To ΜέΡΑ25 Ιονίων Νησιών για τον εορτασμό της επετείου της Ενωσης των Επτανήσων

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Μαΐου 2022 22:04

To ΜέΡΑ25 Ιονίων Νησιών για τον εορτασμό της επετείου της Ενωσης  των Επτανήσων

Εμείς οι Επτανήσιοι μεγαλώναμε επί χρόνια με το επαναλαμβανόμενο κάθε 21η Μαΐου αφήγημα του «δώρου» των Άγγλων προς τον εκλεκτό τους Γεώργιο Α’.

Ο νεαρός Δανός πρίγκιπας έφερνε μαζί του, στην Αθήνα, στις αποσκευές του, τα Επτάνησα. Η απάντηση των Αληθών Ριζοσπαστών της εποχής, δια στόματος Ιωσήφ Μομφεράτου, ήταν άμεση και οξεία: «Το στέμμα τώρα θα μετακομίσει από το κεφάλι του εν Κερκύρα Βρετανού αρμοστή στο κεφάλι του εν Αθήναις νέου βασιλέως» Το «δώρο» δεν ήταν λοιπόν δώρο, αλλά πρόσδεση μόνιμη της Ελλάδας στο Βρετανικό άρμα και στο περίφημο δόγμα της ακεραιότητας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η πεντηκονταετής Αγγλοκρατία, πού, παραβιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικής διακυβέρνησης, καταδίωξε, βασάνισε, σκότωσε, κατέστειλε βίαια κάθε προσπάθεια εξέγερσης και κάθε πνοή ελευθερίας στα Ιόνια νησιά, έβαζε τώρα σε εφαρμογή το μεγάλο της σχέδιο. Η εξάρτηση των Επτανήσων θα γενικευόταν σε εξάρτηση όλης της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες. Οι Ριζοσπάστες θα παραγκωνίζονταν και τη θέση τους θα έπαιρναν πολλοί «Καταχθόνιοι» («Προστασιανοί», οι συνεργάτες της Προστασίας), που σε μια νύχτα θα μετατρέπονταν σε υπέρμαχους της Ένωσης.

Το πνεύμα του Αληθούς Ριζοσπαστισμού των ημερών εκείνων τιμάμε σήμερα ως ΜΕΡΑ25, αναστοχαζόμενοι την ιστορία μας και διδάσκοντας στα παιδιά μας όχι το ψεύτικο αφήγημα του «δώρου» αλλά την μόνη αληθινή πράξη του διαρκούς αγώνα για αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία.

Οργανώσεις ΜέΡΑ25 Ιονίων Νησιών