Μόνο 5 Γαλάζιες Σημαίες σε ακτές της Ζακύνθου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 16:13

Μόνο 5 Γαλάζιες Σημαίες σε ακτές της Ζακύνθου

Ν. Σπίνος: «Ναυαγοσωστική κάλυψη σε 24 παραλίες φέτος»

 Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

Με 581 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 53 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 48 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 87 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Στην Π.Ε. Ζακύνθου βραβεύονται φέτος μόνο 5 ακτές και συγκεκριμένα: Αγ. Σώστης 2, Κατραγάκι/Eleon Grand Resort, Μακρύς Γιαλός, Μπούκα και Τσιλιβί.

Το Πρόγραμμα

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Κριτήρια του Προγράμματος
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
•«Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
•Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
•Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
•Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

•Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
•Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
•Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
•Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
•Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

 

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

•Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
•Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
•Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
•Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
•Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Ν. Σπίνος: «Ναυαγοσωστική κάλυψη σε 24 παραλίες φέτος»

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα για το νησί μας, ο Αντιδήμαρχος Αλυκών Νικήτας Σπίνος, δήλωσε: «Φαίνεται ότι έχουμε κάποια δείγματα των προσπαθειών μας από την περσινή χρονιά, καθώς πέντε παραλίες του νησιού μας πήραν «Γαλάζια Σημαία». Τώρα, ολοκληρώνεται για τη φετινή χρονιά ο διαγωνισμός για όλες τις παραλίες του νησιού και κυρίως, για αυτές που χρειάζονται ναυαγοσώστες. Θα υπάρχει κάλυψη για 24 παραλίες. Θα έχουμε ναυαγοσώστη και τα απαραίτητα υλικά ειδή, ώστε να είναι και ουσιαστικά και τυπικά εντάξει. Ολοκληρώνεται η διαδικασία συνεργασίας με ανάδοχο, υπάρχει μειοδότης. Είναι αξιόπιστος αυτός με τον οποίο υπογράφουμε τη σύμβαση. Θα είναι μια σύμβαση ύψους 760.000 ευρώ. Επίσης έχουμε πάρει μια επιχορήγηση από το κράτος ύψους 270.000 ευρώ για το αυξημένο κόστος που πληρώνει ο Δήμος για αυτή την υποχρέωση του. Είμαι σίγουρος ότι το επόμενο διάστημα, στα τέλη του Μάη, θα έχουμε τις παραλίες μας, όπως πρέπει, ασφαλείς και καθαρές».

Πηγή: imerazante.gr  


Ετικέτες: