Το «Προπύργιο του Ελληνισμού» και η Γερουσία βράβευσαν τον Τομ Κουρκουμέλη (Video)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 08:31

Το «Προπύργιο του Ελληνισμού» και η Γερουσία βράβευσαν τον Τομ Κουρκουμέλη (Video)

 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το «Προπύργιο του Ελληνισμού της Αμερικής», όπως είθισται να αποκαλούμε την μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας το μεσημέρι της Κυριακής, 6 Νοεμβρίου 2022, διοργάνωσε μια ελληνοπρεπή και μεγαλοπρεπή γιορτή για την 95η επέτειο της ιδρύσεώς της και την 65η επέτειο της ιδρύσεως του Ημερήσιου Σχολείου και βράβευσε τον διακεκριμένο ομογενή επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και υποστηρικτή της ελληνικής παιδείας Τομ Κουρκουμέλη.

Η γιορτή έλαβε στο φιλόξενο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένη και ήρθε να υπενθυμίσει στους συνδαιτυμόνες και στους εκπροσώπους της ομογένειας, της Εκκλησίας και της ελληνικής πολιτείας ότι η διπλή επέτειος αποτελεί αφετηρία για να χτίσουμε «νέους Παρθενώνες στην Αστόρια», όπως επεσήμανε και ο νέος ιερατικός προϊστάμενος π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος.

Παραβρέθηκαν ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτριος Παπαγεωργίου, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου, Μαίρη Βαξεβανίδου, ο διευθυντής του Εμπορικού Γραφείου της Ελλάδας, Νικόλαος Θωμόπουλος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και πλειάδα στελεχών και μελών του Αγίου Δημητρίου.

{https://www.youtube.com/watch?v=0hwaNNif0wY}

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Τομ Κουρκουμέλη με την σύζυγό του Κάθυ, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τους συνεργάτες και τους φίλους του, καθώς παρείχε την δυνατότητα στους συνδαιτυμόνες να συνειδητοποιήσουν ότι ο τιμώμενος δεν είναι απλά και μόνο ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, αλλά και ένας εξαίρετος οικογενειάρχης, ο οποίος επένδυσε στην παιδιά των παιδιών του και πασχίζει να μεγαλώσουν με τις ίδιες αρχές και αξίες και τα εγγόνια του.

Η προσφώνηση

Η προσφώνηση του κ. Κουρκουμέλη διέφερε από τις συνήθεις ομιλίες των τιμωμένων της ομογένειας καθώς επέλεξε αντί της περιαυτολογίας να εξηγήσει στους παρισταμένους τι εστί Αστόρια και κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόρια και το πιο σημαντικό το χρέος τους για την ενίσχυση της κοινότητας και του σχολείου.

Ο κ. Κουρκουμέλης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και μεταξύ άλλων τόνισε: «Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά ξέρετε πολύ καλά πως αγαπώ την Αστόρια. Εκεί βρίσκονται οι επιχειρήσεις μου, εκεί έχω μεγαλώσει και έχω περάσει τα πιο πολλά χρόνια της ζωής μου. Οι Έλληνες της Αμερικής και γενικά από τις γειτονικές πολιτείες κάποια στιγμή θα περάσουν από την Αστόρια, είτε για να κάνουν ψώνια σε ελληνικά καταστήματα, ή να πιουν έναν καφέ, είτε για να πάνε σε ένα επίσης ελληνικό εστιατόριο.

O Τομ Κουρκουμέλης σε μια αναμνηστική φωτογρσφία με την οικογένειά τους και τους ηγέτες της κοινότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Αστόρια είναι η καρδιά της ελληνικής ομογένειας και το ξέρουν όλοι. Ο λόγος όμως που η Αστόρια έγινε το κέντρο του Ελληνισμού – και θα παραμείνει το κέντρο του Ελληνισμού – είναι διότι έχει μια δυνατή κοινότητα, του Αγίου Δημητρίου. Μια Κοινότητα, πραγματικά προωθεί τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η γλώσσα μας και η Ιστορία μας είναι αυτά που μας ενώνουν, είναι αυτά που πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε στις επόμενες γενιές, αν θέλουμε να διατηρηθεί ο Ελληνισμός σε αυτή τη χώρα.

Εγώ έχω δύο παιδιά και είμαι πολύ υπερήφανος που ομιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουν τις ελληνικές αρχές, το ίδιο θέλω και για τα εγγονάκια μου και για όλα τα παιδιά και τα εγγονάκια της ομογένειας.

Όλοι πρέπει να προσφέρουμε στην διατήρηση του ελληνισμού με κάποιον τρόπο. Εγώ ένιωσα ότι μπορούσα να κάνω την διαφορά στην ίδρυση του παιδαγωγικού κέντρου. Αν έχουμε όλοι αυτό το σκεπτικό ότι έχουμε το χρέος να υπηρετήσουμε τον ελληνισμό τότε είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά που χτίσαμε σε τόσα χρόνια θα μεταλαμπαδευτούν στις ερχόμενες γενιές.

Διαβάστε την συνέχεια στο anamniseis.net