Το φως του Φάρου των Στροφάδων «τρεμοσβήνει» και παίρνει καταρρέοντας μαζί του μυστικά αιώνων (εικόνες/video)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 10:07

Το φως του Φάρου των Στροφάδων «τρεμοσβήνει» και παίρνει καταρρέοντας μαζί του μυστικά αιώνων (εικόνες/video)

 Όσο κι αν η θάλασσα και τα μυστικά της, όσο κι αν οι παράκτιοι γκρεμνοί και το δέος που προκαλούν, όσο κι αν οι δροσερές σελίδες της ιστορίας των ακρογωνιαίων βραχονησίδων της πατρίδας μας, αφήνουν τον καθένα από εμάς αδιάφορο, ένα είναι σίγουρο.

Μια επίσκεψη στο Φάρο των Στροφάδων όχι απλά θα σε «μαγνητίσει», αλλά θα σου προκαλέσει την περιέργεια να μάθεις την ιστορία του, που αχνοφαίνεται στα βάθη των αιώνων.

Ο Φάρος των Στροφάδων κατασκευάστηκε στο μεγαλύτερο από τα δύο νησιά του συμπλέγματος, από τους Άγγλους μηχανικούς που είχε προσλάβει η Ιόνιος Επτανησιακή Πολιτεία το 1829 και εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1864 με την προσάρτηση των Επτανήσων.

Έχει ύψος 11 μέτρα, είναι τετράγωνος και βρίσκεται στη Δυτική πλευρά του νησιού, είναι όμως «λαβωμένος» από το πέρασμα των αιώνων και την κατά καιρούς μανία του εγκέλαδου.

Στέκει εκεί σαν μια φωτεινή κουκίδα προσανατολισμού των πειρατών και των θαλασσοδαρμένων ναυτικών.

Κι αν για κάποιους σηματοδοτούσε την «Ιθάκη» της Ορθόδοξης Πίστης και του Ασκητισμού, για τους υπόλοιπους ήταν απλά το «φωτεινό σημάδι» που προσανατόλιζε τη συνέχιση του ατέρμονου ταξιδιού τους στα νερά της Μεσογείου.

Η σημερινή του εικόνα σου προκαλεί θλίψη, καθώς είναι έτοιμος να καταρρεύσει και να θάψει στα ερείπιά του τις ιστορίες των ναυτικών που εδώ κι αιώνες του ξεμολογούνταν μόλις αντίκρυζαν το φως του.

Κι είναι ιστορίες πειρατών που κούρσεψαν το Καστρομονάστηρο, είναι ιστορίες προσφύγων που έψαχναν πατρίδα να γλιτώσουν από τη δίνη του πολέμου, κατατρεγμένων που η μοίρα τους οδήγησε να ξεριζωθούν, Μοναχών που θέλησαν να ασκητέψουν στον ιερό βράχο κι άλλες ακόμα που δεν βάζει ο νους του ανθρώπου.

Στην κορυφή του δίπλα στο κίτρινο και θαμπό από τα χρόνια τζάμι του, στέκουν τα πάνελ που συλλέγουν ήλιο για να του δίνουν ενέργεια. Και μια φορά το χρόνο η υπηρεσία των Φάρων τον επισκέπτεται για απαραίτητες εργασίες.

Δίπλα του ακριβώς στέκει το ερείπιο του κτίσματος όπου διέμεναν οι κατά καιρούς φύλακες «άγγελοί» του, οι φαροφύλακες δεκαετίες πριν, με την μπλε πινακίδα «ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΦΑΡΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ» να σε ταξιδεύει στο χρόνο αλλά και να σου θυμίζει τις «πληγές» του.

Κι όσοι φαροφύλακες πέρασαν από εκεί, στη δίνη της μοναξιάς, της γαλήνης, της ησυχίας και του σφυρίγματος των βοριάδων, θα χουν σίγουρα να διηγηθούν μικρά και μεγάλα «θαύματα».

Κι ένα τέτοιο «θαύμα» χρειάζεται σήμερα αυτό το μνημείο για να σωθεί και να μείνει όρθιο εξακολουθώντας να διηγείται τις ιστορίες που ξέρει.

Τάσος Θεοδόσης

{www.youtube.com/watch?v=SpBogXSWOuk}

Drone operator: George Victor Mouzakis – Γιώργος Μουζάκης

Πηγή: imerazante.gr