύρος Χαριάτης κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωσε: «Θεωρώ ότι έκαναν πολύ καλά οι άνθρωποι και παραιτήθηκαν. Θα γίνονταν εξιλαστήρια θύματα. Με τον Δήμαρχο αποτέλεσμα δεν μπορείς να έχεις. Για την αποκομιδή εμείς προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο, τους ξενοδόχους, τους συλλόγους, τον κ. Τουρκάκη και όλους όσοι διοικούσαν στην καθαριότητα ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει και θα έρθει η κανονικότητα. Δυστυχώς, κανείς δεν μας άκουσε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Με ένα απορριμματοφόρο στον δρόμο δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πολλά πράγματα. Είναι ένα απορριμματοφόρο και δυο οχήματα στην ανακύκλωση… Τα υπόλοιπα περιμένουν τον Δήμαρχο… Άκουσα ότι θα κηρυχθεί το νησί σε έκτακτη ανάγκη. Ίσως έχουν ενδιαφέρον για να δώσουν τα απορρίμματα σε ιδιώτη, σε κάποιον που έχουν υποχρέωση…»

Αδιέξοδο και με τα λύματα…

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και με τη διαχείριση των λυμάτων, με τις αναφορές για μεγάλη πίεση στον βιολογικό να αυξάνονται συνεχώς.
Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπηρας, μετά το σάλο που προκλήθηκε το Σάββατο (25/6) – μετά το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας για το λιμάνι, σημειώνει: «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η έντονη δυσοσμία στο λιμάνι της Ζακύνθου προήλθε από βλάβη του ασυντήρητου αντλιοστασίου του αποχετευτικού δικτύου στους Άγιους Σαράντες που έμεινε για ώρες εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να καταλήξουν στην θάλασσα. Επίσης και το εφεδρικό σύστημα δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό. Αποτέλεσμα αυτού η τεράστια δυσφήμηση του νησιού μάς. Αναμένω επίσημη απάντηση από τους αρμόδιους, όπως επίσης και από της ελεγκτικές αρχές».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων, Νίκος Γκλαβάς, καταγγέλλει: «Είναι εξωφρενικό τη στιγμή που μπαίνουμε στο πικ της τουριστικής σεζόν τα εμπλεκόμενα αρμόδια πρόσωπα να μην θέλουν να συνεννοηθούν, αλλά να συνεχίζουν να ενεργούν με ένα δικό τους αλλοπρόσαλλο τρόπο. Είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται σε επαγγελματίες βυτιοφορείς να αδειάσουν τα οχήματα τους στον κεντρικό βιολογικό ώστε να συνεχίσουν το έργο τους και να εκβιάζονται να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις. Κάθε ώρα καθυστέρησης αυτής της διαδικασίας φορτίζει τα αποχετευτικά δίκτυα του νησιού και αυξάνει τον κίνδυνο αστοχιών όχι στο μέλλον αλλά εντός της ίδιας της ημέρας. Η αποκατάσταση και η τήρηση της νομιμότητας μπορεί και οφείλει να γίνεται μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών και όχι με ευφάνταστες μεθόδους που ο κάθε αιρετός τυχόν έχει στο μυαλό του».
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργασίου Ανδρέας Κοτσώνης τόνισε: «Το Αργάσι ήταν το πρώτο σημείο του Δ. Ζακυνθίων που φτιάχτηκε αποχετευτικό δίκτυο. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μαθαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα στη ΔΕΥΑΖ και ο Δήμαρχος δεν αφήνει τα λυματοφόρα να αδειάσουν. Ο κ. Δήμαρχος είναι αυτός που εποπτεύει κάθε απόγευμα το παράνομο αποχετευτικό δίκτυο του Πλάνου για να παίρνουν τα λύματα από εκεί. Οι επιχειρηματίες του Πλάνου έχουν δίκιο, ότι κάπου πρέπει να στείλουν τα λύματα τους, αλλά δεν παύει να είναι παράνομο το αποχετευτικό δίκτυο του Πλάνου. Άρα τι κάνει ο Δήμαρχος; Εποπτεύει ένα παράνομο αποχετευτικό δίκτυο».
Σχολίασε επίσης ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη. «Στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη υπάρχει δυσοσμία και παρουσιάζουν πρόβλημα τα αντλιοστάσια. Το αποχετευτικό δίκτυο που φτιάχτηκε είναι για το Αργάσι και την πόλη με κεντρικό σημείο τις δεξαμενές στους Αμπελόκηπους. Φτιάχτηκε για να δέχεται 10.000 κυβικά τη μέρα. Αυτή τη στιγμή, δέχεται είναι από 13-17.000. Ο Δήμαρχος είναι υπεύθυνος και πρέπει να βρει λύση».
Ο πρόεδρος της κοινότητας εξέφρασε και έντονα παράπονα για την ελλιπή αποκομιδή. «Στις 2 το ξημέρωμα παρακάλεσα τους ανθρώπους που έχουν το φορτηγό να πάρουν τα σκουπίδια στο Αργάσι μετά από 4 μέρες. Παρακαλώ τον Δήμαρχο τόσο καιρό να έρθει για να δει τα χάλια στο Αργάσι και δυστυχώς δεν έρχεται. Ήρθε ο κ. Πάστρας και μου είπε ότι έχω δίκιο».

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΖ, Αν. Καπνίση, είπε για τον βιολογικό και τη συντήρηση του: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, πέρα από τα άλλα ζητήματα… Ο βιολογικός δέχεται περισσότερα λύματα από αυτά που αντέχει και έχει κακή συντήρηση. Σταμάτησε η συνεργασία με τον άνθρωπο που έκανε κάθε δεύτερη μέρα αναλύσεις. Ο βιολογικός είναι στα χέρια εργατών που έχουν εμπειρία, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος… Δεν έχει γίνει καμία συντήρηση».

Μαντάρα…

Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοτική αρχή από την πλειοψηφία των Ζακυνθινών και δυστυχώς, όσο περνούν οι μέρες και η επισκεψιμότητα στο νησί μας αυξάνεται, τα προβλήματα διογκώνονται…
Εν μέσω τουριστικής σεζόν, η κατάσταση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ. Δεν ήξερε η δημοτική αρχή ότι φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το νησί θα «βούλιαζε» από κόσμο και ο όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών θα αυξανόταν;;; Δεν ήξερε ότι θα έχει πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού για να κάνει εγκαίρως τα «κουμάντα» της;;; Δεν ήξερε ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα λύματα;;; Δεν ήξερε ότι θα υπάρξουν συνέπειες;;; Δεν ήξερε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις για τους ακαθάριστους κοινόχρηστους χώρους;;;
Τα παράπονα και οι καταγγελίες από τους προέδρους των κοινοτήτων, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους του Δήμου, ακόμα και από τις υπόλοιπες τοπικές αρχές ή και τους φορείς δεν έχουν τέλος…
Κάποιοι ΔΕΝ αναγνωρίζουν τα λάθη τους… Τα έκαναν μαντάρα και συνεχίζουν…

Πηγή: imerazante.gr 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ