Ζάκυνθος: "Σε εμπόλεμη κατάσταση το νησί από την πανδημία" – Αθ. Μάρκου: "Δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό η κατάσταση"

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022 13:33

Ζάκυνθος: "Σε εμπόλεμη κατάσταση το νησί από την πανδημία" – Αθ. Μάρκου: "Δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό η κατάσταση"

Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα στο νησί 103 νέα κρούσματα χθες

«Δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό η κατάσταση στο νησί», τονίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΓΝΖ και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Αθανάσιος Μάρκου, ενόψει του τριημέρου της 25ης Μαρτίου, καλώντας παράλληλα τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί και να τηρήσουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Να σημειωθεί ότι μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρα σημειώθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον 2 που εξαπλώνεται στη χώρα και η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Η εικόνα που παρατηρείται αυτή την περίοδο στο νησί μας και στη χώρα γενικότερα, με την αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την εξάπλωση της Όμικρον 2 και με την χαλάρωση της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες, οι οποίοι ακούν ότι πλέον οι περισσότεροι που κολλούν τον ιό, δεν νοσούν βαριά.

Πάντως ο κ. Μάρκου αναφέρει ότι «βρισκόμαστε και σε εμπόλεμη κατάσταση με εχθρό τον κορωνοϊό», αλλά συνάμα «είναι ετοιμοπόλεμοι», αφού στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου παρά την πίεση, το προσωπικό ανταπεξέρχεται επιτυχώς.

Η επιδημιολογική εικόνα

Κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία δεδομένα όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα στο νησί, ο κ. Μάρκου, τονίζει: «Εξακολουθεί να ισχύει η ίδια κατάσταση. Δεν έχουμε ουσιαστικά ούτε βελτίωση ούτε και η επιδείνωση. Από τη μία μεριά έχουμε αυξημένο αριθμό θετικών περιστατικών και από την άλλη μεριά έχουμε νοσηλείες λιγότερες και σε αριθμό και σε βαρύτητα. Αυτή η εικόνα οφείλεται κυρίως στην υπερμεταδοτικότητα που εμφανίζει ο κορωνοϊός, με τις συνεχείς του μεταλλάξεις. Κάθε νέα μετάλλαξη είναι περισσότερο μεταδοτική από την προηγούμενη. Είχαμε παλαιότερα την μετάλλαξη Άλφα, μετά ήρθε η Δέλτα και η Δέλτα + που ήταν περισσότερο μεταδοτική… Μετά είχαμε την Όμικρον που ήταν περισσότερο μεταδοτική και τώρα έχουμε ένα στέλεχος της Όμικρον, Όμικρον 2 που είναι ακόμα πιο μεταδοτικό. Δημιουργεί νοσηλείες πιο ήπιας συμπτωματολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που έχει έστω και Όμικρον δεν αντιμετωπίζει κινδύνους, αλλά γενικά το χαρακτηριστικό με την Όμικρον είναι ότι έχουμε πιο λίγες και πιο ήπιες νοσηλείες Αυτό δημιουργεί μία ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι μπορεί να μην είναι και τόσο ζόρικα τα πράγματα, με αποτέλεσμα αυτό να επιφέρει χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Όλα αυτά δημιουργούν την αυξημένη ανεύρεση των περιστατικών».

Οι εμβολιασμένοι

Ο κ. Μάρκου κάνει μία πολύ σημαντική παρατήρηση, «Οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να έχουν καλύτερη ανταπόκριση έναντι των συνεπειών του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν κολλούν σχεδόν εύκολα, αλλά νοσούν ηπιότερα και λιγότερο από ότι οι ανεμβολίαστοι».

Η υπενθύμιση για την 25η Μαρτίου

Ενόψει του τριημέρου, προσθέτει: «Πρέπει να κάνουμε μία υπενθύμιση… Πριν το προηγούμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας οι αριθμοί έδειχναν μία μικρή μείωση. Με το πέρασμα του τριημέρου, επειδή προφανώς απελευθερώθηκαν οι συμπεριφορές μας είχαμε αύξηση στους αριθμούς. Εύχομαι να μην γίνει το ίδιο και αυτό το τριήμερο. Να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας για να μην έχουμε μεγαλύτερο αριθμό θετικών κρουσμάτων. Και τότε λέγαμε ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός ο κόσμος, αλλά μάλλον δεν πρόσεξε πολύ και γι’ αυτό από την Καθαρά Δευτέρα και μετά είχαμε νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Η κατάργηση των μέτρων

Αναφορικά με όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για κατάργηση των μέτρων μετά το Πάσχα, ο κ. Μάρκου σχολίασε: «Από τη μία μεριά έχουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και από την άλλη, τα γενικά μέτρα που επιβάλλει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Εμείς πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στα μέτρα ατομικής προστασίας ώστε και τα μέτρα που θα απαιτηθεί να είναι λιγότερο «επίπονα» για μας. Ήδη δύο χρόνια ισχύουν τα μέτρα, δεν μπορούμε να είμαστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε πλήρη απομόνωση… Πρέπει σιγά – σιγά να απελευθερωνόμαστε. Να μην ξεχνάμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως πρέπει και όπου πρέπει για να έχουμε καλύτερους αριθμούς και τα μέτρα που θα λαμβάνει η πολιτεία να είναι καλύτερα για μας».

Ο άνθρωπος, ο ιός και το μέλλον

Για την πορεία της πανδημίας, σημείωσε: «Η εξέλιξη της πανδημίας χαρακτηρίζεται από δύο πράγματα, το ένα έχει να κάνει με τον ιό αυτόν καθαυτόν και το άλλο έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Με τον ιό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν δεν εμφανιστεί και άλλη μετάλλαξη, η οποία να είναι περισσότερο μεταδοτική από την τωρινή, θα πάμε καλύτερα αλλά έχει να κάνει με την συμπεριφορά του ιού. Από την άλλη είναι η συμπεριφορά του ανθρώπου. Αν τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, θα είναι καλύτερα προστατευμένος έναντι της οποιασδήποτε συμπεριφοράς του ιού»

103 νέα κρούσματα χθες

Χθες στην Π.Ε. Ζακύνθου καταγράφηκαν 103 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Συνολικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 26.785, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.029 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 216 (63.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (36.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ανάγκη για αίμα

Αυτές τις ημέρες υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα, με τον κ. Μάρκου να απευθύνει έκκληση στους υγιείς πολίτες να προσέλθουν και να δώσουν αίμα, για να μη χαθεί από έλλειψη ούτε ένας ασθενής.
Το Τμήμα Αιμοδοσίας Ζακύνθου λειτουργεί καθημερινά (9:00 – 13:00) και την Κυριακή (9:00 – 12:00).

Πηγή: imerazante.gr 


Ετικέτες: